Μανιάτης: "Μην εξαπατάμε τον ελληνικό λαό με τα κοιτάσματα"

ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Σε βάθος 20ετίας θα γίνει η εκμετάλλευση κοιτασμάτων, σημειώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. Το Δεκέμβριο έρευνες σε τρεις περιοχές για κοιτάσματα χαλκού. Σε ένα χρόνο θα γνωρίζουμε για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης

Κατά την ενημέρωση των Επιτροπών Εξωτερικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, τόνισε πως το θέμα με τα κοιτάσματα δεν πρέπει να γίνεται βορά στο βωμό του λαϊκισμού.

"Κανείς δεν πρέπει να εξαπατά τον ελληνικό λαό υποστηρίζοντας ότι αύριο, του χρόνου ή τον μεθεπόμενο χρόνο, μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να προσδοκά πολλά δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων", δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος 20ετίας και πριν την εξόρυξη μεσολαβούν πολλά χρόνια προετοιμασίας.

Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Κύπρου, "η οποία προσέλαβε τον πρώτο τεχνικό σύμβουλο το 2005 και το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά το 2011".

Αναφερόμενος στην περιοχή νότια της Κρήτης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, Ισραηλινοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες, ο κ. Μανιάτης είπε ότι δεν θα γνωρίζουμε για το εάν υπάρχουν κοιτάσματα, παρά μόνο σε ένα χρόνο από σήμερα, ενώ ξεκαθάρισε, πως δεν τίθεται κίνδυνος ατυχήματος ρύπανσης ή αστοχίας.

Το Δεκέμβριο αρχίζουν οι έρευνες σε τρεις περιοχές

Άμεσα και μέσα στον Δεκέμβριο θα προχωρήσουν οι έρευνες σε τρεις περιοχές, όπου υπάρχουν κοιτάσματα χαλκού, εκτιμώμενα στα 2,5 δισ. ευρώ, με δυναμικά 7 δισ. ευρ

Αναφερόμενος στα τρία κοιτάσματα για τα οποία θα γίνει διεθνής διαγωνισμός είπε, ότι για μεν του Πατραϊκού η εκτίμηση που υπάρχει είναι για αποθέματα 200 εκατομμυρίων βαρελιών που αντιστοιχούν σχεδόν σε δύο Πρίνους, όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ γι' αυτό των Ιωαννίνων ανέφερε ότι "είναι πιθανόν να υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις", όπως και γι' αυτό στο Κατάκολο όπου νεότερες ενδείξεις πιθανολογούν μεγαλύτερο κοίτασμα.

"Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο για τη δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος. Ανοίξαμε με σοβαρότητα τον βηματισμό μας, για την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου και η προσπάθεια μας είναι πως θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη με πρόνοια, ώστε να μην υπάρξει ληστρική εκμετάλλευση", τόνισε.

Τέλος, ανέφερε ότι από τους 100 χώρους που υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα, έχουν διερευνηθεί οι 30 και οι επτά από αυτούς έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έρχονται Ισραηλινοί για τα πετρέλαια της Κρήτης

Έρευνες για πετρέλαιο με στόχο 25 δισ. ευρώ

Πλούτος "εμιράτου" στην Κρήτη

Με το βλέμμα στα κοιτάσματα

SHARE:

24Media Network