Bουλή: Ψηφίζεται με κόντρες η τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών

Bουλή: Ψηφίζεται με κόντρες η τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών
Ψηφοφορία στη Βουλή Eurokinissi

Παρών στην Ολομέλεια θα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και πρόκειται να μιλήσει πριν από τη ψηφοφορία.

Ψηφίζονται σήμερα από τη Βουλή τα αναδρομικά σε πανεπιστημιακούς, γιατρούς, ένστολους και δικαστές.

Παρών στην Ολομέλεια έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και μίλησε πριν από τη ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία “συμβολική συνεδρίαση και ψηφοφορία γιατί είναι η πρώτη από μία σειρά θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις στις οποίες έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια”. 

Απέρριψε την “κατηγορία” της αντιπολίτευσης πως πρόκειται απλά για νομική υποχρέωση, δίνοντας στην τροπολογία διάσταση πολιτικής απόφασης. “Αν υπήρχε νομική υποχρέωση θα το κάνατε κι εσείς και εμείς εδώ και τρία χρόνια” σχολίασε και πρόσθεσε: “Η ηθική μας όμως υποχρέωση τώρα που έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα είναι να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τις πληγές που εσείς δημιουργήσατε”.

Σχολίασε μάλιστα σαρκαστικά ότι “θα φέρνουμε στη βουλή τα μέτρα του 4ου μνημονίου, αφιερωμένα στον κ.Μητσοτάκη, με πρώτο τα αναδρομικά” και είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση “θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι” προαναγγέλοντας την ψήφιση των μέτρων που είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ. Προέβλεψε δε ότι η ΝΔ θα χρειαστεί σύντομα με βαριά καρδιά να ψηφίσει και τη μη περικοπή των συντάξεων.  “Δεν ειναι λόγια του αέρα, είναι πράξεις όπως θα γίνει πράξη η αποκατάσταση των αδικιών πολύ σύντομα”, τόνισε.

Εκανε δε λόγο για αμηχανία της ΝΔ. “Κατανοώ την αμηχανία σας θα είχα την αίσθηση ότι καλύτερα σήμερα να ψηφίζατε θετικά και να μην κουνάγατε το δάχτυλο. Εμ κουτσουρέψατε τους μισθούς, εμ δε συμμορφωθήκατε με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εμείς ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την αδικία και μας κουνάτε και το δάχτυλο”, είπε.

Απέρριψε επίσης την κατηγορία ότι πρόκειται για προεκλογική ρύθμιση, λέγοντας ειρωνικά στη ΝΔ: “Με βάση τη δική σας λογική εδώ και τρία χρόνια σε προεκλογική περίοδο είμαστε” .

Σχολίασε δε ειρωνικά τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί απαγόρευσης εορτασμού των Χριστουγεννών, λέγοντας ότι ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ πρέπιε να πάρει εκπομπή στην τηλεόραση “όπως ο Άδωνις και ο άλλος ο γραφικός με τα νεφελίμ και τα Ελ”.

Το λόγο νωρίτερα έλαβε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποιος τόνισε ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην αποκατάσταση και άλλων αδικιών στα σώματα ασφαλείας.

Η ρύθμιση θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης που έλαβαν νωρίτερα το λόγο υποστήριξαν ότι ήταν πολιτική επιλογή και όχι απλά συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις η απόδοση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.

ΝΔ: “Δεν κόπτεσθε για τους ένστολους αλλά για να διασώσετε τον κυβερνητικό σας εταίρο”

Το στίγμα της στάσης της ΝΔ δόθηκε, πριν από λίγ,ο από την βουλευτή Αικατερίνη Μάρκου, η οποία κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για απύθμενο θράσος και απίστευτο κυνισμό, επειδή εμφανίζουν ως πολιτική επιλογή μια τροπολογία, η οποία εφαρμόζει απόφαση του ΣτΕ ότι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στους ένστολους, τους γιατρούς, τους πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς. 

«Αν είναι δυνατόν να υποκρίνεστε ότι τους κάνετε χατίρι, ενώ επιστρέφονται χρήματα που το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιστραφούν. Αυτό έχει γίνει. Χρήματα που η ΝΔ έχει ήδη επιστρέψει κατά 50% το 2014 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί, από τον Ιανουάριο του 2017, ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποδώσει και τα υπόλοιπα. Χρήματα που εν τέλει βγαίνουν από την υπερφορολόγηση, την εσωτερική στάση πληρωμών, τις παρακρατημένες επιστροφές φόρου, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, χρήματα από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε η Αικατερίνη Μάρκου και πρόσθεσε, απεθυνόμενη στην κυβέρνηση: «έχετε το θράσος να τα παρουσιάζετε ως χριστουγεννιάτικο μποναμά. Δεν έχετε ένα ψήγμα ντροπής. Αυτά ανακοινώθηκαν όχι γιατί σας έπιασε ο πόνος για τους ένστολους αλλά γιατί κάνετε τα πάντα για να περισώσετε τον εκλεκτό σας εταίρο».

Η ΝΔ όπως ανακοίνωσε ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ψηφίσει την τροπολογία.

ΔΗΣΥ: Έρχεται τσουνάμι δικαστικών αποφάσεων για τον νόμο Κατρούγκαλου

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφερόμενος στην τροπολογία, είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την καταβολή των αναδρομικών αλλά αυτή θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη και όχι επιλεκτική. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συμφωνία της ΔΗΣΥ στην τροπολογία, «για να πάρουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι», δεν συνιστά και συμφωνία στον νόμο Κατρούγκαλου. «Φέρνετε σήμερα τροπολογία για τα αναδρομικά στους ένστολους και τους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων. Συμφωνούμε με την καταβολή. Όμως συμφωνούμε απρόσκοπτα και όχι επιλεκτικά. Γιατί επικαλείστε απόφαση του ΣτΕ αλλά στην πραγματικότητα επικαλείστε κάτι που στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί. Περιορίζετε αυθαίρετα τα αναδρομικά στο 2016, επικαλούμενοι το νόμο Κατρούγκαλου. Σας έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη τα κακώς κείμενα του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσετε το τσουνάμι των δικαστικών αποφάσεων που έρχεται» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και αναφέρθηκε και στο ζήτημα της περαιτέρω περικοπής συντάξεων, θυμίζοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει πρόταση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα