Κυβέρνηση σε δανειστές: Ενιαία συμφωνία. Οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια ολοκληρώθηκαν

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Κύπρο, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Κύπρο, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Απαντήσεις από το Μαξίμου στις απανωτές δηλώσεις των δανειστών και στις πιέσεις από το ΔΝΤ. Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση για τις συντάξεις και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Επαναλαμβάνει ότι δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις

«Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και εκτιμούν ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση είναι πίεση προς Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα.

«Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα», ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές και επικαλούνται τη δήλωση του Τζέρι Ράις ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Κυβερνητικές πηγές δίνουν εξάλλου σήμερα απάντηση στους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του ΔΝΤ για το ύψος των συντάξεων στη χώρα μας.

Όπως ειδικότερα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα (conditionality) και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:

** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.

** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί οτι από στο Μαξίμου, είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση της Πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια έχουν ολοκληρωθεί

Αναφορικά με τις επαφές του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι' αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».

Για το ρόλο του Brussels Group αλλά και τη στάση του ΔΝΤ, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «η ελληνική πλευρά έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο» (Γ. Σακελλαρίδης, 08.06.2015).

Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», ήταν η ακριβής φράση του. Φράση που δείχνει και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας  ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

«Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Απάντηση για τις συντάξεις

Σε σχέση με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις για το ύψος των συντάξεων στη χώρα μας, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «τα στοιχεία, όμως, δεν τον επιβεβαιώνουν. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων (1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά) παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.

Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ (ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%) ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες (63ο έτος) και για τις γυναίκες το 62ο έτος (στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011). Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα…».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Eurogroup, ΔΝΤ
SHARE:

24Media Network