Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 359 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 114 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 66, η ΝΔ με 63, το ΚΙΝΑΛ με 51, το ΜέΡΑ25 με 38 και το ΚΚΕ με 30.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 203 ερωτήσεις, 2 Επίκαιρες Επερωτήσεις,  118 Αναφορές, 22 Επίκαιρες ερωτήσεις, 1 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 13 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 19.4.2021

ΜέΡΑ25: Πότε θα ανελκυστεί η τοξική «βόμβα» με το όνομα Sea Diamond στη Σαντορίνη;

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αρσένης Κρίτων – Ηλίας, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Συγκεκριμένα το ναυάγειο αυτό βρίσκετε εκεί για 14 χρόνια παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ο βουλευτής αναφέρει επίσης ότι το ναυάγιο επιβαρύνει συμαντικά το περιβάλλον, καθώς έχουν εντοπιστεί επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην θάλασσα. Κατόπιν τούτων ρωτά τον Υπουργό αν δεσμεύεται να ξεκινήσει άμεσα η ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση του ήδη επιβαρυμένου θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής αλλά και της τροφής που φτάνει στους πολίτες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Σοβαρή έλλειψη στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις γεννήσεις οδηγεί τη χώρα σε λανθασμένες πολιτικές.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αρσένης Κρίτων – Ηλίας, με ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θίγει το θέμα της υπογεννητικότητας. Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρει, ότι ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, στις μαιευτικές κλινικές υπήρξε αδυναμία υιοθέτησης εκ μέρους του ΕΟΔΥ, των Διεθνών Επιστημονικών ευρημάτων και πρακτικών/πρωτοκόλλων. Ρωτά έτσι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού πόσες γυναίκες φορείς του νέου κορωνοϊού γέννησαν, με ποιά μέθοδο, σε ποιές μαιευτικές μονάδες και πόσες από αυτές νοσηλεύτηκαν σε θάλαμο νοσηλείας με αρνητική πίεση και πόσα νεογνά βρέθηκαν θετικά στον υιό, και ζητά την κατάθεση σχετικών εγγράφων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Ποιοι κερδοσκόπησαν από τις αποφάσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με την ανοχή της Κυβέρνησης και ποιοι θα αποκτήσουν το έλεγχό της μετά την αύξηση μετοχικό κεφαλαίου;

Έξι (6) βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο. Η ερώτηση αφορά τις αποφάσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς οι οποίες κατά τους βουλευτές ενώ αύξησε ο Μετοχικό Κεφάλαιο της Τράπεζας ήταν ζημιογόνα για το Δημόσιο. Ρωτούν έτσι, μεταξύ άλλων,  αν σκοπεύει ο Υπουργός να αποκλείσει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κερδοσκόπους που με πιθανά αθέμιτα υπερκέρδη τους προηγούμενους μήνες σκοπεύουν να αναλάβουν σημαντικά μερίδια του μετοχικού κεφαλαίου, και στη συνέχεια τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 20.4.2021

ΚΙΝ.ΑΛ.: Σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας σε σχολικές μονάδες εξαιτίας της αδυναμίας παραλαβής self_test από μαθητές.

Τέσσερις (4) βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ερώτηση αφορά προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με την προμήθεια self_test από τους μαθητές. Συγκεκριμένα, κυρίως σε μαθητές λυκείου, το σύστημα στα φαρμακεία έδειξε  το ΑΜΚΑ των μαθητών, ανέφερε ως αιτιολογία ότι δεν δικαιούται αυτός ο αριθμός μητρώου το self-test. Ρωτούν έτσι τα Υπουργεία, με δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα στην ταυτοποίηση των μαθητών στη πλατφόρμα για το self-test, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για την επίλυση του.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Άδικος αποκλεισμός άπορων από τη λήψη του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερήλικων.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αβδελάς Απόστολος, απευθύνετε με ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη. Ο βουλευτής αναφέρει ότι εξαιρούνται από την λήψη του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων οι ανασφάλιστοι υπερήλικες εφόσον λαμβάνει σύνταξη ο/η σύζηγός τους. Πάνω σε αυτό υποστηρίζει ότι αυτός ο περιορισμός των δικαιούχων είναι “απαράδεκτος και τους στερεί το δικαίωμα να επιβιώνουν, οδηγώντας τους στην πλήρη ανέχεια”. Ρωτά λοιπόν τον υπουργό αν προτίθεται να παρέμβει για την κατάργηση της εν λόγω διάταξης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Για το απαράδεκτο γεγονός της χρέωσης εκπαιδευτικών και γονέων από εταιρείες τηλεπικοινωνίας για τη χρήση της πλατφόρμας Webex.

Πέντε (5) βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος θίγουν το θέμα της χρέωσης εκπαιδευτικών και γονέων από εταιρείες τηλεπικοινωνίας για τη χρήση της πλατφόρμας Webex, με ερώτηση τους στην Υπουργό Παιδίας, Κεραμέως Νίκη. Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης τους αναφέρουν ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές χωρίς σύνδεση wi-fi, που θέλησαν να χρησιοποιήσουν δεδομένα κινητής για να συνδεθούν στο μάθημα, χρεώθηκαν αδρά από τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας. Ρωτούν έτσι την Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην επωμισθούν τελικά οι άνθρωποι αυτοί το οικονομικό βάρος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 21.4.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Λογοκρισία στην ΕΡΤ Α.Ε. και έλεγχος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για έλεγχο της διαφάνειας στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς επίσης και για τους μηχανισμούς ελέγχου των αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες από δημοσιογράφο, ότι «κόπηκε» με εντολή, την ώρα μάλιστα που ήταν στο μοντάζ, ρεπορτάζ που αφορούσε τη λογοκρισία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και από άλλους δημοσιογράφους για αποκλεισμό τους από την πλατφόρμα του FACEBOOK, λόγω αναρτήσεων πολιτικού περιεχομένου. Βάσει των παραπάνω οι βουλευτές ρωτούν, μεταξύ άλλων, σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο αρμόδιος Υπουργός προκειμένου να ασκηθεί έλεγχος διαφάνειας στην ΕΡΤ Α.Ε μετά τις καταγγελίες της δημοσιογράφου Μάχης Νικολάρα και ποιος έχει την ευθύνη για το κόψιμο της εκπομπής και με ποια αιτιολογία απαγορεύτηκε η προβολή της.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Κρυφές πλατφόρμες στην προτεραιότητα των εμβολιασμών;

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Λιακούλη Ευαγγελία και Πουλάς Ανδρέας, με ερώτηση τους προς το Υπουργείο Υγείας, θίγουν το θέμα των εμβολιασμών. Ειδικότερα οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι, όπως προέκυψε από έρευνες και καταγγελίες, ότι τα εμβολιαστικά κέντρα στέλνουν μήνυμα σε μια πλατφόρμα του Υπουργείου ότι δεν έγινε ο συγκεκριμένος αριθμός των προγραμματισμένων εμβολίων στη δομή τους και μετά το Υπουργείο αναλαμβάνει να ειδοποιήσει τους αντικαταστάτες, οι οποίοι εμφανίζονται χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς το ποιοι καλούνται. Με βάση τα παραπάνω ρωτούν ποιος φτιάχνει τις πλατφόρμες αυτών που θα κληθούν να αντικαταστήσουν, όσους δεν προσέλθουν για εμβολιασμό, ποιους τελικά περιλαμβάνουν αυτές οι πλατφόρμες και πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια και ποιος ελέγχει την αρμόδια υπηρεσία για τον τρόπο που προτεραιοποιεί τους εμβολιασμούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 22.3.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Βελτίωση διαδικασίας χορήγησης στεγαστικών επιδομάτων σε φοιτητές.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαντάς Περικλής, καταθέτει ερώτηση προς την Κεραμέως Νίκη (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων), και τον Σταϊκούρα Χρήστο (Υπουργός Οικονομικών ). Η ερώτηση αναφέρεται στην διαδικασία για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος για φοιτητές. Συγκεκριμένα ο βουλευτής υποστηρίζει ότι πολλοί φοιτητές εξαιρούνται από τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, λόγω της διαμονής τους σε διαφορετικό Δήμο από τον Δήμο σπουδών. Κατόπιν τούτων ρωτά αν εξετάζει η κυβέρνηση την τροποποίηση του υφιστάμενου τρόπου χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος σε φοιτητές, ώστε να είναι περισσότερο ευέλικτη αναφορικά με τον τόπο μισθωμένης κατοικίας και τον τόπο των σπουδών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην προκήρυξη του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της εστίασης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θίγει το θέμα της της ρευστότητας στις επιχειρήσεις της εστίασης. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης ο βουλευτής αναφέρει ότι αν και ο Υπουργός εξήγγειλε την προκήρυξη προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας στον κλάδο της εστίασης, δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες για το πότε θα εκκινήσει, πότε θα προκηρυχθεί και πότε θα εγκριθούν οι αιτήσεις σε αυτό. Ρωτά έτσι τον Υπουργό, πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να προκηρύξει το πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την εστίαση και ποιες επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες στο παραπάνω πρόγραμμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 23.4.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα σχολείο καλύτερο για όλους ή μόνον ένα καλύτερο σχολείο για λίγους;

Η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αγαθοπούλου Ελένη, καταθέτει ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η βουλεύτρια κατακρίνει την τακτική της κυβέρνησης για την δημιουργία περισσότερων πειραματικών και πρότυπων σχολείων, κάνοντας λόγο για “δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με ταξικό πρόσημο”. Ρωτά έτσι, μεταξύ άλλων, με ποια εκπαιδευτικά και επιστημονικά κριτήρια αποφασίστηκε η αύξηση του αριθμού πρότυπων και πειραματικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και ποια τα κριτήρια κατανομής τους και πώς τοποθετείται η Υπουργός απέναντι στην αναστάτωση όλων των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους που ο προγραμματισμός τους θα τιναχθεί στον αέρα εάν καταργηθούν οι οργανικές τους και μπουν στις λίστες των υπεράριθμων του νομού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Αντιμετώπιση της σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης του υγειονομικού προσωπικού.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Πουλάς Ανδρέας, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θίγει το θέμα της ψυχικής υγείας των υγειονομικών. Δεδομένης της κατάστασης που επέφερε η πανδημία, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι το υγειονομικό προσωπικό εργάζεται ακατάπαυστα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς δικαίωμα άδειας πράγμα που τους επιβαρύνει πολύ σωματικά και ψυχικά. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων, πότε σχεδιάζει να αναστείλει την απόφαση για ανάκληση των αδειών που δικαιούται το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας της χώρας και πότε θα ενταχθεί το υγειονομικό προσωπικό της χώρας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα