Μητσοτάκης: Η Τουρκία “γνωρίζει τις συνέπειες” εάν επιλέξει τον δρόμο της προκλητικότητας

Μητσοτάκης: Η Τουρκία “γνωρίζει τις συνέπειες” εάν επιλέξει τον δρόμο της προκλητικότητας
Olivier Hoslet, Pool via AP

Μήνυμα στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά στις μεταναστευτικές ροές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τη νέα διάσταση που αποκτά η Ανατολική Μεσόγειος, λόγω της ενεργειακής κρίσης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης  στο πλαίσιο των δηλώσεών του, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν πλέον μια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ» τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έθεσε το εκ νέου στους ομολόγους του το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους: Το διεθνές δίκαιο ή την προκλητικότητα, «γνωρίζοντας τις συνέπειες των επιλογών της σε κάθε περίπτωση».

«Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες εφόσον συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε ενώ επισήμανε επίσης πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

Ενεργειακή κρίση

Αναφερθείς στην ενεργειακή κρίση, αφού επισήμανε ότι «χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή απάντηση», είπε ότι έθεσε το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην ενεργειακή επάρκεια της πατρίδας μας, αλλά μπορεί να συνδράμει και στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου.

Ο ίδιος είχε τονίσει νωρίτερα ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών, λέγοντας ότι «οι πρωτοβουλίες μας είναι εναρμονισμένες με το tool box που έχει καθορίσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της συγκυρίας». Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να κάνει μια αξιολόγηση στην αγορά ενέργειας, να εντοπίσει στρεβλώσεις και να κάνει προτάσεις για το πώς θα διορθώσουμε τα προβλήματα και τις αυξήσεις» και συνέχισε αναφέροντας ότι «ζητήσαμε να υπάρξει η δυνατότητα να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως ΕΕ», υπογραμμίζοντας την «ιδιαίτερη σημασία που έχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως προμηθευτής φυσικού αερίου». 

«Η πράσινη μετάβαση δεν είναι υπεύθυνη για τις αυξήσεις. Όσο πιο γρήγορα ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ΑΠΕ, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε και φθηνή ενέργεια», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια».

Πανδημία 

Αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, είπε ότι σε κάποιες χώρες της ΕΕ «υπάρχει επιφυλακτικότητα στους εμβολιασμούς», τονίζοντας την ανάγκη «κι εμείς να βελτιώσουμε την απόδοση μας σε αυτό τον τομέα».

Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι «η κοινωνία και η οικονομία δεν θα κλείσουν», καθώς –όπως είπε- «έχουμε το απόλυτο όπλο που είναι το εμβόλιο και  οφείλουν οι πολίτες να κάνουν αυτή την επιλογή».

Πρόσθεσε ότι «δεν σταματάμε την πειθώ, αν χρειάζεται να το πούμε 1.000 φορές, θα το πούμε 1.000 φορές» και συμπλήρωσε: «Σήμερα έχουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν σοβαρά». Και περιέγραψε το δίλημμα που αντιμετωπίζουν και πρέπει να καταλάβουν: «ή θα κάνουμε το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε».

Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχον ληφθεί αναγκαία για την προστασία των ανεμβολιαστων, σημειώνοντας ότι «έχουμε από τις καλύτερες  επιδημιολογικές παρακολουθήσεις στην Ευρώπη».

«Κάθε εμβολιασμός είναι κέρδος, μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας», τόνισε και σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που δεν θα τους πείσουμε ποτέ, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων» 

Ενημέρωσε, τέλος, ότι στη Σύνοδο Κορυφής «συζητήσαμε για τα νέα φάρμακα που περιμένουν έγκριση και θα είναι ένα νέο όπλο στην αντιμετώπιση της covid».

Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Ερωτηθείς για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, είπε εξέφρασε την ικανοποίηση του που η απερχόμενη καγκελάριος δέχθηκε την πρόταση να έρθει στην Αθήνα πριν την λήξη της θητείας της. «Έχω μεγάλο σεβασμό για εκείνην», είπε.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα