Μέτρα για το ρεύμα: Γράφουν – σβήνουν στο Μαξίμου το νέο πακέτο στήριξης

Μέτρα για το ρεύμα: Γράφουν – σβήνουν στο Μαξίμου το νέο πακέτο στήριξης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σκρέκας George Vitsaras / SOOC

Σύντομα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα βάλει φρένο στις παράλογες αυξήσεις, αλλά οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

Η ώρα των ανακοινώσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα πλησιάζει, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν – σβήνουν τα νέα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας.

Το πακέτο με τα νέα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα ενδέχεται μάλιστα να ανακοινωθεί και άμεσα, δηλαδή πριν το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ξεκινά την Παρασκευή, ή το αργότερο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως ξεκαθαρίζουν ότι τελικώς το νέο πακέτο δεν θα ανακοινωθεί στο συνέδριο της ΝΔ, καθώς δεν θα ήταν πρέπον να γίνουν ανακοινώσεις σε κομματική διαδικασία για εθνικά μέτρα.

Διαψεύδονται επίσης τα σενάρια για 50-60 ευρώ επιδότηση ανά λογαριασμό ή επιστροφή στις προ πολέμου τιμές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα βάλει φρένο στις παράλογες αυξήσεις, αλλά οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη για τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε αποδώσει σε μικρότερες καταναλώσεις.

Αυτό παραδέχθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε ως αποτέλεσμα 2.321.980 νοικοκυριά να δουν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, ενώ σημαντική στήριξη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο έλαβαν ή θα λάβουν μόλις πάρουν τους λογαριασμούς και αρκετά επαγγελματικά τιμολόγια.

Ουσιαστικά όμως η “ομπρέλα” αυτή μικρή κάλυψη προσέφερε σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών, που μάλιστα συγκροτούν τη λεγόμενη “μεσαία τάξη” και ως εκ τούτου τη “ραχοκοκκαλιά” της ΝΔ.

“Η αλήθεια είναι ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα”, δήλωσε ο κ.Οικονόμου.

Το οριζόντιο του πράγματος λοιπόν έχει ως στόχο το νέο πακέτο μέτρων να πιάσει το σύνολο της κοινωνίας και ιδίως κοινά που ενδιαφέρουν πολιτικά τη ΝΔ. Ο ευρύς χρονικός ορίζοντας πιθανόν να είναι εξάμηνο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τα μέτρα να έχουν αναδρομικότητα, δηλαδή η έκπτωση να φανεί από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους μέσα στον Ιούνιο και θα αφορούν προγενέστερες καταναλώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα