Μέλη ανεξάρτητης επιτροπής κατά της απόφασης ΥΠΕΞ: Η ροζ ελληνική σημαία εργαλειοποιήθηκε

Διαβάζεται σε 3'
Η ροζ σημαία για τις γυναικοκτονίες
Η ροζ σημαία για τις γυναικοκτονίες (GEORGIA LALE STUDIO)

Με μία λιτή αλλά σαφή ανακοίνωση τα μέλη της επιμελητικής επιτροπής της έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Tα μέλη της επιμελητικής επιτροπής της έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ στη Νέα Υόρκη εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη στην Ελληνίδα εικαστικό αλλά και την αντίθεσή τους στην απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να κατέβει η έκθεση.

Η σχετική ανακοίνωση

Θέλουμε να δηλώσουμε την αμέριστη στήριξη μας στη Γεωργία Λαλέ και την αντίθεσή μας στην απόφαση του ΥΠΕΞ να κατέβει η έκθεση που επιμεληθήκαμε στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ως επαγγελματίες του χώρου της σύγχρονης τέχνης, προσκληθήκαμε από το Προξενείο να επιλέξουμε και να επιμεληθούμε μια σειρά παρουσιάσεων έργων Ελλήνων εικαστικών από την Ελλάδα και την ομογενεια που, όπως εμείς, ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη.

Η ανεξάρτητη και άτυπη συμβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε, είναι αμισθί και έχει μοναδικό στόχο την προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής εικαστικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη. Τα μέλη της είναι η Ειρήνη Λιναρδάκη, εικαστικος, η Νατάσα Κατερινοπούλου, διευθύντρια παραγωγής, η Λόλα Κουτούδη, σύμβουλος τέχνης και ο Πάνος Τσαγκάρης, εικαστικός.

Το Carte Blanche project, το πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Γεωργία Λαλέ, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στον Πολιτισμό. Η Γεωργία Λαλέ είναι η πρώτη απο τους 6 καλλιτέχνες/ιδες που επιλέξαμε να παρουσιαστούν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος.Το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε για το δυνατό του συμβολισμό.

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο μείζον θέμα της ενδοοικογενειακης βίας και των γυναικοκτωνιών πρέπει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Η δήλωση της καλλιτέχνιδας οτι “τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως” μας βρίσκει απολύτως σύμφωνες/ους.

Δυστυχώς το έργο έχει παρερμηνεύτηκε και εργαλειοποιήθηκε για πολιτικούς σκοπούς, που δεν έχουν καμία σχέση με το κοινωνικό θέμα για το οποίο δημιουργήθηκε.

Παραταύτα, ελπιζουμε στη συνέχιση αυτού του πιλοτικού προγράμματος που προώθει Έλληνες/Ελληνίδες καλλιτέχνες/ιδες στη Νέα Υόρκη και είμαστε αισιόδοξοι/ες οτι η τοπική καλλιτεχνική κοινότητα θα συνεχίζει να στηρίζει την καλλιτεχνική ελευθερία και δημιουργία.

Ειρήνη Λιναρδάκη, εικαστικός
Νατάσσα Κατερινοπούλου, διευθύντρια παραγωγής
Λόλα Κουτούδη, σύμβουλος τέχνης
Πάνος Τσαγκάρης, εικαστικός

Αντίδραση Μπακογιάννη και νέα τοποθέτηση Γεραπετρίτη

Εν τω μεταξύ. τη διαφωνία της με την απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη να ζητήσει την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας -που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών- φέρεται να εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Το τελευταίο “επεισόδιο” ήρθε κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εξέφρασε τη διαφωνία της με τον ΥΠΕΞ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του υπουργού, ενώ σημείωσε ότι “η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να απάντησε στη Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας κάθετος για την απόσυρση της σημαίας, αφού εκτίθεται… στο προξενείο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να δήλωσε ότι κανένας δεν συζητά θέμα λογοκρισίας της τέχνης. Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν η σημαία ήταν σε οποιαδήποτε ιδιωτική γκαλερί, όμως είναι σε προξενείο, είναι το στενό Ελληνικό κράτος, και ανάμεσα στην αποστολή των διπλωματικών αρχών είναι να αναδεικνύουν τα σύμβολα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα