Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 11-15/9

Διαβάζεται σε 9'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 11-15/9
Vouli Watch

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφορούσαν ζητήματα που απασχολούσαν την κοινή γνωμή τις τελευταίες ημέρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel και ήταν ζητήματα πολιτικής προστασίας, κλιματικής κρίσης, περιβάλλοντος, υγείας και παιδείας. Αυτή την εβδομάδα η συμμετοχή από τα κόμματα ήταν σχετικά υψηλής έντασης, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 176 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με 39, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 36, η Νέα Δημοκρατία με 29, το Κ.Κ.Ε. με 26 και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 25, ύστερα ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 9, οι Σπαρτιάτες με 8, και τέλος το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 4 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 93 ερωτήσεις, 44 αναφορές, 34 επίκαιρες ερωτήσεις και 5 ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 11.09.2023

ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.: Η αξιολόγηση και η διαχείριση των κινδύνων πλημμυρών και η αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης απόρροια της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας.

Τριάντα έξι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. απεύθυναν επίκαιρη ερώτηση στους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κικίλια Βασίλειο και Σκυλακάκη Θεόδωρο, για το ζήτημα της μη εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, με την επικαιροποίηση των υποχρεωτικών διαχειριστικών σχεδίων, με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις πλημμύρες. Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί ερωτήθηκαν, τι μέτρα λήφθησαν για να προστατευτεί η Θεσσαλία όταν ήδη από το 2018 υπήρχαν αναρτημένοι οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας για την περιοχή, και αν στο μέλλον θα ερφαρμόσουν την Οδηγία και τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής που ορίζει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πλεύση Ελευθερίας: Η προστασία της Υγείας των κατοίκων στη Θεσσαλία.

Η αρχηγός του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ, για το ζήτημα της προστασίας της υγείας των κατοίκων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απουσία στοιχείωδους ενημέρωσης και οδηγίας προς τους κατοίκους την ίδια στιγμή που οι πληγείσες περιοχές έχουν μετατραπεί σε βούρκους και υπάρχει σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Υπουργός ερωτάται, ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία της υγείας των κατοίκων από τις αρμόδιες αρχές και πώς καλύπτονται οι ευάλωτοι, ηλικιωμένοι και ασθενείς πολίτες σε αυτές τις συνθήκες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα της Θεσσαλίας, αρμοδιότητα και ευθύνη.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λιακούλη Ευαγγελία, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία που είχε οριστεί να πραγματοποιηθούν από το 2020, μετά τις κακοκαιρίες «Ιανός» και «Διομήδης». Τόνισε, πως έργα όπως αντιπλημμυρικά αναχώματα, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών ροών, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, αντιδιαβρωτικά έργα υδρονομίας, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ο Υπουργός ερωτάται, ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία τα τελευταία 15 χρόνια, ποια έργα βρίσκονται σε αναμονή ολοκλήρωσης και ποιος έχει την ευθύνη για την υλοποίηση και συντήρηση τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 12.09.2023

Κ.Κ.Ε.: Μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Ρόδο.

Τρεις βουλευτές του Κ.Κ.Ε. απεύθυναν ερώτηση στους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αυγενάκη Ελευθέριο και Σκυλακάκη Θεόδωρο, για το ζήτημα της στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Ρόδο. Η ανησυχία είναι μεγάλη για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο όταν αρχίσουν οι βροχές στις περιοχές που πλήγησαν από τις φωτιές και αναφέρθηκε στην καθυστέρηση αποζημίωσεις σε πληγέντες που έχασαν το σπίτι τους και δεν έχουν που να μείνουν ή που καταστράφηκε η επιχείρηση τους και αδυνατούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές για να προσπαθήσουν να συνεχίσουν. Ως εκ τούτου, οι Υπουργοί ερωτώνται, ποια μέτρα θα ληφθούν για να καταγραφούν οι ζημιές ώστε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, συγκεκριμένα στα χωριά Ασκληπιείο, Γεννάδι, Λάρδος, Λάερμα και από Απόλλωνα προς Μαλώνα Μάσσαρι.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Απαιτούνται μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Δερβενοχώρια.

Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέυθυναν ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υγείας, Σκυλακάκη Θεόδωρο και Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ, για την άμεση ανάγκη μέτρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Αναφέρθηκαν στις καταστροφές που προκλήθηκαν όχι μόνο στις δασικές εκτάσεις αλλά και σε διάφορα εργοστάσια, με αποτέλεσμα πρώτη ύλη και απόβλητα να καταλήξουν στο ρέμα μιας περιοχής, προκαλώντας περιβαλλοντική ζημιά και θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί ερωτώνται, αν υπήρξε έλεγχος από τους ειδικούς Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τι μέτρα θα ληφθούν για την άμβλυνση τωνεπιπτώσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 13.09.2023

Νέα Δημοκρατία: Διαμαρτυρία για τα κριτήρια αξιολόγησης ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ και προτάσεις.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ, για το ζήτημα αξιολόγησης ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ. Ενώ σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία κάθε ιδιωτική κλινική υποβάλλει κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ το ποσό που δικαιούται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών για να το λάβει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, με την τελευταία υπουργική απόφαση τα κριτήρια αξιολόγησης αλλάζουν και δυσχεραίνουν την οικονομική κατάσταση των μικρών παραμεθόριων ιδιωτικών κλινικών ενώ ευνοούν τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ερωτάται, αν θα ληφθούν υπόψη τα μέτρα, που πρότεινε η ιδιωτική κλινική της Ζωοδόχου Πηγής, που αποσκοπούν στην θεσμοθέτηση ρεαλιστικών και δίκαιων κριτηρίων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Άμεση κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Λήμνου.

Τέσσερις βουλευτές του Κ.Κ.Ε. απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Πιερρακάκη Κυριάκο, για το ζήτημα στελέχωσης στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Λήμνου. Αναφέρθηκαν στην έλλειψη στελέχωσης σε διάφορες ειδικότητες, όπως Μουσικής, Θεατρικής Αγωγής, παράλληλης στήριξης κ.ά. και στις επιπτώσεις που έχουν αυτές στην μόρφωση των παιδιών. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται, πώς θα καλύψει αυτά τα κενά ώστε να μην εμποδιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Λήμνου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 14.09.2023

ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.: Διαρκής υποβάθμιση του ΕΣΥ και ακάλυπτες ανάγκες υγείας των πολιτών.

Σαράντα δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. απεύθυναν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ, για το ζήτημα της υποβάθμισης του ΕΣΥ και την αδυναμία κάλυψης αναγκών υγείας των πολιτών. Τόνισαν την αύξηση περιστατικών πλημμελούς ή ανύπαρκτης ανταπόκρισης σε ανάγκες υγείας των πολιτών στα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, αποτέλεσμα της ανερπαρκούς χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, όπως την αναβολή χημειοθεραπειών ή προμήθειας αναγκαίου ιατροφαρμακευτικού υλικού. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Υπουργός ερωτάται, αν θα αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του ΕΣΥ, αν θα καλυφθούν τα κενά θέσεων εργασίας και εξοπλισμού και τι μέτρα θα ληφθούν για να ενισχυθούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Κίνδυνος κατολισθήσεων και υποχώρησης εδάφους στην περιοχή Μπόχαλη Ζακύνθου.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Διονύσιος Ακτύπης, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλειο Κικίλια και Χρήστο Σταϊκούρα, για το ζήτημα των κατολισθήσεων και της υποχώρησης εδάφους στην περιοχή Μπόχαλη της Ζάκυνθου. Διατύπωσε την ανησυχία του πως σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως αυτών της κακοκαιρίας Daniel, το έδαφος στην περιοχή θα υποχωρήσει και χιλιάδες τόνοι λάσπης, μαζί με άλλα φερτά υλικά θα φτάσουν και θα καλύψουν την πόλη της Ζακύνθου, δημιουργώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Ως εκ τούτου, οι Υπουργοί ερωτώνται, αν έχει εκπονηθεί σχέδιο ετοιμότητας, αντιμετώπισης και διαχείρισης ενδεχόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 15.09.2023

ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.: Τα έργα που εκκρεμούν για την αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων της Αττικής.

Είκοσι τέσσερις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. απεύθυναν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, Κεραμέως Νίκη, Κικίλια Βασίλειο, Σκυλακάκη Θεόδωρο και Σταϊκούρα Χρήστο, για το ζήτημα της υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική. Επισήμαναν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα εξακολουθούν να εκκρεμούν όπως επίσης και η επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμύρας, θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους της Αττικής σε περίπτωση που υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα παρόμοια με αυτά που συνέβησαν στη Θεσσαλία. Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί ερωτώνται, ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι της Αττικής και πότε θα ολοκληρωθούν τα ήδη υπό υλοποίηση αντιπλημμυρικά έργα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το σχέδιο ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης Ηλείας;

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κατρίνης Μιχαήλ, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Κωστής), για το ζήτημα της χρηματοδότησης του σχεδίου ανασυγκρότησης της πυρόκληκτης Ηλιείας. Παρά τον σχεδιασμό σχεδίου ανασυγκρότησης και της κατάθεσης του στον Πρωθυπουργό, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα σχετικά με την υλοποίηση του ή το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του, περιλαμβανομένων των αποζημιώσεων των πληγέντων. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται, αν έχουν εξασφαλισθεί χρηματοδοτικοί πόροι για την υλοποίηση του σχεδίου και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκήρωσης του.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα