Lockdown: 1.000.000 SMS το βράδυ της Κυριακής για άθληση – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Lockdown: 1.000.000 SMS το βράδυ της Κυριακής για άθληση – Τι θα κάνει η κυβέρνηση
Γυναίκα αθλείται κατά τη διάρκεια του 2ου lockdown Eurokinissi

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για προσπάθεια καταστρατήγησης του lockdown με SMS για άθληση και προειδοποίησε για αυστηρούς ελέγχους, ενώ διαμήνυσε ότι εάν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα χρειαστεί παράταση.

Αυστηρά μηνύματα για εντατικούς ελέγχους σε όσους αναζητούν παραθυράκια στο lockdown μέσω του SMS για άθληση έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και διαμήνυσε ότι εάν τηρηθούν από όλους τα μέτρα, θα λήξει η καραντίνα στις 30 Νοεμβρίου, επαναφέροντας την έννοια της ατομικής ευθύνης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

“Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι η καταστρατήγηση των μέτρων. Όπως για παράδειγμα εχθές διαπιστώθηκε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο SMS εστάλησαν μετά τις 9:00 το βράδυ για άθληση” είπε ο κ. Πέτσας και εκτίμησε ότι αυτό είναι μία προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων.

Ξεκαθάρισε δε ότι αυτοί που προσπαθούν να καταστρατηγήσουν τα μέτρα, θα βρουν απέναντι τους εκτεταμένους και σκληρούς ελέγχους, ενώ υπενθύμισε ότι το πρόστιμο έχει αυξηθεί και κάλεσε όλους αντί να πληρώνουν πρόστιμα να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών, για να βγει η χώρα μία ώρα αρχύτερα από το lockdown.

Αυξημένοι έλεγχοι και για την τηλεργασία

Αντίθετα, δεν απέδωσε την σχετικά αυξημένη κίνηση στους δρόμους σε μη επαρκή εφαρμογή του 50% τηλεργασίας, αλλά στο γεγονός ότι αυτό το lockdown δεν είναι ίδιο με το πρώτο, καθώς αρκετές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των σχολείων, επιτρέπονται.

Ερωτηθείς όμως ειδικότερα για καταγγελίες ότι μεγάλες εταιρίες δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι δεν είναι παντού εφικτή η τηλεργασία, εκεί όμως όπου είναι, θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι στο επόμενο χρονικό διάστημα, από τις αρμόδιες κρατικές αρχές συμπεριλαμβανομένου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Όσον αφορά στο ειδικότερο αίτημα των ερασιτεχνών ψαράδων και κυνηγών, ξεκαθάρισε ότι: “Δεν πάμε για χαλάρωση αυτή τη στιγμή, πάμε για πίστη τήρηση των μέτρων”. Διαβεβαίωσε ότι όσοι έχουν πληρώσει κυνηγετικές άδειες, θα ξέρουν ότι αυτό το ποσό θα συμψηφισθεί με την επόμενη κυνηγετική περίοδο και επανέλαβε: “Δεν πάμε σε χαλάρωση, θα κάνουμε όλοι υπομονή για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση”.

Πότε θα τελειώσει η καραντίνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε όμως και το μήνυμα ότι στην τήρηση των μέτρων επαφίεται εάν θα τελειώσει το lockdown στις 30 Νοεμβρίου ή εάν θα χρειαστεί παράταση.

“Για άλλη μια φορά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική, ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε” είπε και πρόσθεσε: “Ας τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να τα παρακάμψουμε. Ας μείνουμε για λίγο μακριά από φίλους και συγγενείς για να μπορέσουμε τελικά να είμαστε πολύ περισσότερο μαζί.”

Ο κ.Πέτσας έκανε λόγο για ατομική ευθύνη, αλλά και κρατική επαγρύπνηση, επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι αυστηροί οι έλεγχοι. Εξήγησε ότι αναμένεται κορύφωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και των διασωληνώσεων το επόμεν δεκαήμερο, γιατί θα ακολουθήσει την αύξηση των κρουσμάτων πριν ληφθουν οι αποφάσεις για lockdown. Εκτίμησε πάντως ότι πρώρα θα υπάρξει αποφόρτιση στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα και θ ακολουθήσει η αποφόρτιση και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

“Τρεις εβδομάδες, εφόσον τηρήσουμε όλοι τα μέτρα θα είναι αρκετές, για να βγούμε από το καθεστώς lockdown. Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην έχουμε παράταση του καθεστώτος lockdown”, τόνισε.

Όσον αφορά στο σύστημα ακορντεόν, με εναλλαγές lockdown 21 ημέρων και ανοίγματος 14 ημερών, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι κανείς δεν μπορεί να πει σε αυτή τη φάση τι θα απαιτηθεί για ασφαλή έξοδο από την παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα τις οδηγίες των ειδικών, για αυτό και εφαρμόζει τώρα ένα δεύτερο lockdown, ώστε να επανέλθουν τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ σε αποδεκτό επίπεδο. Προανήγγειλε ότι θα υπάρξει άνοιγμα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, ώστε να επανέλθει μία μορφή κανονικότηες πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η θεραπευτική αγωγή και τα εμβόλια θα μπουν στις αρχές του νέου έτους στο οπλοστάσιο της πολιτείας. Κάλεσε επομένως άπαντες να εστιάσουν στην τήρηση των ισχύοντων μέτρων στο σύντομο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι θα συνεχιστεί η διεξαγωγή rapid test, με στόχο να παραμείνουν στο ύψος που έχει διαμορφωθεί δηλαδή στα 25.000 ημερησίως, όχι όμως σε πλατείες λόγω του lockdown, αλλά με επικαιροποιημένο σχέδιο από τον ΕΟΔΥ από την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα