Μητσοτάκης-Κουρτς: Ελλάδα και Ευρώπη συνεργάζονται με την Τουρκία, αλλά όχι με εκβιασμό

Μητσοτάκης-Κουρτς: Ελλάδα και Ευρώπη συνεργάζονται με την Τουρκία, αλλά όχι με εκβιασμό
DIMITRIS PAPAMITSOS/eurokinissi

Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία από Μητσοτάκη και Κουρτς - Αναφερόμενος στο ζήτημα του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι "η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων".

«Ευχαριστώ για τα θερμά λόγια και θερμή υποδοχή στη Βιέννη. Ικανοποίηση που είμαι εδώ. Οι συζητήσεις μας ήταν εξαιρετικά γόνιμες. Απλώθηκαν σε πολλά θέματα» τόνισε από ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του στη Βιέννη με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το γεγονός ότι αυτές τις ώρες φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή για μεταναστευτικό δηλώνει πολλά, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Το προσωπικό και τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή απόπειρας μαζικής εισόδου στα σύνορα από την Τουρκία. Στον Έβρο θα κυματίζει η ελληνική και η αυστριακή και η κυπριακή σημαία και σε λίγο και άλλες σημαίες που συνδράμουν στην πράξη».

Περαιτέρω ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. «Έρχομαι από το Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε η κοινή θέση και με την Καγκελάριο Μέρκελ, συμπλήρωσε.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης και στον Έβρο, όπου πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωπο, αλλά και στα νησιά όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές. «Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται» υπογράμμισε.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού, τόνισε ο πρωθυπουργός και διαμήνυσε πως η Τουρκία έχει το καθήκον που απορρέει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να συγκρατεί τις ροές. Και αφού το κάνει επιβραβεύεται, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Τη στήριξη της κυπριακής δημοκρατίας και το διικαίωμα να εκμεταλλεύται ενεργειακές πηγές, επισήμανε και ανέφερε πως «επιμένουμε και οι δύο ότι οι κανόνες καλής γειτονίας προυπόθεση για να υπάρχει διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή μας».

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη

Αναφερόμενος στο ζήτημα του κορονoϊού, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να ενισχύσουμε περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους». «Είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας. Έκκληση σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους. Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση. Θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», προσέθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα