Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 292 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 88 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αμέσως μετά έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 77 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 50, το Κ.Κ.Ε. με 36, το Κίνημα Αλλαγής με 22, η ΜεΡΑ25 με 15 και τέλος οι Ανεξάρτητοι με 4.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 170 Ερωτήσεις, 101 Αναφορές, 1 Επερώτηση, 17 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 08.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Απολύονται 150 επικουρικοί εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας όλης της χώρας

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωστή, αναφορικά με τις απολύσεις 150 εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Ειδικότερα, εργαζόμενοι πολλών ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικοί επιμελητές, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ), απολύονται από τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, χωρίς να υπολογίζονται η γνώση και εμπειρία πολλών χρόνων που έχουν, οι προσπάθειες που έχουν καταβάλλει για κάλυψη κενών σε μόνιμο προσωπικό, πάγιων και διαρκών αναγκών, θέσεων νευραλγικών για την προστασία της ζωής των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, αλλά και οι προσπάθειές τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το εάν προτίθεται να προβεί εγκαίρως σε νομοθετική ρύθμιση, με στόχο την επαναπρόσληψη αυτών των εργαζομένων με αναδρομική ισχύ από την λήξη των συμβάσεών τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Κατάργηση των δολοφονικών υλικών και μέσων καταστολής

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μαρίνος ΓιώργοςΠαπαναστάσης Νίκος και Παφίλης Θανάσης, με ερώτημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Θεοδωρικάκο Παναγιώτη, τονίζουν την αδικαιολόγητη επίθεση των ΜΑΤ σε μια διαδήλωση πυροσβεστών, οι οποίοι απαιτούσαν την άμεση πρόσληψη και μονιμοποίησή τους. Πιο αναλυτικά, η χρήση των μέσων και υλικών καταστολής από την αστυνομία, όπως βόμβες κρότου λάμψης, δακρυγόνα, αλλά και “Αίαντες” ρίψης νερού, είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός συμβασιούχου πυροσβέστη, αλλά και τον τραυματισμό ενός φωτορεπόρτερ. Οι βουλευτές, με βάση το παραπάνω γεγονός απαιτούν την απαγόρευση χρήσης παντός τύπου όπλων από τους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων του λαού, αλλά και την κατάργηση όλων των κατασταλτικών μονάδων και ως εκ τούτου, καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, μεταξύ άλλων, για το τι μέτρα θα λάβει για την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της απώλειας εισοδήματος λόγω ανατιμήσεων του τελευταίου έτους

Πέντε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, απευθύνουν ερώτημα προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επίκεντρο την μειωμένη αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων λόγω των συνεχών ανατιμήσεων των βασικών προϊόντων. Βασική αιτία της κατάστασης αυτής, φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται αρκετά χαμηλά, γι’ αυτό, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, προτείνεται η άμεση αύξησή του με αναδρομική ισχύ από 1/9/2021, η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια, αλλά και η φορολόγηση των έκτακτων κερδών των εταιριών παροχής ενέργειας με στόχο τη διάθεση του ποσού αυτού για τη στήριξη των νοικοκυριών. Οι συναρμόδιοι, λοιπόν, Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν στο αν θα υιοθετήσουν τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και αν θα επαναφέρουν το σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 09.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Άμεσα αύξηση στα επιδόματα των αναπήρων

Σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θέτουν ερώτημα προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, Χατζηδάκη Κωνσταντίνο και Σταϊκούρα Χρήστο αντίστοιχα, αναφορικά με την μη αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων. Ειδικότερα, παρόλο που η χώρα μας δεν υπόκειται πλέον σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, τα επιδόματα αναπήρων παραμένουν στα 330 ευρώ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση αυτών στον νέο προϋπολογισμό του 2022. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται συστηματικά να συζητήσει αυτό το ζήτημα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Έτσι, οι συνυπεύθυνοι Υπουργοί ερωτώνται αν προτίθενται να προχωρήσουν σε ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μικρών επαγγελματιών

Αρκετοί βουλευτές του ΚΚΕ, καταθέτουν ερώτημα προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, Άδωνη Γεωργιάδη και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, το οποίο εστιάζει στην άρνηση της Κυβέρνησης να πάρει μέτρα για στήριξης του εισοδήματος των μικρών επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δημιουργούν αγωνία στις μικρές επιχειρήσεις για το εισόδημά τους, αφού τις μετατρέπουν σε «χωροφύλακες» υπό το φόβο των προστίμων. Οι υπεύθυνοι Υπουργοί, καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων ρωτώνται αν θα επιστρέψουν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις που ήταν ή παραμένουν κλειστές, αν θα υπάρξει κρατική επιδότηση που να καλύπτει τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και αν θα διαγράψουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Αποτίμηση προσφοράς ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Πουλάς Ανδρέας, απευθύνει ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, Πλευρή Αθανάσιο, μέσω του οποίου αναφέρεται στην συμβολή των ιδιωτών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) κατά την διάρκεια της πανδημίας. Παρόλο που ο λόγος εμπλοκής τους είναι η ενίσχυσή του ΕΣΥ με προσωπικό και με κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι ιδιωτικές κλινικές επιφορτίστηκαν με σοβαρά περιστατικά μη Covid-19, επιβαρύνοντας έτσι το ΕΣΥ και δόθηκαν μισθολογικά κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να ενταχθούν στο ΕΣΥ, ενώ παράλληλα αιτήματα γιατρών του ΕΣΥ δεν έχουν γίνει δεκτά. Σε αυτά τα πλαίσια, ο αρμόδιος Υπουργός, καλείται να δώσει απαντήσεις στο πόσο κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο η εμπλοκή των ιδιωτικών κλινικών στην νοσηλεία μη Covid-19 περιστατικών και αν το ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό που προοριζόταν για τις δαπάνες υγείας, έχει πράγματι κατευθυνθεί στις ιδιωτικές κλινικές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 10.11.2021

Νέα Δημοκρατία: Άρση αδικιών εις βάρος εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα επιφορτισμένων με την φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λεονταρίδης Θεόφιλος, παραθέτει ερώτημα στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, με το οποίο επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσης βελτίωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν ως όριο ηλικίας, για να λάβουν σύνταξη για τα μέλη της οικογένειάς τους με αναπηρία, το 55ο έτος το οποίο σταδιακά αυξάνεται, σε αντίθεση με τους εργαζομένους του δημοσίου, οι οποίοι δικαιούνται σύνταξη με τη συμπλήρωση 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του 50ου έτους της ηλικίας τους. Δεδομένης της άνισης αυτής μεταχείρισης, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει για το αν θα αποκαταστήσει την ισονομία στο πεδίο της θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης μελών οικογενείας με αναπηρία του ιδιωτικού τομέα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ανεξάρτητοι: Έκκληση για αναβάθμιση των μέτρων στήριξης (επιδόματα άδειες) στις εργαζόμενες μητέρες

Η βουλεύτρια των Ανεξάρτητων, Αδάμου Κωνσταντίνα, με ερώτημά της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωστή, κάνει αναφορά στο ζήτημα του Μητρικού Θηλασμού και στη στήριξη των νέων μητέρων. Ο αποκλειστικός θηλασμός, όπως παρατηρείται και στην Εθνική Μελέτη εκτίμησης του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα, εμφανίζει αρκετά χαμηλά ποσοστά, ενώ παράλληλα οι πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη της Εργαζόμενης Μητέρας είναι ελάχιστες. Επιπλέον, με τον Ν.4808/2021 “Για την προστασία της Εργασίας” δεν δόθηκε καμία στήριξη στις εργαζόμενες μητέρες, αντιθέτως υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για τις αυτοαπασχολούμενες αλλά και όσες εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Ο Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να στηρίξει τις εργαζόμενες μητέρες, με επιδόματα ή άδειες, όλων των επαγγελματικών κλάδων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Η ύπαρξη αμιάντου σε δημόσια κτίρια απειλεί την υγεία των πολιτών

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κατάρρευσης τμημάτων σε σχολικά κτίρια, διαμορφώνει ερώτημα προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υγείας, Καραμανλή ΚωνσταντίνοΣκρέκας Κωνσταντίνος και Πλεύρη Αθανάσιο, αντίστοιχα, με θέμα την καταλληλότητα των δημοσίων κτιρίων και των κοινόχρηστων χώρων. Πιο αναλυτικά, ένα από τα υλικά κατασκευής κτιρίων είναι ο αμίαντος, αλλά λόγω της επικινδυνότητάς του, έχουν θεσπιστεί νομοθεσίες και Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για την απαγόρευσή του. Παρ’ όλα αυτά στην χώρα μας συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως υλικό στην κατασκευή κτιρίων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Με βάση τα παραπάνω, οι συναρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν τι μέτρα θα λάβουν για την διακοπή χρήσης αμιάντου στην κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 11.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Στα λόγια έχουν παραμείνει οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την παράταση της επιδότησης κενών θέσεων επιχειρήσεων πολιτισμού και θεάματος

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υποβάλλουν ερώτημα προς τους Υπουργούς, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Χατζηδάκη ΚωνσταντίνοΣταϊκούρα Χρήστο και Μενδώνη Στυλιανή, αντίστοιχα, αναφορικά με την παράταση του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων επιχειρήσεων πολιτισμού και θεάματος. Συγκεκριμένα, λόγω της αναστολής λειτουργίας των θεάτρων, κινηματογράφων, μουσικών σκηνών κ.λπ., προβλέφθηκε από την Κυβέρνηση η επιδότηση τους, χωρίς ωστόσο τα χρήματα αυτά να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. Επιπλέον, παρά την ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη, αλλά και του Πρωθυπουργού για την επέκταση του προγράμματος επιδότησης των χώρων αυτών για το έτος 2021, η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, δεν έχει ανοίξει ακόμα. Δεδομένης της παραπάνω κατάστασης, ζητείται από τους συναρμόδιους Υπουργούς να μεριμνήσουν για την έναρξη της σχετικής πλατφόρμας για το έτος 2021, καθώς και για το να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Λήψη μέριμνας για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών ευπαθών ομάδων που διδάσκουν στα Δημόσια σχολεία

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Ευθυμίου Άννα, δίδει ερώτημα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, σχετικά με την επιστροφή εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, λόγω του ότι είναι ευάλωτοι και δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν ή δεν επιτρέπεται να συνεχίσουν με τη 2η δόση, είναι αρκετά εκτεθειμένοι λόγω της καθημερινής επαφής τους με πολυάριθμα τμήματα. Ως εκ τούτου, η αρμόδια Υπουργός καλείται να δώσει απάντηση στο αν θα λάβει μέτρα προστασίας και πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς ευπαθών ομάδων, καθώς και αν προβλέπεται γι’ αυτούς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Άνιση φορολογία για τους Έλληνες παραγωγούς ανά φορολογικό έτος

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μυλωνάκης Αντώνιος, παραθέτει ερώτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λιβανό Σπυρίδων-Παναγιώτη, με το οποίο αναφέρεται στην άνιση φορολογία μεταξύ διαδοχικών παραγωγικών ετών. Πιο αναλυτικά, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρους, ανεξαρτήτως της παραγωγής και του κέρδους που έχουν ανά έτος. Έτσι, ο υπεύθυνος Υπουργός καλείται να απαντήσει στο αν θα θεσπιστεί διάταξη για την άμεση στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, μέσα από την ισοσκέλιση της υπέρμετρης φορολόγησης ετών και αν θα συμπεριλαμβάνεται η φορολόγηση για την παραγωγική διαδικασία των τελευταίων τριών ετών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 12.11.2021

Νέα Δημοκρατία: Επέκταση του προγράμματος των κουπονιών ψηφιακής μέριμνας για να καταστούν δικαιούχοι και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κόνσολας Μάνος, θέτει ερώτημα προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, Κεραμέως Νίκη και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, με το οποίο επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των εργαστηρίων πληροφορικής των σχολείων με σύγχρονο εξοπλισμό. Ειδικότερα, με αφορμή τη χορήγηση στους μαθητές κουπονιών ψηφιακής μέριμνας προκειμένου να προμηθευτούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, ο βουλευτής προτείνει την επέκταση του εν λόγω προγράμματος με δικαιούχους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι στη συνέχεια θα διαθέσουν τους υπολογιστές και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό στα σχολεία. Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν προτίθενται να προβούν σε μία τέτοια ενέργεια, καθώς και αν θα προχωρήσουν σε απαλλαγή από το ΦΠΑ για την αγορά υπολογιστών των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα