Μητσοτάκης: Εγγυώμαι προσωπικά ότι δε θα υπάρχει καμία κατάληψη στο δημόσιο πανεπιστήμιο

Μητσοτάκης: Εγγυώμαι προσωπικά ότι δε θα υπάρχει καμία κατάληψη στο δημόσιο πανεπιστήμιο
O πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Δυνάμεις που συνδέονται με το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν πραξικόπημα στην παιδεία υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. "Γαβρόγλου και Τσίπρας μάς πάνε πίσω στα χαμηλά της δεκαετίας του ’80", είπε. Εικόνα ντροπής, με τα όσα συνέβησαν στο γραφείο του υπουργού Παιδείας.

Με σκληρές εκφράσεις επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα: «Προκλήσεις και προοπτικές στην Ανώτατη Παιδεία», που διοργάνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, περιγράφοντας μία κατάσταση γενικευμένης παρακμής και ανομίας στη χώρα, αλλά και ειδικά στον τομέα της παιδείας.

“Όσα συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια εικόνα πολιτικής παρακμής. Υπουργοί λένε πρωτοφανή πράγματα ο ένας για τον άλλο. Ενώ η κυβέρνηση πολιτεύεται με κυνισμό και διγλωσσία. Ο συγκυβερνήτης απειλεί ότι θα ρίξει μία κυβέρνηση στην οποία δίνει χρόνο για να ολοκληρώσει το εγχείρημα για το οποίο λέει ότι θα την ρίξει. Αυτό παραπέμπει σε έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Όλα αυτά σε μια βαριά κοινωνικο-οικονομική ατμόσφαιρα όπου η υπερφορολόγηση φέρνει φτωχοποίηση και η γενίκευση της ανομίας προκαλεί παντού ανασφάλεια. Κάτι που βλέπουμε, βεβαίως, και στα προαύλια και στις αίθουσες των πανεπιστημίων, τα οποία όχι μόνο στερούνται πόρους, αλλά είναι παραδομένα σε συμμορίες. Κάτι που ανάγκασε τελικά τους ακαδημαϊκούς δασκάλους να πάρουν το νόμο στα χέρια τους για να προασπίσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο”, σχολίασε καταρχήν ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι: “Στην Παιδεία, οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα. Και το λέω με πλήρη συνείδηση του βάρους που έχουν οι λέξεις αυτές πάνω στη νεώτερη ελληνική ιστορία. Οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν  την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία. Να σπείρουν το φόβο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους με τη βία.  Το λέω επίσης με γνώση του δημοκρατικού αισθήματος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στα δύσκολα σκοτεινά χρόνια που έχει περάσει ο τόπος, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία ήταν τα ξύλινα τείχη της Δημοκρατίας. Έρχεται, άλλωστε, σε λίγες εβδομάδες η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείο”.

Κατήγγειλε επίσης ότι: “Οι κύριοι Γαβρόγλου και Τσίπρας μάς πάνε πίσω στα χαμηλά της δεκαετίας του ’80: Η εκλογή πρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια αναστατώνει τη ζωή στα Α.Ε.Ι με μόνο στόχο τον κομματικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιολόγηση ουσιαστικά ακυρώθηκε με την υποβάθμιση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας και με το bullying που έζησαν οι καταξιωμένοι επιστήμονες του εξωτερικού οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν με τις  ιδέες τους. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα αντί για εργαλείο ανάπτυξης, αλλά και εσόδων, μένουν αλυσοδεμένα από συνεχή αντικίνητρα προς τους διδάσκοντες. Η καθημερινότητα στις Σχολές, μάς απειλεί και μας προσβάλλει όλους: Στην ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο και σε πολλά ακόμη πανεπιστήμια, χώροι που έχουν καταληφθεί έχουν γίνει  επίσημα γιάφκες κουκουλοφόρων.”

Σχολίασε πως: “Οι «Ρουβίκωνες» έφτασαν στο σημείο να καταλαμβάνουν  και να έχουν μάλιστα το θράσος και να το ανακοινώνουν, γραφεία μέσα στη Φιλοσοφική. Και κάθε τόσο, οι καθηγητές και οι φοιτητές υφίστανται επιθέσεις από τραμπούκους ή εμποδίζονται στο έργο τους από κάθε είδους παρανόμους. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση απαντά με μία απαράδεκτη διάταξη για το άσυλο και με το κατάπτυστο πόρισμα Παρασκευόπουλου. Χθες είχαμε μια ακόμα εικόνα ντροπής, με τα όσα συνέβησαν στο γραφείο του κ. Γαβρόγλου.  Η εικόνα νέων ανθρώπων, που φέρονταν χωρίς ίχνος σεβασμού και αίσθησης δημοκρατικής συνείδησης, ήταν σοκαριστική για όλους μας και άκρως ανησυχητική. Και η εικόνα του υπουργού ενός κόμματος που όλα αυτά τα χρόνια εξέθρεψε τέτοια φαινόμενα, ήταν απογοητευτική και ντροπιαστική για τον ίδιο, ασχέτως αν δεν έδειξε καν να το αντιλαμβάνεται.”

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως ένιωσε οργή όταν διάβασε την επιστολή των φοιτητών της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. “Νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες οι οποίοι, όπως αναφέρουν: «έχουν κουραστεί από τη συνεχή υποτίμηση των σπουδών τους, από τον φόβο να κυκλοφορήσουν σε έναν χώρο που αποτελεί το δεύτερο σπίτι τους, από την εξαθλίωση της Σχολής τους σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας.» Τι απαντάει η επίσημη Πολιτεία σε αυτούς τους νέους ανθρώπους; Ότι πρέπει μόνοι τους, λέει, να διεκδικήσουν τους χώρους και την ακαδημαϊκή ειρήνη. Κι ότι πρέπει να τα βρουν οι ίδιοι με τους Ρουβίκωνες. Αυτά λέει ο κ. Γαβρόγλου. Και δεν αντιλαμβάνεται πως όσα λέει τον καθιστούν περίγελο σε οποιοδήποτε σοβαρό άνθρωπο εντός ή εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας” είπε και επανέλαβε:

“H πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας αποτελεί για εμένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει παντού στη χώρα μας ελευθερία έκφρασης και ο μόνος χώρος που να απαγορεύεται να εκφράσει κανείς τις απόψεις του να είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ. Τα αμφιθέατρα είναι χώρος γνώσης και διαλόγου, όχι τραμπουκισμών και βίας. Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι’ αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ !

Θέλουμε πανεπιστήμια όπου φοιτητές και καθηγητές δεν θα φοβούνται. Θέλουμε πανεπιστήμια για τα οποία δεν θα ντρεπόμαστε. Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτήν τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο – εντός εισαγωγικών –  ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα.”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η ΝΔ θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας, πρόσθεσε όμως ότι “η καρδιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χτυπά και θα χτυπά στο δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί. Πρέπει επιτέλους να γεφυρώσει το σημερινό χάσμα μεταξύ της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των αναγκών μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει διαρκώς.”

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε θετικά και στην Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργό Παιδείας: “Ανεξαρτήτως επιμέρους αδυναμιών που πράγματι υπήρξαν, ο N.4009 του 2011 υπήρξε μία εμβληματική μεταρρύθμιση. Το πρώτο μεγάλο παράδειγμα διακομματικής συνεννόησης.  Ένα βήμα εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού, σε συνέχεια της προσπάθειας της Μαριέττας Γιαννάκου, το 2007. Από την άποψη αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση του προβληματισμού μας για έναν «4009 plus», φυσικά με την ενεργό συμμετοχή και τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας.”

Δήλωσε ότι η βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα επανέλθει “ως ελάχιστη ανταπόδοση στην πολιτεία που παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εκπαίδευσης στους νέους μας” διότι “Δεν γίνεται κάποιος που γράφει, για παράδειγμα, μέσο όρο 3 να μπαίνει στο  πανεπιστήμιο.” Είπε επίσης ότι τα ίδια τα ΑΕΙ θα αποφασίζουν τον αριθμό των εισακτέων, ενώ ανέφερε ότι οραματίζεται και ένα εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus, ώστε φοιτητές να μπορούν για ένα εξάμηνο να παίρνουν μαθήματα σε άλλο τμήμα από αυτό στο οποίο φοιτούν και το οποιο θα χειρίζονται τα ΑΕΙ ελεύθερα χωρίς την εγκριση του Παιδείας.

Την ομιλία του κ.Μητσοτάκη για την Παιδεία παρακολούθησε μεταξύ άλλων η σύζυγος του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα