Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων μας 

Ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη DIMITRIS PAPAMITSOS

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά αυτήν την ώρα τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή συνεργασία, αλλά και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F35, καθώς και οι προκλήσεις της Τουρκίας, με φόντο τα παζάρια της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην έναρξη της συνάντησης, ο κ.Μπάιντεν αναφέρθηκε στη δεξίωση που θα παραθέσει στη συνέχεια για τα 201 έτη της ελληνικής ανεξαρτησίας και σημείωσε: “Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως απειλή για τη δημοκρατία και ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό για την ελληνική στάση. "Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ" είπε ο κ. Μπάιντεν.

“Έχουμε πολλά να συζητήσουμε, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεων, για την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, για τη για σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών”, συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη:

“Η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες”.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο


Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε πως θεωρεί προνόμιο το ότι βρίσκεται στο Λευκό Οίκο για να γιορτάσει μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τα 201 έτη από την απαρχή της ελληνικής παλιγεννεσίας.

Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα”, είπε στον κ.Μπάιντεν.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα μαζί αντιμετωπίζουμε τη ρωσική εισβολή” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο


Σημείωσε ότι θα συζητήσουν για το αμυντικό σκέλος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το εμπόριο, τις επενδύσεις, το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια.

"Όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί" εκτίμησε και δήλωσε "πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο”.

Ο πρωθυπουργός δε θέλησε φυσικά να αναφερθεί στην Τουρκία στο σύντομο αυτό διάλογο, αλλά νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή "Morning Joe” είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ για την Άγκυρα.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε σημειώσει:

“Στο τέλος της ημέρας, αναμένω ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του. Περιμένω ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί.”

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν οι ΗΠΑ σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου.

Αλλά και στη συνέχεια σε συζήτηση με το δημοσιογράφο David Ignatius στο Georgetown Univercity, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τουρκικά παιχνίδια με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κλαι εξέφρασε την άποψη ότι: “Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία εάν πάει σε αυτό το μονοπάτι. Είναι λάθος τακτική. Δεν το βλέπω να συμβαίνει”.

Ο πρωθυπουργός έθεσε όμως και το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ως θέμα του ΝΑΤΟ. “Την ώρα που όλοι ασχολούμαστε με το πρόβλημα της Ουκρανίας, το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μία άλλη πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, είπε. Σημείωσε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και δήλωσε: “Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Να παραβιάζει τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Τζο Μπάιντεν, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network