Μητσοτάκης: Πολύ σοβαρή η υπόθεση Σπυράκη- Θα μελετήσω το ζήτημα στην Αθήνα

Μητσοτάκης: Πολύ σοβαρή η υπόθεση Σπυράκη- Θα μελετήσω το ζήτημα στην Αθήνα
Dimitris Papamitsos

Από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην άρση ασυλίας της ευρωβουλευτή της ΝΔ, αλλά και στο QatarGate και την Ε. Καϊλή.

Την άρση ασυλίας και της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, εκλήθη να σχολιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη. Η κ.Σπυράκη δήλωσε ότι η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με το QatarGate, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον πρωθυπουργό να την αποπέμψει.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πληροφορήθηκε για την υπόθεση αυτή όσο ήταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε: “Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο.”

Χαρακτήρισε επίσης πολύ σοβαρές τις καταγγελίες σε βάρος της κ. Καϊλή για το QatarGate, εκτίμησε όμως ότι το κύρος της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά και δεν μπορεί να πλήττεται από μία τέτοια μεμονωμένη υπόθεση.

“Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω μόνο αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να πω και χθες: η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη δική μας πολιτική οικογένεια. Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν σπεύσαμε ποτέ, με αφορμή το θέμα αυτό, να κάνουμε συνολικά σχόλια για τους Σοσιαλιστές και εν προκειμένω για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει η κ.Καϊλή”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε:

“Δεν πρόκειται όμως, σε καμία περίπτωση, να δεχθώ και αυτή την πρακτική την οποία έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, περίπου να χρεώνει την κ.Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και στο κάτω-κάτω μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκε. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν σε δύο απανωτές ευρωεκλογές.”

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, .Αλέξη Τσίπρα, όπου ο οποίος ανέφερε σχετικά με το QatarGate ότι η βελγική Δικαιοσύνη αντέδρασε τάχιστα -όπως είπε- σε αντίθεση με την ελληνική Δικαιοσύνη στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μού κάνει εντύπωση ότι τα λέει αυτά ο κ. Τσίπρας εδώ στις Βρυξέλλες, διότι εξ όσων θυμάμαι όταν επισκέφτηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα είπε άλλα πράγματα. Και πιστεύω ότι συμφωνήσαμε τουλάχιστον στο γεγονός ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Άρα, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έρχεται στο εξωτερικό ως τέως πρωθυπουργός, όχι απλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, να δυσφημεί τη χώρα και να θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης να διαλευκάνει αυτήν την υπόθεση, θεωρώ ότι είναι μια πρακτική η οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν αντιστοιχεί στον ρόλο ενός ανθρώπου ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για τέσσερα χρόνια.”

Στις 19 Δεκεμβρίου η απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ήταν βεβαίως το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε νέα εντολή στους υπουργούς Ενέργειας για να βρουν λύση στην επόμενη συνεδρίαση τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά, που η Σύνοδος Κορυφής καλεί τους υπουργούς Ενέργειας να βρουν λύση στο θέμα, καθώς αντίστοιχη απόφαση είχε ληφθεί και στο προηγουμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πλην όμως η πρόταση για πλαφόν στα 275 ευρώ είχε “παγώσει” όλο τον ευρωπαϊκό νότο και την Αθήνα φυσικά.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως δήλωσε σίγουρος ότι αυτή τη φορά οι Υπουργοί Ενέργειας θα βρουν λύση, καθώς όπως είπε “έχουμε φτάσει πια αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις.”

Χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η ΕΕ χρειάστηκε τόσους μήνες για να καταλήξει σε μία αυτονόητη απόφαση, προκειμένου να περιοριστεί το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτραπεί η εργαλειοποίησή του από τη Ρωσία. “Όμως αυτή τη φορά είμαι πράγματι αισιόδοξος -και η εντολή την οποία δώσαμε στους Υπουργούς μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη- ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις”,επανέλαβε και πρόσθεσε:

“Υπάρχει πια μια καθολική κατανόηση, θα έλεγα, σε επίπεδο των ομολόγων μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον χρόνο και να παραπέμψουμε το θέμα για ακόμα μια φορά στο μέλλον.

Η ΕΕ να βάλει περισσότερα λεφτά για να μη χάσει από τις ΗΠΑ

Στη Σύνοδο Κορυφής έντονος ήταν επίσης ο προβληματισμός για τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), που ουσιαστικά αποτελεί μία μεγάλη κρατική στήριξη των ΗΠΑ στις καθαρές τεχνολογίες και στις εταιρείες που τις αναπτύσσουν. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυριάρχησε η άποψη -υπέρ της οποιας υπερθεμάτισε και ο κ. Μητσοτάκης – ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μένει ακίνητη και να βλέπει πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να μετακινούνται στις ΗΠΑ, επειδή απλά αυτές έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κινήτρων από ό,τι μπορεί η Ευρώπη.

“Έχουμε εργαλεία στη διάθεσή μας και δεν αναφέρομαι μόνον στο RRF, αλλά και στο REPowerEU το οποίο έχει πια εγκριθεί. Πρέπει όμως να ενισχύσουμε κι άλλο τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό φάκελο, προκειμένου να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τις ευρωπαϊκές παραγωγικές επιχειρήσεις”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δόθηκε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολύ σύντομα, στα τέλη Ιανουαρίου, να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Εκτίμησε δε ότι μπορεί να συνέλθει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο, τονίζοντας ότι: “Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Οι εταιρείες βλέπουν, συγκρίνουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών και αν δεν κινηθούμε γρήγορα, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα ευρωπαϊκής αποβιομηχάνισης. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη.”

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε επιπλέον ότι μπορεί μεν η ΕΕ να χαλαρώνει τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων, αυτό, όμως, ευνοεί πρωτίστως τις πιο πλούσιες χώρες. “Δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες δυνατότητες να στηρίξουν την εγχώρια βιομηχανία τους, γι’ αυτό και θα εξακολουθώ να επιμένω ότι πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση. Για να το πω πολύ απλά: να βάλουμε και άλλα ευρωπαϊκά λεφτά στο τραπέζι”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα