Λοβέρδος και Novartis: Γιατί είχε κατηγορηθεί και πού βρίσκεται η υπόθεση

Λοβέρδος και Novartis: Γιατί είχε κατηγορηθεί και πού βρίσκεται η υπόθεση
Κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση της Nοvartis, στον Άρειο Πάγο τον Σεπτέμβριο 2019 Eurokinissi

Η εμπλοκή του πρώην υπουργού Υγείας και νυν υποψηφίου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου στο σκάνδαλο Novartis με την υπερτιμολόγηση φαρμάκων. Οι κατηγορίες και οι εξελίξεις μέχρι σήμερα.

Ήταν άνοιξη του 2016, όταν ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι η εταιρία φαρμάκων Novartis εμπλέκεται σε σκάνδαλο δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα. Πεντέμισι χρόνια αργότερα, η υπόθεση μόνο πριν την ολοκλήρωση της δεν βρίσκεται. Ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σήμερα έχει τεθεί σε θέση “μάχης” διεκδικώντας τα “ηνία” του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι θα το μετονομάσει σε ΠΑΣΟΚ, επιστρέφοντας στις ημέρες του παρελθόντος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών λόγω της ιδιότητας του υπουργού Υγείας, που είχε το υπό διερεύνηση διάστημα Απρίλιος 2011 έως Μάιος του 2012. Μάλιστα, σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, με τη δικογραφία να βρίσκεται στην τακτική Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα σε χέρια ανακριτή, δίχως ωστόσο -κατά πληροφορίες- να έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις γύρω από την πορεία των ερευνών.

Τελευταία ουσιαστική κίνηση γύρω από τη συγκεκριμένη δικογραφία ήταν η διαβίβασή της στον ανακριτή μετά το Νοέμβριο του 2019, όταν ασκήθηκε η ποινική δίωξη σε βάρος του βουλευτή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, ύστερα από αίτημα της τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Βουλής να αρθεί η ασυλία του, προκειμένου να ελεγχθεί η εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, που σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, προέκυψαν από μαρτυρικές καταθέσεις, χειρόγραφες σημειώσεις, αλλά και βίντεο. Συγκεκριμένα, γίνονταν αναφορές σε τέσσερα φάρμακα, τα οποία επί υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου φέρονται να τιμολογήθηκαν σε πολύ υψηλές τιμές και να βγήκαν στην αγορά σε χρόνο που θεωρείται από τους εισαγγελείς πολύ σύντομος, με αποτέλεσμα η Novartis να εκτινάξει τον τζίρο της την επίμαχη περίοδο. Τα τέσσερα φάρμακα -σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη- είναι τα Gilenya (καταπολεμά τη σκλήρυνση κατά πλάκας), Tasigna των 200 και των 150 ml (αντικαρκινικά φάρμακα) και Lucentis (για την ωχρά κηλίδα).

Οι αποχρώσες ενδείξεις εμπλοκής του πρώην υπουργού που στη συνέχεια οδήγησαν και στη σε βάρος του ποινική δίωξη, φαίνεται πως βασίζονταν από τη μία, σε έγγραφα από την εσωτερική ενημέρωση της Novartis, από την άλλη σε μαρτυρικές καταθέσεις που φέρονται να αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός και οι αρμόδιες επιτροπές, αν και όφειλαν να επανατιμολογούν τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, επέλεγαν άλλες μεθόδους τιμολόγησης.

Ωστόσο, στη δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή -όπως αναφερόταν και τότε- δεν περιλαμβάνονταν στοιχεία για καταβολές χρημάτων. Αντιθέτως, τόσο για τον Ανδρέα Λοβέρδο όσο και για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα δεν είχε βρεθεί κάποιο ποσό που θα μπορούσε να αποδοθεί σε ενδεχόμενη δωροδοκία από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ο βουλευτής πάντως, είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του, κάνοντας λόγο για “συμβόλαια πολιτικής, ηθικής και προσωπικής εξόντωσης” που εκτελούνται “με εντολές Υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης”. Μάλιστα, είχε αναφερθεί σε μέλη του “ρασπουτινικού μηχανισμού”, τα οποία -όπως είχε πει- εκβίαζαν μάρτυρα λέγοντάς του: “Κατάδωσέ τους, μην τους φοβάσαι, δεν θα ξαναβγούν βουλευτές αυτοί, κατάδωσέ τους αλλιώς δεν θα ξαναδείς τα παιδιά σου…”

Αντίστοιχες καταγγελίες έχει κάνει και κατά την εξέταση του ως μάρτυρας αυτή τη φορά, ενώπιον της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά το σκέλος για τους χειρισμούς της έρευνας Novartis, εμμένοντας στη θέση του περί σκευωρίας, οι αυτουργοί της οποίας “θα τιμωρηθούν για τα κακουργήματά τους όπως ο ποινικός κώδικας ορίζει”.

Η απαλλαγή Μανιαδάκη

Σε κάθε περίπτωση η πρόσφατη εξέλιξη με την απαλλαγή -δια βουλεύματος- του καθηγητή Νικ. Μανιαδάκη, ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας μετατράπηκε σε κατηγορούμενος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σηματοδοτεί σειρά εξελίξεων.

O Νικ. Μανιαδάκης φερόταν -κατά την κατηγορία- να είναι το πρόσωπο εκείνο που μεσολαβούσε προκειμένου τα χρήματα της Novartis να καταλήγουν σε κρατικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και στον Ανδρέα Λοβέρδο. Ωστόσο, η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας να απαλλάξει τον πρώτο από κάθε κατηγορία, δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την υπόθεση του πρώην υπουργού.

Ειδικότερα, το δικαστικό συμβούλιο κατέληξε ότι “i)ουδέποτε διορίσθηκε Σύμβουλος των εκάστοτε Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας […], ii) δεν συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος (τακτικός ή αναπληρωματικός) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) […], iii) δεν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων […], iv) δεν συμμετείχε σε θεσμοθετημένη Επιτροπή του Ε.Ο.Φ. […], v) η ως άνω ιδιότητα του κατηγορουμένου ως Καθηγητή της ανωτέρω Σχολής δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Υγείας […]”.

Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι η έρευνα για τον υποψήφιο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ενδέχεται και να μην “συμπαρασυρθεί”, επικαλούμενες το περιεχόμενο του απαλλακτικού βουλεύματος, το οποίο -όπως υποστηρίζουν- αναφέρεται ρητά στο ρόλο του Νικ. Μανιαδάκη, τόσο κατά την υπουργία Λοβέρδου, όσο και σε μεταγενέστερη περίοδο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα