Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζεται στην Ευρώπη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζεται στην Ευρώπη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό
Από τη συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Dimitris Papamitsos_Press Photographer

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη για το προσφυγικό- μεταναστευτικό με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, που θα επισκεφθούν και την Τουρκία.

Την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου  Ζωής (χαρτοφυλάκιο στο οποίο υπάγονται και τα ζητήματα μετανάστευσης) Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, οι οποίοι στη συνέχεια θα επισκεφθούν και την Τουρκία.

Υποδεχόμενος τον Αντιπρόεδρο και την Επίτροπο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και επέμεινε στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε, τόσο στις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όσο και στο νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζεται από την Ε.Ε. Επιπροσθέτως, η κ.Johansson αναγνώρισε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αμέσως μετά το τετ α τετ που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Σχοινά και την κ.Johansson, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του Πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson Dimitris Papamitsos

 

Ο κ.Μητσοτάκης συνεχάρη τους νέους επιτροπους για το διορισμό τους και ειδικά για τον κ.Σχοινά σημείωσε πως είναι προνόμιο ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, έχει Αντιπρόεδρο στην Επιτροπή, αρμόδιο για ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

“Το θεωρώ πολύ σημαντικό ότι επιλέξατε την Αθήνα για την πρώτη σας επίσκεψη, δεδομένου του πλαισίου με τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό ότι πηγαίνετε στην Άγκυρα αύριο και, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού” συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας για αυτό” τόνισε και δήλωσε ότι προσβλέπει σε μία πολύ επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στην Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές σε αυτό το ζήτημα.

Ο κ.Σχοινάς επισήμανε ότι έχει συζητήσει και με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι “πρέπει να αρχίσουμε από εκεί όπου βρίσκεται το πρόβλημα, και το πρόβλημα αυτή την εποχή εντοπίζεται σε αυτό το τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.” Και πρόσθεσε ότι τρία είναι τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και -φυσικά- η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη / οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Από τη συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Dimitris Papamitsos_Press Photographer

 

Η κ.Johansson σχολίασε: “Έχουμε αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή να ξεμπλοκάρουμε τις μπλοκαρισμένες καταστάσεις, να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Κάθε βδομάδα που δεν το έχουμε αυτό πληρώνουμε υψηλό τίμημα, ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται μεγάλη πίεση καθότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, κι όχι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα.”

Επισήμανε δε ότι και οι πρόσφυγες υποφέρουν και κλονίζεται η κοινή εμπιστοσύνη στην Ένωση, επομένως χαρακτήρισε επείγον το θέμα και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι διαχείρισης. Δήλωσε επίσης “πολύ χαρούμενη που η νέα κυβέρνηση κάνει πολλά σημαντικά βήματα για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της”, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου.

“Θέλουμε να είμαστε σημαντικός εταίρος διότι έχουμε σημαντική πρόσθετη αξία να προσφέρουμε. Έχουμε ήδη αρχίσει, παρουσιάζοντας κάποιες ιδέες για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Φυσικά, θα ζητάμε πολύ συστηματικά για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και έναν λογικό επιμερισμό των βαρών όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος” απάντησε σε αυτό ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: “Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα