Μητσοτάκης: Οι τρεις προτάσεις στην ΕΕ για το φυσικό αέριο

Μητσοτάκης: Οι τρεις προτάσεις στην ΕΕ για το φυσικό αέριο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou, Pool Photo via AP

Αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ, αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης και στροφή στην Αίγυπτο προτείνει ο πρωθυπουργός, δίνοντας και μια γεωπολιτική διάσταση στη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας.

Στο ενεργειακό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ και δίνοντας και μια γεωπολιτική διάσταση στη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, με το βλέμμα στην Τουρκία.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας αναμένεται να κυριαρχήσει στη συζήτηση των 27.

“Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά”, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσθεσε:

” Θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση.”

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε όμως ότι “Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.”

Ενδεικτικά, ανέφερε τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να αυξηθεί η αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο.

“Θα έχω την ευκαιρία, στα πλαίσια της συζήτησης, να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός

“Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Η σημασία, λοιπόν, της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της την διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε εκτενώς σήμερα το απόγευμα”, τόνισε.

Αύριο θα συζητηθούν τα ζητήματα της μετανάστευσης, για τα οποία θα τοποθετηθεί το πρωί και ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα