Τα Φώτα φέρνουν παράταση του lockdown και αμηχανία στην κυβέρνηση 

Τα Φώτα φέρνουν παράταση του lockdown και αμηχανία στην κυβέρνηση 
Ένταση και προσαγωγές στο Λευκό Πύργο όταν ομάδα ατόμων προσπάθησε να ρίξει τον σταυρό στα νερά του Θερμαϊκού, 6 Ιανουαρίου 2021. MotionTeam

Πολιτικό και υγειονομικό θέμα δημιουργεί η ανυπακοή της Εκκλησίας με την ανοχή της κυβέρνησης. Τι μέλλει γενέσθαι με σχολεία, click away και κομμωτήρια 

Η ανυπακοή της Εκκλησίας με την ανοχή της κυβέρνησης, που είχε ως αποτέλεσμα εικόνες συνωστισμού κατά τα Φώτα εν μέσω του δεύτερου κύματος κορονοϊού, δημιουργεί πολιτικό και υγειονομικό ζήτημα και αυξάνει τις πιθανότητες παράτασης του lockdown.

Σε αμηχανία βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς καταρρίφθηκε στην πράξη το επιχείρημα πως δεν θα γινόταν τουλάχιστον αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρας έφεραν το Μαξίμου σε δύσκολη θέση με τις δηλώσεις τους.

Ο μεν Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άφησε να εννοηθεί ότι αφού η κυβέρνηση επέτρεψε τις ημέρες των εορτών κοσμοσυρροή στο Σύνταγμα δεν μπορεί να κατηγορήσει την Εκκλησία για ελλιπή μέτρα προστασίας. Ο δε Αθηναγόρας προκάλεσε πολιτικό μούδιασμα, αφού εξέθεσε την κυβέρνηση για ανοχή στην ανυπακοή της Εκκλησίας στα μέτρα, τα οποία τυπικώς ίσχυαν, απλά δεν εφαρμόστηκαν.

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης πάντως άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, διερωτώμενος εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε παρέμβαση των ΜΑΤ στις εκκλησίες, κάτι που ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να πράξει, καθώς θα προκαλούσε δυσαρέσκεια σε μερίδα δεξιών ψηφοφόρων. Η Ελληνική Λύση ήδη εξάλλου επιχειρεί να “κόψει” ψήφους εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το ζήτημα και δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έσπευσε στη λειτουργία των Φώτων στη Μητρόπολη Αθηνών. Παρά την απαγόρευση, στην Εκκλησία πήγε και η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού.

Από την άλλη, η ΝΔ κινδυνεύει με την ανοχή στα “καμώματα” της Εκκλησίας, να χάσει ψηφοφόρους του κέντρου και τους πολίτες που ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων συμμορφώνονται στα μέτρα. Ενώ η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και τα αιτήματα επαγγελματικών κλάδων να ανοίξουν και εκείνοι, από την ώρα που η Εκκλησία παραβίασε το lockdown.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί ήδη εκφράζουν φόβους για αύξηση κρουσμάτων και ενστάσεις για την επιστροφή του click away και το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Στον “αέρα” είναι η επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών στην τάξη και αν και τη Δευτέρα ανοίγουν ξανά τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ενδεχομένως να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

“Μην απορείτε γιατί θα είμαστε καιρό σε lockdown” δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. “Ο καθένας πρέπει να παίρνει την ευθύνη του σε αυτή την φάση”, δήλωσε από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ

Ούτως ή άλλως βέβαια, οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούσαν για τις συνέπειες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που τώρα αρχίζουν να φαίνονται. Όμως τα Φώτα θεωρείται δεδομένο ότι θα επιβαρύνουν σημαντικά την επιδημιολογική καμπύλη.

Αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για να λάβει αποφάσεις. Αλλά ενδεχομένως ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης βιάστηκε να προαναγγείλει επιστροφή του click away από Δευτέρα.

Ο κ. Γώγος δήλωσε επιφυλακτικός στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα, έκανε λόγο για λειτουργία του click away σε ζώνες και άφησε ανοιχτό να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα σε ισχύ για μία ή και δύο εβδομάδες ακόμη.

Ενώ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά Ματίνα Παγώνη υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ότι ενδεχομένως να χρειαστεί ένα πραγματικά σκληρό lockdown και συμφώνησε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν ακόμη επαγγελματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα