Μητσοτάκης: Ο Ε65 ανοίγει νέους δρόμους – Θα είναι έτοιμος σε τρία χρόνια

Μητσοτάκης: Ο Ε65 ανοίγει νέους δρόμους – Θα είναι έτοιμος σε τρία χρόνια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65 ο πρωθυπουργός παρενέβη στη Βουλή. Εγκώμια στον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή.

Τη βούληση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις υποδομές ως εφαλτήριο ανάπτυξης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, στο Κοινοβούλιο.

“Σήμερα η Βουλή βάζει τον θεμέλιο λίθο στην ανάπτυξη και πρόοδο και μάλιστα την ίδια ημέρα της πανηγυρικής έγκρισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 από το Ecofin, διαψεύδοντας όσους μίζερους το αμφισβήτησαν”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Και κάλεσε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν την προγραμματική σύμβαση, καθώς όπως τόνισε: “Ο Ε65 είναι ένας δρόμος, που ανοίγει νέους δρόμους για την πατρίδα μας και ειδικά για τη Θεσσαλία”.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το έργο αυτό διαλύει την απομόνωση και χαράσσει νέους ορίζοντες και η ψήφιση του σήμερα αποτελεί το τέλος μιας εκκρεμότητας 14 ετών, καθώς το έργο δημοπρατήθηκε το 2007 και “κόλλησε” λόγω της οικονομικής κρίσης το 2011.

Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετώπισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλαβε την εξουσία το 2019, ήταν το απόλυτο κενό χρηματοδότησης. “Στις 20 Δεκεμβρίου του 2019 δεσμεύθηκα πως παρά τα εμπόδια που κληρονομήσαμε πως το έργο θα ολοκληρώνονταν πάση θυσία. Έτσι επιβεβαιώσαμε το σύνθημα μας: το είπαμε, το κάναμε”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι παράλληλα με τις ενέργειες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρενέβη και ο ίδιος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία τελικά έδωσε την έγκριση για τη χρηματοδότηση του έργου τον περασμένο Ιανουάριο. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε λιγότερο από έξι μήνες ολοκλήρωσε τους όρους παραχώρησης, την κατάρτιση και την υπογραφή της σύμβασης και ο Ε65 εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

“Διαψεύσαμε για μία φορά ακόμη όσους είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν την εν λόγω εξέλιξη περίπου αδύνατη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ευχαρίστησε δε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και όλη την ηγεσία του Υπουργείου για το έργο τους.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε άλλωστε ότι η κυβέρνηση προχωρά για την “απελευθέρωση” μπλοκαρισμένων δημοσίων έργων και την προώθηση νέων. Αναφέρθηκε στο ΒΟΑΚ, που επιτέλους προχωρά, καθώς και στο Πάτρα- Πύργος, που επανεντάχθηκε στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού μετά την ολέθρια επιλογή της κατάτμησης σε οκτώ σκέλη από την προηγούμενη κυβέρνηση προς όφελος συγκεκριμένου εργολάβου. Σημείωσε ως προς το Πάτρα – Πύργος ότι εξασφαλίστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης και πέραν του 2023 και εκτιμάται ότι σύντομα θα έρθει η έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο Άκτιο- Αμβρακία, το Καλαμάτα- Ριζόμυλος, την περιφερειακή Θεσσαλονίκης (το λεγόμενο flyover), το Θεσσαλονίκη- Έδεσσα και το Δράμα- Αμφίπολη. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται στη χώρα ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο αγγίζει τα 13 δισ ευρώ.

Υπενθύμισε επίσης την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, την οριστικοποίηση της σύμβασης για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, αλλά και την απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει το δρόμο για το Μετρό Θεσσαλονίκης, με απόλυτο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

“Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας καλέσουμε στην πραγματική λειτουργία του έργου και όχι σε μουσαμάδες, μην ανησυχείτε”, είπε δε περιπαικτικά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα κέρδη από τον Ε-65

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι έχουν διασφαλιστεί και τα δύο αναγκαία στοιχεία για την άμεση έναρξη κατασκευής του έργου, αφενός τα 450 εκ από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου ο πλήρης σχεδιασμός ώστε να είναι έτοιμο σε τρία χρόνια. Υπενθύμισε ότι ο Ε-65 θα έχει μήκος 70 χλμ και πως θα είναι μία τεχνική πρόκληση.

Σημείωσε ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος θα δημιουργήσει για την Θεσσαλία περίπου 1.000 θέσεις κατά την κατασκευή του και περίπου 150 θέσεις κατά την λειτουργία του. Αλλά ότι τα οφέλη είναι πολύ ευρύτερα, καθώς ως εθνική αρτηρία θα ακολουθεί τη “σπονδυλική στήλη” της χώρας εξυπηρετώντας τρεις περιφέρειες, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Ο Ε-65 θα συνδέει τη Λαμία με την Εγνατία με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια. Θα συνδέει επίσης το Βόλο με την Ηγουμενίτσα, δηλαδή τα δύο σημαντικότερα διαμετακομιστικά λίμάνια της κεντρικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Ταυτόχρονα όμως θα ενώνει και καθέτως τη Δυτική Θεσσαλία με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ανοίγοντας σημαντικές προοπτικές και για τον τουρισμό περιοχών όπως η λίμνη Πλαστήρα, τα πανέμορφα ορεινά χωριά των Τρικάλων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκε επίσης σε οφέλη για τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και μεταποίηση, καθώς και την ταχύτερη μεταφορά προϊόντων.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης τον Ε65 “έναν πράσινο δρόμο, που οδηγεί στο μέλλον και οδηγεί και τη Δυτική Μακεδονία στη δίκαιη μετάβαση για την απολιγνητοποίηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα