Κοινωνικό μέρισμα, εφόσον υπάρξει πλεόνασμα το 2018

Κοινωνικό μέρισμα, εφόσον υπάρξει πλεόνασμα το 2018
Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας MotionTeam

Η κατανομή της δεδομένης υπέρβασης στόχου ύψους 800 εκ ευρώ, που αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο το 2019, συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη ΔΕΘ. Πέραν των φοροελαφρύσεων ανοιχτό το να δοθεί κοινωνικό μέρισμα

Ανοιχτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες και το ενδεχόμενο, εφόσον υπάρξει πλεόνασμα το 2018, να δοθεί και κοινωνικό μέρισμα, πέραν των μόνιμων ελαφρύνσεων που ούτως ή άλλως θα γίνουν, χάρη στο περιθώριο που αφήνει το μεσοπρόθεσμο.

Αυτό συζήτησε μεταξύ άλλων το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που συνεδρίασε για τη μεταμνημονιακή περίοδο, τις δυνατότητες που ανοίγονται για την οικονομία και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν υπέρ των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2019.

Πρώτος μεγάλος σταθμός είναι η ΔΕΘ και μέχρι τότε ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο θα συγκεκριμενοποιήσουν τις παρεμβάσεις που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.

Το οικονομικό επιτελείο θα συνεδριάσει για τη μείωση του ΦΠΑ και για τις φοροελαφρύνσεις που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό.

Όπως έλεγαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, καταρχήν είναι δεδομένο ότι το 2019 στο μεσοπρόθεσμο αποτυπώνεται υπέρβαση στόχου 800 εκ ευρώ. Υπενθύμιζαν επίσης ότι όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, αυτή η υπεραπόδοση δεν είναι εφαπαξ, αλλά είναι διαρκής δημοσιονομικός χώρος που δίνει τη δυνατότητα μόνιμων ελαφρύσεων.

Το ερώτημα λοιπόν είναι που θα κατευθυνθεί αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο; Καταρχήν σε φοροελαφρύνσεις. Μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι είναι να αφορά το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο πολιτική απόφαση δεν έχει ληφθεί και η επιλογή του σε ποια στρώματα θα στοχεύσουν οι ελαφρύνσεις είναι μία πολιτική συζήτηση.

Το που θα κατευθυνθούν αυτά τα 750- 800 ευρώ θα ανακονωθεί στη ΔΕΘ.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Νίκου Φίλη μετά τη συνεδρίαση: “Για όλα συζητήσαμε. Την επόμενη μέρα θα είμαστε ακόμη καλύτερα”.

Για το θέμα των Ρώσων διπλωματών, κομματικές πηγές έλεγαν πως το θέμα είναι κυβερνητικό και όχι κομματικό, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι λήξαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα