Μητσοτάκης: Ας το κάνουμε όπως ο Μακρόν

Μητσοτάκης: Ας το κάνουμε όπως ο Μακρόν
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 9 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ως σήμα ήττας του λαϊκισμού ερμήνευσε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην ΚΟ. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για αφήγημα ψεύδους και υποστήριξε ότι αυτή η κυβέρνηση δε μπορεί ούτε να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη, ούτε να κάνει μεταρρυθμίσεις και να φέρει ανάπτυξη. Μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος

Ως πρότυπο για τη νίκη κατά του λαϊκισμού, “είτε ακροδεξιού, είτε ακροαριστερού” όπως είπε, έφερε το νέο Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι η νίκη Μακρόν δείχνει την ετοιμότητα της κοινωνίας να επιβραβεύσει την τόλμη και την ειλικρίνεια, καθώς και το θάρρος των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων να ηγηθούν χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ “να πάρουμε αυτό το δίδαγμα και να γίνουμε και εμείς οι φορείς της ανανέωσης που έχει ανάγκη η Ελλάδα”.

Προειδοποίησε όμως ότι οι πολίτες στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στην ΕΕ και πως η ευκαιρία που δόθηκε με την ήττα Λεπέν δεν πρέπει να χαθεί και η Ευρώπη να κάνει αλλαγές. Ζήτησε περισσότερη Ευρώπη στην οικονομία, τη θεσμική εμβάθυνση της Ευρωζώνης, την ασφάλεια και εξωτερική πολιτική και τη φύλαξη των συνόρων και το προσφυγικό- μεταναστευτικό, αλλά λιγότερη Ευρώπη από πλευράς γραφειοκρατίας.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για αφήγημα απάτης και ψεύδους, όχι μόνο όσον αφορά στις υποσχέσεις για σκίσιμο των μνημονίων και πατάξη της διαπλοκής, αλλά και όσον αφορά στις υποσχέσεις του για το μέλλον, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δε μπορεί ούτε να διαπραγματευθεί στην Ευρώπη, αλλά ούτε και να κάνει μεταρρυθμίσεις και να φέρει ανάπτυξη.

Ουσιαστικά θέλησε να αποδομήσει την προσπάθεια Τσίπρα να απευθυνθεί στο κέντρο, αλλά και να υπενθυμίσει στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη ρεαλιστική δύναμη μεταρρύθμισης και προσέλκυσης επενδύσεων.

Τόνισε ειδικότερα ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης γιατί περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι ταυτισμένη με τα εθνικά μας συμφέροντα και υποστήριξε ότι “αυτή η κυβέρνηση δε μπορεί” διότι “αυτοί που μας έλεγαν ότι η Ευρώπη αλλάζει συμμορφώθηκαν σε κάθε απαίτηση των πιστωτών. Αυτοί που φορούσαν τη μάσκα του οργισμένου επαναστάτη τα έδωσαν όλα για να μείνουν στην εξουσία” και υποστήριξε ότι “μόνο μία φιλοευρωπαϊκή πατριωτική δύναμη όπως η ΝΔ μπορει να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι των εξελίξεω ως ισότιμος εταίρος και όχι ως επαίτης αλληλεγγύης.”

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης ψεύδος και αυταπάτη το νέο αφήγημα που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά την αξιολόγηση η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη και προσέλκυση νέων επενδύσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δε έχουν τη βουληση και τη στοιχειώδη ιδεολογική συνέπεια για να υλοποιήσουν τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

“Όσοι φαντασιώνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας θα μετατραπούν ξαφνικά σε μία ρεαλιστική μεταρρυθμιστική δύναμη να θυμούνται ότι σταχτοπούτες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια” είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ, Τσακαλώτου για το αφορολόγητο, Σπίρτζη για την πώληση του ΟΣΕ και ότι η “συμπαθητική κ.Κονιόρδου εκ παραδρομής χαρακτήρισε διατηρητέα κτίρια στο Ελληνικό”.

Επανέλαβε ότι δε θα ψηφίσει τα αντίμετρα, που χαρακτήρισε “ψευτοαντίμετρα” και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ελαφρύνσεις της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.

“Εφόσον ξεζούμισαν τους Έλληνες το 2016 και εφόσον όλα πάνε καλά το 2017, ας ελαφρύνουν τους πολίτες από τα δυσβάσταχτα βάρη τώρα” είπε και υποστήριξε ότι δε το κάνουν πρώτον για να μη φανεί ότι σύρονται από τη ΝΔ και δεύτερον γιατί ανησυχούν για την πορεία των εσόδων και της πραγματικής οικονομίας. Είπε όμως ότι προκύπτει το ερώτημα, έαν δεν είναι βέβαιοι ότι μπορούν να επιστρέψουν το 0,5% πως θα επιστρέψουν 3,6 δισ ευρώ, καταληγοντας: “αυτά είναι τα μαθηματικά του ψεύδους”. 

Κατηγόρησε δε το ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ότι φτωχοποιεί σκοπίμως την κοινωνία ευελπιστώντας ότι οι φτωχοί θα τον ψηφίσουν: “Ο Τσιπρας αγαπάει τόσο πολύ τους φτωχούς που κάνει τα πάντα για να γίνονται διαρκώς περισσότεροι”, είπε καυστικά.

Ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να ενημερώσουν τους πολίτες για τις συνέπειες των μέτρων που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ  και να υπενθυμίζουν διαρκώς “μέχρι την ψήφιση του 4ου μνημονίου” ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε σε τρία ψέματα: Το τέλος της λιτότητας και το σκίσιμο των μνημονίων, το εμποριο πατριωτισμού με τη δήθεν αντίσταση στους ξένους και τη μάχη με το παλιό και τη διαπλοκή. “Και στα τρία έκαναν τα ακριβώς αντίθετα στη μεγαλύτερη μάχη πολιτικής εξαπάτησης που γνώρισε ποτέ η χώρα”, είπε, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για χαριστική τροπολογία υπέρ του Ιβάν Σαββίδη. “Χαρίζονται δεκάδες εκ ευρώ με χαριστικές τροπολογίες για να δημιουργηθούν νέα τζάκια” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Έκανε λόγο για απόλυτη παρακμή και αμοραλισμό και τόνισε ότι η Ελλάδα δε θα γίνει Βενεζουέλα του Μαδούρο, ούτε μπορεί να αποτελεί πρότυπο ηγεσίας η τέως πρόεδρος της Αργεντινής “με την οποια συναντήθηκε χθες ο κ.Τσιπρας μέσα στην καλή χαρά, με ένα σύμβολο του περονικού εθνολαϊκισμού που διέλυσε τη χώρα της”.

Προανήγγειλε όμως ότι η ΝΔ από την καταγγελία της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει πλέον έμφαση στην παρουσίαση του δικού της σχεδίου “για να δείξουμε ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι μονόδρομος”.

Έστειλε όμως και ένα σαφές μήνυμα εσωκομματικής ειρήνης στο εσωτερικό του κόμματος, όπου πολλοί ανησυχούν για αλλαγή φυσιογνωμίας της ΝΔ και φλερτ με δυνάμεις πέραν της παράταξης λέγοντας: “Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε ούτε τους παραδοσιακούς υποστηρικτές μας, ούτε τους πολλούς νέους φίλους μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα