Lockdown: Τα σχολεία ανοίγουν, το click away απομακρύνεται

Lockdown: Τα σχολεία ανοίγουν, το click away απομακρύνεται
Click-away - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μετά από ένα αλαλούμ χθες, ανακοινώθηκε ότι τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν Δευτέρα, ενώ σήμερα θα ληφθούν αποφάσεις για εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία. Και στο βάθος πιο σκληρό lockdown 

Με τη θετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, τα δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί και σχολεία ειδικής αγωγής, ανοίγουν τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα, ενώ σήμερα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το click away, οι οποίες όμως αναμένεται να είναι αρνητικές και ενώ το ενδεχόμενο ενός ακόμη πιο σκληρού lockdown υπάρχει πάντα στο τραπέζι.

Είχε προηγηθεί ένα αλαλούμ ως προς το εάν θα άνοιγαν τελικά έστω τα δημοτικά ή εάν θα συζητείτο ξανά το ζήτημα των σχολείων με την επιτροπή. Μάλιστα ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της επιτροπής, όχι όμως για θέματα του Παιδείας, αλλά για θέματα του Ανάπτυξης, αυτή ακυρώθηκε και τελικά οι λοιμωξιολόγοι συνεδρίασαν ειδικά για τα σχολεία στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Η σύγχυση ξεκίνησε από δηλώσεις επιδημιολόγων και με αφορμή δύο συνεντεύξεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών νέων μέτρων και δήλωναν ότι “δεν υπάρχουν βεβαιότητες”, αντίστοιχα.

Το υπουργείο Παιδείας στη συνέχεια με ανακοίνωση του επαναλάμβανε ότι τα δημοτικά θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί εξαρχής. Αλλά στη συνέχεια συνεδρίασε η επιτροπή όπως αναφέρθηκε ειδικά για τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, για να δώσει και σε αυτές το “πράσινο φως”.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν δε ότι ουδέποτε ετέθη ζήτημα να μην ανοίξουν τα δημοτικά σύμφωνα με το σχεδιασμό, αλλά πως αυτό που επανεξετάζεται είναι η επαναλειτουργία επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Παρότι ο γγ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης είχε προαναγγείλει την επιστροφή του click away στις 11 Ιανουαρίου, είναι σαφές ότι αυτό είναι πλέον υπό αίρεση και ότι οδηγούμαστε σε παράταση του lockdown με τη σημερινή του μορφή. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο εάν επιτραπεί το click away, αυτό να γίνει ανά ζώνες δηλαδή με πρόσθετους περιορισμούς.

Στον αέρα είναι επίσης η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων επί του παρόντος. Ενώ δεν είναι σαφές πότε θα επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, κάτι που επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή για τα σχολεία και για να αποφασίσει καταρχάς τι θα γίνει με τη Γ΄ Λυκείου. Ωστόσο το πιθανότερο είναι οι ειδικοί να περιμένουν αρκετές ακόμη ημέρες, προκειμένου να φανεί με σαφήνεια το επιδημιολογικό “αποτύπωμα” των εορτών και οι συνέπειες ειδικότερα των Φώτων, πριν προτείνουν το άνοιγμα και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το γεγονός ότι έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα η μετάλλαξη του κορονοϊού, που ανιχνεύθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και με δεδομένο ότι αυτό το στέλεχος προσβάλλει περισσότερο τους ανήλικους, οι επιδημιολόγοι είναι ακόμη επιφυλακτικοί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα