Μητσοτάκης: "Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου" - "Τιμή μου", απάντησε ο Τσίπρας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή SOOC

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η "μάχη" του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να έρχεται στο προσκήνιο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εξωτερική του πολιτική "ήρθε" στο επίκεντρο της κόντρας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στη ψηφοφορία για τη κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά , "μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχτηκε με το "έξω οι βάσεις του θανάτου" για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια.

"Αν δεν είχατε κυβερνήσει ποτέ θα μπορούσα να καταλάβω πως αυτές είναι θέσεις κόμματος που δεν έχει περάσει ποτέ από τη βάσανο της λήψης δύσκολων αποφάσεων που αφορούν τα εθνικά θέματα. Κυβερνήσατε όμως και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που πιστοποιεί τον τρόπο που εσείς αντιλαμβανόσασταν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το πόσο γρήγορα ξεχάσατε τις πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο της χώρας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα για "υποκρισία", αναφέροντας πως "είναι ξένη γλώσσα για εσάς η γλώσσα του πατριωτισμού σε ένα θέμα που απαιτεί μέγιστη υπευθυνότητα". "Μιας και κάνατε αναφορά στον τέως πρέσβη τον κ. Πάιατ επιτρέψτε μου για να καταδείξω την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια υποκρισία σας, να σας διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας. Ρωτήθηκε για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία και απάντησε: "Μένω έκπληκτος γιατί έχω πει ότι αυτή η αναγέννηση των αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ", είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυθπουργός ανέφερε ακόμη ότι "το 2017 η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F35. Τότε που πήγατε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν είχατε κάνει ούτε μία αναφορά για τα F35".

"Με τιμά η σύγκριση"

"Νομιζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατι η σταση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική", απάντησε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Μιχάλη Κατρίνη που αντέδρασε όταν εκείνος αναφέρθηκε στην στάση του Ανδρέα Παπανδρέου το '90 , τον κάλεσε να απολογηθεί για το "γιατί το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αλλάζει στάση και υπερψηφίζει τη Συμφωνία, παρά το αίτημα του State Department για ενίσχυση του στόλου των F16 στην Τουρκία".

Τόνισε ότι "εδώ είναι η διαφορά μας", καθώς "επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς".

Πρόσθεσε ότι "επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα με τις ΗΠΑ, προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν το 3+1, ο EastMed, επενδύσεις αμερικανικές, όπως το FSRU που εγκαινιάσατε προχθές και τα ναυπηγεία της Σύρου".

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι "κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας".

"Υπογράφετε μία συμφωνία που τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα. Είναι επ' αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα" τόνισε και συνέχισε: "Αφού δεν αποδέχεστε το ταξίδι σας στις ΗΠΑ ως διαπραγματευτικό όπλο για την αναστολή κύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αποτρέψετε την αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία, τουλάχιστον δεσμευθείτε ότι θα θέσετε επιτακτικά το ζήτημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ".

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "αμήχανο" και "στριμωγμένο" τον πρωθυπουργό.

"Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα'", δήλωσε επίσης ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να "υπερασπιστεί" μια συμφωνία με τις ΗΠΑ "δίχως ανταλλάγματα" και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να "πριμοδοτήσουν" την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα "κρίσιμα εθνικά θέματα" να "υπεραμύνεται" μιας πολιτικής που "έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας".

"Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά", σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν "πολλές ευκαιρίες" για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Ανδρέας Παπανδρέου, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network