Μητσοτάκης: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τα νεο-οθωμανικά της όνειρα

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τα νεο-οθωμανικά της όνειρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τις «τεράστιες δυνατότητες για συντονισμένη δράση» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε πολλούς τομείς, όπως οι επενδύσεις, η άμυνα και η καινοτομία επεσήμανε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός

Ελλάδα και Ισραήλ είναι «φυσικοί σύμμαχοι» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε χώρα του εξωτερικού από το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Οι σχέσεις μεταξύ χωρών βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς δεκαετιών ή και αιώνων. Η ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ θεμελιώνεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στον πολιτισμό και τα κοινά οράματα. Συνεπώς, πρόκειται για έναν σταθερό δεσμό που υπερβαίνει την πολιτική», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχουν «τεράστιες δυνατότητες για συντονισμένη δράση» μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως οι επενδύσεις, η άμυνα και η καινοτομία.

Στο μέτωπο του τουρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το ελληνικό καλοκαίρι παραμένει μία συναρπαστική εμπειρία και συνοδεύεται από την ασφάλεια, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την χώρα μας. «Μέλημά μου είναι να καταστεί η Ελλάδα ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη», υπογραμμίζει και προσθέτει πως από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της στις περισσότερες μη ευρωπαϊκές χώρες και περιμένει την επανέναρξη των ταξιδιωτικών ροών από το Ισραήλ «πολύ σύντομα».

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την δήλωση της Άγκυρας ότι επιθυμεί να έχει λόγο σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται, τονίζοντας ότι αναμένει από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις.

Επαναλαμβάνει δε, ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, δεν στρέφονται κατά οποιασδήποτε χώρας και είναι ανοιχτά σε όλους, με προϋπόθεση την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας.

Επιπρόσθετα λέει πως Ελλάδα και Ισραήλ είναι χώρες ενωμένες στον αγώνα κατά το ρατσισμού και του αντισημιτισμού. «Η άνοδος της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού αποτελεί πραγματικότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Απαιτείται κατά μέτωπο αντιμετώπιση. Στην Ελλάδα, οι φωνές του λαϊκισμού έχουν χάσει έδαφος και έχουν επικρατήσει η μετριοπάθεια και η λογική. Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική κοινωνία θεωρούν ότι κάθε συμβάν ρατσιστικής βίας αποτελεί απαράδεκτη εγκληματική πράξη αλλά και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τονίζει και προσθέτει ότι «ως Έλληνες, θεωρούμε καθήκον μας τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, τα τραγικά αυτά γεγονότα πρέπει να μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μας».

Συμπληρώνει δε πως αυτό το πνεύμα θα διαπνέει την ελληνική προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, το 2021.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα