Π. Ιωαννίδης: ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ – Και όμως είναι ακόμα εδώ

Π. Ιωαννίδης: ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ – Και όμως είναι ακόμα εδώ
Μεγάλες ουρές για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ Eurokinissi

Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople Πέτρος Ιωαννίδης γράφει στο NEWS 24/7 για την εντυπωσιακή συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και το μήνυμα που στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ηγέτη του ΚΙΝΑΛ έστειλε ένα εμφατικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις του πολιτικού συστήματος. Ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος αναζητά μια νέα προσδοκία, μια νέα εναλλακτική. Οι παραπάνω από 270.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες εν μέσω πανδημίας είπαν «και όμως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι ακόμα εδώ». Σαφώς μικρότερο από ό,τι στο παρελθόν, αλλά ζωντανό και με μια ελπίδα ότι μπορεί να παίξει ξανά κρίσιμο ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Οι πολίτες που ψήφισαν ήταν παραπάνω από τους μισούς που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ το 2019. Εντυπωσιακός αριθμός, αν σκεφτούμε ότι στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ είχαν ψηφίσει 400.000. Όλους αυτούς -που πιθανώς κάποιοι να μην είχαν στηρίξει το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές- τους ενώνει μια παραταξιακή μνήμη/συνείδηση. Ακόμα και εκείνοι που έχουν μεταναστεύσει σε άλλα κόμματα, αισθάνθηκαν ότι αυτές οι εκλογές τους αφορούν, γιατί αισθάνονται ακόμα με κάποια έννοια μέλη αυτής της παράταξης.

Αρκεί όμως η προσδοκία για μια πιθανή «ανάσταση» του ΚΙΝΑΛ; Σαφώς και όχι. Τα δύσκολα ξεκινάνε μετά και την επόμενη Κυριακή. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει άμεσα να δείξει ότι έχει προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Να μπορέσει να εκφράσει μεγαλύτερα κοινά τα οποία θα έχουν πλέον τα μάτια τους στραμμένα στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, να πείσει ότι είναι πολιτικά επαρκής έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να δείξει ότι ξέρει πού θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ήδη βλέπουμε σε δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου μια σημαντική αύξηση στα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ. Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών του 2017. Καταγράφονται μετακινήσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΝΔ (βλέπε τελευταία έρευνα MRB) και η δυνητική ψήφος για το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι σε ψηλά επίπεδα (βλέπε τελευταία έρευνα Metron Analysis). Ταυτόχρονα 4 στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά μεγάλο κόμμα(έρευνα aboutpeople για ΝEWS 24/7), υπάρχει δηλαδή μια σημαντική προσδοκία κυρίως σε πολίτες που κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ. Η διαχείριση όμως της προσδοκίας και της ελπίδας δεν είναι κάτι εύκολο. ‘Όπως θα έλεγε ένας Βέλγος λογοτέχνης «Μετά την ελπίδα, αρχίζει η πραγματικότητα».

Πέτρος Ιωαννίδης είναι πολιτικός αναλυτής της aboutpeople

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα