Μητσοτάκης: Στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν συνέδριο μεταξύ τους για να στηρίξουν τον πιο παλιό αρχηγό

Μητσοτάκης: Στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν συνέδριο μεταξύ τους για να στηρίξουν τον πιο παλιό αρχηγό
. 16 2022 ( / EUROKINISSI) Eurokinissi

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για “γερασμένες ιδέες και αποτυχημένες φωνές” εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι εάν η ΕΕ δε λάβει αποφάσεις, θα υπάρξει εθνικό σχέδιο στήριξης κατά της ακρίβειας

Αιχμές για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα εκπροσωπεί την πρόοδο και η αξιωματική αντιπολίτευση την οπισθοδρόμηση.

Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΔ σχολίασε ότι τους βλέπει “κάπως κουρασμένους από τις αλλεπάλληλες δυσκολίες των καιρών, αλλά αποφασισμένος και όρθιους” και δήλωσε: “Θα προχωρήσουμε όμως, όπως όπως όρθια και αποφασισμένη βλέπω και όλη την κοινωνία, ψυχή της οποίας είναι μεγάλη παράταξη μας, η ΝΔ”.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: “Αυτή η εικόνα που αποπνέει το συνέδριό μας τα λέει όλα. Γιατί και κάποιοι άλλοι κάνουν υποτίθεται τώρα συνέδριο στην Αθήνα. Όχι ανοιχτό στους πολίτες αλλά μεταξύ τους, για να στηρίξουν και πάλι τον πιο παλιό αρχηγό, που κάθεται στην καρέκλα του εδώ και 15 χρόνια. Και όχι βέβαια για να αναρωτηθούν τι έφταιξε και ο λαός τους καταδίκασε τρεις φορές, Όσο για να ξαναπούν τις ίδιες γερασμένες ιδέες, με τις ίδιες αποτυχημένες φωνές, με τα ίδια πρόσωπα να κάθονται στην πρώτη σειρά του συνεδρίου, με μόνο τους όπλο τη χολή προς τον αντίπαλο για τη δική τους επιβίωση”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως: “Σε αυτή τη φωτογραφία του χθες απαντάμε σήμερα από το Ηράκλειο με τις δικές μας ανοιχτές διαδικασίες, κάνοντας έναν ειλικρινή απολογισμό της πρώτης κυβερνητικής τριετίας, χωρίς να προσπερνάμε τις δυσκολίες ούτε όμως και να μηδενίζουμε τις πολλές επιτυχίες. Πάντα συνεπείς στο πρόγραμμά μας και πάντα έτοιμοι να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και να ανανεώνουμε τις επιλογές μας και το πολιτικό μας προσωπικό”.

“Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας”

Καθώς δε η αναφορά του στην προσυνεδριακή εκδήλωση στο Χαλάνδρι πως ο κομματικός μηχανισμός πρέπει να είναι σε εγρήγορση, έδωσε λαβή για νέα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο κ.Μητσοτάκης θέλησε να διευκρινίσει τι εννούσε, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι “πρόσκαιρες δυσκολίες” μπορεί να επισκιάσουν “μεγάλες στρατηγικές επιλογές” και τόνισε ότι: “Προβάλλει λοιπόν ως κρίσιμη προτεραιότητα η συσπείρωση των πολιτών στη βάση της αλήθειας και ο δικός σας λόγος, ο λόγος των κομματικών στελεχών”.

Συνέχισε λέγοντας ότι: “Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιορκεί την κοινή γνώμη με νέα ψέματα. Θεωρεί εθνική μία παγκόσμια αναταραχή, υποσχόμενος πάλι με ένα νόμο και με ένα άρθρο, όλα όσα θα ήθελαν να ακούσουν για να ανακουφιστούν ένας αγρότης, ένας εργαζόμενος που σήμερα δύσκολα τα βγάζει πέρα ο νοικοκύρης, ο επιχειρηματίας που δοκιμάζεται”.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε όμως: “Το ξέρετε καλά -και πιστεύω το ξέρει και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει ξανά ακάλυπτες επιταγές, σε μία ύστατη προσπάθεια να δώσει το κομματικό φιλί της ζωής στην τεχνητή αναπνοή της δημαγωγίας.”

Σχολίασε πως: “Είναι πολύ βολικό να σπέρνεις πλαστές προσδοκίες σε ένα έδαφος που έχει κάψει πριν η εύκολη διαμαρτυρία. Αλλά ό,τι φυτρώσει εκεί, θα δηλητηριάσει για χρόνια όλη την παραγωγή και το ίδιο το χωράφι” και πρόσθεσε:

“Για αυτό και στο σύνθημα ‘το είπαμε, το κάνουμε’, προσθέτουμε τώρα το ρήμα ‘προσπαθούμε, ακούμε, νοιαζόμαστε’, αλλά και εξηγούμε στους πολίτες, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση σηκώνει κι άλλο τα μανίκια και το κόμμα μας ανοίγεται ακόμη περισσότερο στην κοινωνία. Αυτό εννοούσα όταν μίλησα στην προσυνεδριακή μας εκδήλωση στο Χαλάνδρι για δυναμική αναμονή προς τις εκλογές. Αυτές θα γίνουν στην ώρα τους στο τέλος της τετραετίας. Ο πολιτικός χρόνος που μεσολαβεί όμως είναι ανοιχτός στις διεθνείς επιρροές. Για αυτό επιμένω στην τριπλή ανάγκη της ευρωπαϊκής λύσης της δημοσιονομικής δημοσιονομικής συνέπειας και των εθνικών εφεδρειών.”

“Δεσμεύομαι για εθνικό σχέδιο στήριξης, εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε βεβαίως και στην ακρίβεια και την καθημερινότητα, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για όλες τις κρίσεις που διαχειρίστηκε τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και στα επόμενα βήματα. “Αντέξαμε και προχωρήσαμε”, υποστήριξε και διαβεβαίωσε: “Η αγωνία του πολίτη είναι και δική μου καθημερινή έννοια”.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πάντως ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αρκούν, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή εισαγόμενη κρίση και επανέλαβε ότι εάν η ΕΕ δεν λάβει αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση στη Σύνοδο Κορυφής του Μαϊου, η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή νέο εθνικό σχέδιο στήριξης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: “Κανένα εθνικό ταμείο δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος μιας παγκόσμιας κρίσης και ενός συνεχιζόμενου πολέμου” και πρόσθεσε: “Για αυτό η χώρα μας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που θα περιορίζει τις τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο”.

Αναγνώρισε ότι “το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάσταχτο και όσο κι αν το περιορίζουμε παραμένει πολύ μεγάλο για τον καταναλωτή” και επανέλαβε: “Για αυτό και δεσμεύομαι ότι, αν δεν υπάρξει τελικά μία ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης”.

Υπενθύμισε άλλωστε με νόημα ότι κατά την πανδημία του κορονοϊού, “σπεύσαμε εμείς, η φιλελεύθερη παράταξη, να δρομολογήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει ποτέ δρομολογηθεί στη χώρα. Γιατί έπρεπε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις και επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας, ξέρετε πόσο σημαντικά ήταν τα χρήματα που εκταμίευσε το κράτος, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, τη μετάθεση των πληρωμών, έτσι κρατήσαμε όρθια την επιχειρηματικότητα”.

“Είμαστε με την Ουκρανία, είμαστε με τη Δύση- Μην περιμένετε από εμένα μισόλογα”

Ο κ.Μητσοτάκης υπερασπίστηκε και την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να πάρει ιδιαίτερα ξεκάθαρη θέση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς υπάρχουν ενστάσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ για το βαθμό της ελληνικής εμπλοκής.

Έκανε λόγο για “πατριωτισμό της ευθύνης” και δήλωσε ότι “στο ζήτημα αυτό δε χωρούν αποστάσεις ούτε αμήχανα ‘ναι μεν αλλά’ για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα”. Σχολίασε ότι δεν είναι απλά θέμα αρχής όταν ία χώρα εισβάλλει ένοπλα σε μία μία άλλη χώρα, όταν δολοφονούνται εν ψυχρώ γυναίκες και παιδιά, όταν ένα αυταρχικό καθεστώς επιχειρεί να επιβληθεί σε μία άλλη κυβέρνηση, μιας άλλης χώρας, νόμιμα εκλεγμένη. Υποστήριξε δε ότι “στο ερώτημα τι στάση θα έπρεπε να τηρήσει η Ελλάδα, απαντούν τα λόγια του εθνάρχη μας, του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε από την Ελλάδα να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία της με τη Σερβία το 1915: Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία”.

Ο πρωθυπουργός συνεπώς δήλωσε: “Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης. Είμαστε με την Ουκρανία και ναι είμαστε με τη δύση, γιατί είμαστε μέρος της και μέρος του πολιτισμού της. Μην περιμένετε λοιπόν από μένα μισόλογα. Είμαστε με την Ελευθερία, είμαστε με τη Δημοκρατία, είμαστε με την Ειρήνη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα