Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ενημερώσει τη Βουλή για το ενεργειακό μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ενημερώσει τη Βουλή για το ενεργειακό μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης eurokinissi

Για την ενέργεια θα ενημερώσει τη Βουλή ο Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας θα ζητήσει μετά την επιστροφή του από ΗΠΑ και τη συνάντηση με Μπάιντεν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ στο Μαξίμου γράφουν και σβήνουν το πακέτο με τα νέα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα, τα οποία αναμένεται να ανακονωθούν προτού ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για την αμερικανική πρωτεύουσα.

Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως ξεκαθαρίζουν ότι τελικώς το νέο πακέτο δεν θα ανακοινωθεί στο συνέδριο της ΝΔ, καθώς δεν θα ήταν πρέπον να γίνουν ανακοινώσεις σε κομματική διαδικασία για εθνικά μέτρα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα βάλει φρένο στις παράλογες αυξήσεις, αλλά οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη για τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε αποδώσει σε μικρότερες καταναλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως θα τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, το οποίο θα “ακυρώσει” πρακτικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο πρωθυπουργός βεβαιως αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή και για την ενεργειακή διάσταση των επαφών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η “ενεργειακή ασφάλεια” είναι άλλωστε ένα από τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης με Μπάιντεν, όπως έχει αναφέρει και ο Λευκός Οίκος στην επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη Μητσοτάκη. Μάλιστα υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ αναλαμβάνει ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Υπενθυμιζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρωθυπουργό ότι “όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας.” Οι ΗΠΑ πάντως πριμοδοτούν τη μεταφορά του (ακριβότερου) LNG και τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας τόσο με Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο. Το τελευταίο επιθυμεί σφόδρα και η Αθήνα καθώς θα αποτελεί “επικύρωση” της συμφωνίας με το Κάιρο για την ΑΟΖ.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ πλέον φαίνεται να εγκαταλείπουν τα σχέδια για τον EastMed, που η Αθήνα (με την υποστήριξη της ΕΕ και πλέον και της Ιταλίας) θέλει να κρατήσει στο προσκήνιο, αφού συμφέρουν γεωπολιτικά και οικονομικά τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ.Μητσοτάκης την Τρίτη παρέστη και μίλησε σε εκδήλωση για την κατασκευή του πλωτού τερματικού LNG (FSRU) Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι θα συμβάλλει στο να αντικατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια, καθώς θα αυξηθούν οι δυνατότητες επαναεριοποίησης στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα