ΚΚΕ: Ασχημες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ανησυχεί έντονα το ΚΚΕ για τα ελληνοτουρκικά και εκφράζει την ανησυχία του αυτή με ανακοίνωσή του

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για σειρά γεγονότων "που ρίχνουν τη σκιά τους στα άλυτα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ άσχημες εξελίξεις" εκφράζει το ΚΚΕ.

Παράλληλα δεν αποκλείει τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ακόμα και με πολεμική σύρραξη.

Το ΚΚΕ αναφέρει πως στις σημερινές συνθήκες το Διεθνές Δίκαιο ξαναγράφεται από τους ιμπεριαλιστές και το Δικαστήριο της Χάγης λειτουργεί με σκοπιμότητες, και προειδοποιεί την εργατική τάξη ότι "η ειρήνη", "η ασφάλεια", "η δίκαιη λύση", δεν μπορεί να διασφαλιστεί "χωρίς την πάλη των δύο λαών για την ανατροπή της αιτίας που γεννά αντιθέσεις, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις".

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ τάσσεται εναντίον της πολιτικής εγκατάλειψης και εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων "που ακολούθησαν και ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις" και προειδοποιεί "πως η ειρήνη κινδυνεύει από τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται με επίκεντρο το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον πλούτο τους".

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουν συμβεί βαρύνουσας σημασίας γεγονότα, όπως η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην Τουρκία και η "κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης- συνδιαχείρισης του Αιγαίου", σε συνδυασμό με τον "πρόσφατο… αποχαρακτηρισμό (από ελληνικό) του ορυκτού φυσικού πλούτου στον οποίο προχώρησε ο Α. Σαμαράς και τον χαρακτηρισμό αυτών των ενεργειακών αποθεμάτων ως "ευρωπαϊκών"".

Ακόμη αναφέρει τις ρηματικές διακοινώσεις Ελλάδας και Τουρκίας στον ΟΗΕ, σχετικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ, την υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού ΤΑΡ και "τα παζάρια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ", την όξυνση του ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα του "Ενεργειακού Χάρτη Πορείας για το 2050 της ΕΕ", καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις σε Κύπρο, Αίγυπτο και Λιβύη, καθώς και την έκδοση από την τουρκική κυβέρνηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι η αστική τάξη της Ελλάδας έχει καθορίσει ως στρατηγική επιλογή τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και τονίζει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ καθώς και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει αποδειχθεί πως δεν είναι παράγοντες επίλυσης των υπαρκτών διμερών προβλημάτων. Καλεί μάλιστα σε ενδυνάμωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του εργατικού-λαϊκού κινήματος και στις δύο χώρες, "ενάντια στις αστικές τάξεις και τη συμμετοχή, εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την αποδέσμευσή τους από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: