Ο Μητσοτάκης πιέζει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, “σαμποτάρει” το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ

Ο Μητσοτάκης πιέζει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, “σαμποτάρει” το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή Eurokinissi

Στην ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρόεδρος της ΝΔ θα θέσει εκ νέου τους βουλευτές της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους και θα επαναλάβει τα περί εικονικού διαζυγίου, θέλοντας να ανακόψει κάθε προσέγγιση του Μαξίμου με τη Χ.Τρικούπη

Την πίεση προς τους πρόθυμους για ψήφο εμπιστοσύνης βουλευτές των ΑΝΕΛ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα εντείνει κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταυτόχρονα θέλει να ανακόψει κάθε δυνατότητα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, προεκλογικά ή μετεκλογικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται βέβαια ότι οι 151 είναι σχεδόν κλειδωμένοι, μετά και την χθεσινή επιλογή του Σπύρου Δανέλλη να επιμένει στη στήριξη της κυβέρνησης, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει και στη διαγραφή του βουλευτή σήμερα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Όμως ο κ.Μητσοτάκης θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους και αναμένεται να επαναλάβει αυτό που είπε και χθες στη συνέντευξη του στον Ant1, ότι δηλαδή ψήφος εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα σημαίνει ψήφος υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναμένεται επίσης να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει το συντομότερο γιατί κάνει ζημιά στη χώρα, αλλά και να στείλει το μήνυμα ότι μία κυβέρνηση ανοχής ή μίας ετερόκλητης και ευκαιριακής πλειοψηφίας βλάπτει σοβαρά την οικονομία.

Η ΝΔ εξαρχής είχε χαρακτηρίσει προσχηματικό και σκηνοθετημένο το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι ο Πάνος Καμμένος προκειμένου να εξακολουθήσει να διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα, δεν θα διαγράψει Παπαχριστόπουλο- Ζουράρι καίτοι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως χθες ο κ.Μητσοτάκης πήγε την κατηγορία αυτή ένα βήμα παραπέρα, με στόχο να εμποδίσει την προσπάθεια Τσίπρα για άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

“Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απλώς συγχωνεύθηκαν” είπε χαρακτηριστικά, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία αρχή παρά ένα κακοσκηνοθετημένο θέατρο και τόνισε ότι οι πολίτες δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από τα ανοίγματα Τσίπρα στην κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φάνηκε δε ενοχλημένος από αυτή τη συζήτηση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο κ.Τσίπρας επιχειρεί να λεηλατήσει το χώρο της κεντροαριστεράς έτι περαιτέρω με τη συγκρότηση μίας αντιδεξιάς συμμαχίας. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βέβαια θα μπορούσαν να διαμοιράσουν τα ιμάτια του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης είτε είναι αυτοδύναμος στην επόμενη Βουλή, θα χρειαστεί συμμάχους τόσο για τη συγκρότηση κυβέρνησης όσο και για το “χτίσιμο” μίας προεδρικής πλειοψηφίας για το 2020. Άλλωστε στην επόμενη Βουλή δεν αναμένει να υπάρξουν άλλα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ πλην της ΧΑ (με την οποία όπως ήταν αυτονόητο ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί να συνεργαστεί). Επομένως ο μόνος δυνητικός σύμμαχος είναι το ΚΙΝΑΛ.

Και σε αυτό απευθύνθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη φράση “μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δε θα είναι ακυβέρνητη και δε θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική γιατί αυτό θα σημαίνει ότι ο κ.Τσίπρας θα επιστρέψει απο την πίσω πόρτα.” Και βεβαίως, ο κ.Μητσοτάκης ο οποίος στην ΠΕ της ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε τα γαλάζια στελέχη να μην επαναπαύονται απο τις δημοσκοπήσεις, εφαρμόζει αυτό που κηρύττει και σκοπεύει να δώσει την εκλογική μάχη με ένταση μέχρι την τελευταία στιγμή. Οποιαδήποτε λοιπόν προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει κεφάλι, θέλει να την εμποδίσει. Και εξυπακούεται ότι επιθυμεί να ναρκοθετήσει κάθε σενάριο προεκλογικών συμμαχιών ή και συγχώνευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως αποφεύγει προσεκτικά να μιλήσει για στροφή στο κέντρο, καθώς δεν θέλει να αποξενώσει και το σκληρό δεξιό ακροατήριο. Εκ δεξιών της αλλά και στο εσωτερικό της άλλωστε η ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει “νάρκες”, κυρίως σαμαρικής προελεύσεως. Αλλά επιπλέον φαίνεται πως αντιλαμβάνεται ότι η διεξαγωγή μίας προεκλογικής αντιπαράθεσης στον άξονα αριστερά- δεξιά, διαχρονικά δεν ευνοεί την κεντροδεξιά. Έτσι χρησιμοποίησε ξανά χθες τον όρο “μεσαίος χώρος”, τον οποίο επικαλείται στις ομιλίες του το τελευταίο διάστημα και προκειμένου να απευθυνθεί σε αυτό το ακροατήριο (το οποίο δεν αποτελείται αναγκαστικά από πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ) όρισε ως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών την ανάγκη “να τελειώνουμε με αυτή την κυβέρνηση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα