Μητσοτάκης: Όχι νέα μέτρα για τη μετάλλαξη Δέλτα λόγω τουρισμού

Μητσοτάκης: Όχι νέα μέτρα για τη μετάλλαξη Δέλτα λόγω τουρισμού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Με το βλέμμα στον τουρισμό, ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά νέων περιορισμών στις μετακινήσεις από χώρες όπου επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα. Ο “καυγάς” στη Σύνοδο Κορυφής για την υποδοχή τουριστών εμβολιασμένων με Sputnik.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και η εφαρμογή του “πράσινου πιστοποιητικού” πανευρωπαϊκά από 1η Ιουλίου βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τάσσεται κατά νέων περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω τουρισμού.

Τη θέση αυτή συμμερίστηκε και η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά τις ενστάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα θα δέχεται και τουρίστες εμβολιασμένους με Sputnik, όπως έχει δικαίωμα να πράξει, και εν τέλει η αναφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις χώρες που δέχονται πιστοποιητικό εμβολιασμού και με εμβόλια που δεν έχει αναγνωρίσει η ΕΕ, έμεινε μία απλή αναφορά.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της Συνόδου καταρχάς σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα από τα τέλη Αυγούστου και μετά αναμένεται να είναι η επικρατούσα σε όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε:

“Προσωπική μου εκτίμηση, την οποία συμμερίζεται και η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες στις οποίες η μετάλλαξη αυτή ήδη υπάρχει και η διασπορά της είναι πιο έντονη”.

Εξάλλου, τόνισε ο πρωθυπουργός: “Μία απάντηση υπάρχει και αυτή είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών”. Ενώ επανέλαβε ότι “Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι ασφαλείς. Όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κινδυνεύουν. Είναι πολύ πιθανό η διασπορά της πανδημίας πια, και οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις, να αφορά μόνο ανεμβολίαστους”.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ξανά στους νέους αλλά και τους ηλικιωμένους πολίτες, τους οποίους κάλεσε να δουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, καθώς τους τελευταίους μήνες σχεδόν όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν νοσηλευθεί και δυστυχώς κάποιοι εξ αυτών έχουν χάσει και τη ζωή τους, είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα όποια δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το εμβόλιο Sputnik στα πλαίσια του ψηφιακού πιστοποιητικού, ενώ άλλες που δεν το δέχονται.

Η Ελλάδα δέχεται τουρίστες με Sputnik, όπως έχει δικαίωμα

“Η Ελλάδα το δέχεται -είναι ακριβές αυτό- όπως έχει απόλυτο δικαίωμα να κάνει με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ψηφιακού πιστοποιητικού, δεχόμαστε όλα τα εμβόλια που έχει αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε κι άλλα. Αυτό κάνει η Ελλάδα”, επισήμανε και πρόσθεσε με νόημα: “Φαντάζομαι ότι αν Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει στο στάδιο της προετοιμασίας πριν συμφωνήσουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα αυτό.”

Όσον αφορά δε στο ζήτημα των μεταλλάξεων, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επιβολή πρόσθετων μέτρων λόγω τουρισμού. Αλλά πρόσθεσε: “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε προσεκτικοί. Η χώρα μας έχει ανοίξει στους επισκέπτες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού, Δηλαδή για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα πρέπει να έχει απόδειξη εμβολιασμού, απόδειξη προηγούμενης ασθένειας ή αρνητικό τεστ”. Τόνισε δε ότι στα σύνορα γίνονται και πολλοί επιπρόσθετοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός. “Σήμερα είναι η μετάλλαξη Δέλτα, σε τρεις μέρες θα είναι η μετάλλαξη Έψιλον, μετά θα υπάρχει η μετάλλαξη Κάπα και μετά η μετάλλαξη αυτή θα γίνει αργά ή γρήγορα η επικρατούσα”, σχολίασε και υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό.

Στο ερώτημα εάν το φθινόπωρο υπάρχει περίπτωση νέου lockdown ή εάν είναι εφικτός ο στόχος ό,τι έχει ανοίξει να μην ξανακλείσει, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι: “Ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός, αλλά εξαρτάται από όλους μας.” Υποστήριξε ότι: “Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε και ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν” και έθεσε για άλλη μία φορά το ζήτημα της ατομικής ευθύνης των πολιτών, απέναντι στον εαυτό τους και την οικογένεια τους.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις για “προνόμια” σε εμβολιασμένους την επόμενη εβδομάδα. Ενώ επιβεβαίωσε ότι εάν χρειαστεί, κατά το καλοκαίρι θα υπάρξουν τοπικά lockdown.

“Η Τουρκία να καταλάβει ότι Ελλάδα και Κύπρος ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια”

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η παράγραφος 15 των συμπερασμάτων της Συνόδου ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Τόνισε ότι έχει σημασία η επιλογή αυτή των λέξεων, διότι σε αυτές κρύβεται ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία.

Εκτίμησε επίσης ότι η παράγραφος 19 καλύπτει πλήρως τις ανησυχίες και της Ελλάδας και της Κύπρου και διαμήνυσε στην Τουρκία ότι: “Μία ένταση είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο έχει πια επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας. Και όταν μερικές φορές η Τουρκία παραπονιέται για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, να καταλάβει ότι Ελλάδα και Κύπρος ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν. Και οι διαφορές μας δεν είναι διαφορές μόνο μεταξύ της Ελλάδος και Τουρκίας ή της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά έχουν μία ευρωπαϊκή διάσταση”.

Ο πρωθυπουργός ως προς τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. “Επανέλαβα και στο συμβούλιο ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη με τη συνεργασία με την Τουρκία για τα θέματα του προσφυγικού, υπό δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη, που αποτυπώνεται στο λήμμα για τη μετανάστευση, είναι η αποφυγή οποιασδήποτε προσπάθειας εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων για πολιτικούς σκοπούς. Είναι κάτι που για μας και για όλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί απαράβατη γραμμή.

Δεύτερη προϋπόθεση η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης σε συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας με την Ευρώπη και να αποδέχεται επιστροφές από μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί τελεσίδικα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα