Μητσοτάκης: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους

Μητσοτάκης: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους
Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη αναφέρθηκε σε νέα μέτρα και στην απολιγνητοποίηση, ενώ υποστήριξε ότι “η απάντηση στις εκλογές θα είναι Δημοκρατία με τη ΝΔ”.

Η παρέμβαση για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς θα ανακοινωθεί αύριο Τρίτη, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κοζάνη.

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα αναφέρθηκε στην αύξηση σχεδόν 8% που ήδη εισπράττουν παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι και πρόσθεσε: “Αύριο θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω μία ακόμη παρέμβαση. Επειδή έχουμε πια τη βεβαιότητα του δημοσιονομικού χώρου, ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε, για να ανακουφίσουμε και όσους αδικούνται ακόμη από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου”.

Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου, καθώς και στο Market Pass.

Πρόκειται για 600 εκ ευρώ, δεν είναι μικρό το ποσό, που θα στηρίξουν στοχευμένα τις ανάγκες των νοικοκυριών. Παίρνουμε από δύο επιχειρήσεις για να στηρίξουμε 8 εκατομμύρια συμπολίτες μας”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπερασπίστηκε εκ νέου το καλάθι του νοικοκυριού που θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί τη Σαρακοστή και το Πάσχα.

“Δεν απαντάμε στα προβλήματα με νέα προβλήματα. Δεν απαντάμε στον πληθωρισμό με νέες υποσχέσεις και δεν απαντάμε σε υπαρκτές ανάγκες με ανύπαρκτα χρήματα. Στρογγυλά 45 δισεκατομμύρια ευρώ έταξε πάλι ο κ.Τσίπρας. Πιο πολλά και από αυτά που έλεγε το 2015. Για να βάλει μετά καμιά τριανταριά φόρους και να κόψει 17 φορές μισθούς και συντάξεις και να κλαίγεται τώρα για τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο ο ίδιος ψήφισε”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός και σχολίασε ότι: “Βέβαια, άμα ξέρεις ότι δεν θα κερδίσεις τις εκλογές, τάζεις ό,τι θέλεις”.

“Η απάντηση στις εκλογές είναι Δημοκρατία με τη Νέα Δημοκρατία”

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι: “Ο δρόμος προς τις εκλογές της άνοιξης δεν προβλέπεται να είναι ούτε εύκολος ούτε ευθύς. Γιατί οι αντίπαλοί μας τον ποτίζουν με νέα ψέματα και με τοξικότητα, αλλά και γιατί είναι ναρκοθετημένος από την απλή αναλογική”.

Επισήμανε προς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι “ο πολίτης δεν έχει ανάλογη εμπειρία από την απλή αναλογική, είναι δικό μας χρέος να του εξηγήσουμε την κρισιμότητα της αναμέτρησης” και επανέλαβε ότι: “Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο δήθεν ψήφου διαμαρτυρίας, για ανέξοδα μηνύματα προς την εξουσία ή για επικίνδυνα πειράματα τα οποία μετά δεν θα διορθώνονται. Η ψήφος στην πρώτη κάλπη θα είναι αυτή που θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει την κρίσιμη επόμενη μέρα”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή μέχρι τις εκλογές “κλείνει και το μάτι σε κάθε ακραίο στοιχείο έξω από το Κοινοβούλιο” και πρόσθεσε: “Ίσως για αυτό τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε παρών και στη διάταξη που προστατεύει το πολίτευμα από εγκληματικές οργανώσεις. Ζήτησα από όλα τα κόμματα στήριξη για να περάσουμε αυτή τη σημαντική διάταξη. Δυστυχώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά ήταν η εξαίρεση. Μάλιστα προκαλεί υποψίες ότι δεν θα είχε πρόβλημα με Χρυσές Αυγές, αν αυτές βοηθούσαν τις δικές του κομματικές σκοπιμότητες”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι: “Το δίλημμα στις εκλογές δεν είναι Δημοκρατία ή ΝΔ όπως λέει ο κ. Τσίπρας, αλλά κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση Σύριζα, πρωθυπουργός Μητσοτάκης ή πρωθυπουργός Τσίπρας, θα πάμε ενωμένοι μπροστά ή θα γυρίσουμε πάλι διχασμένοι πίσω” και δήλωσε: “Τόσο απλά είναι τα ερωτήματα, όσο απλή θα είναι και η απάντηση: Δημοκρατία με τη Νέα Δημοκρατία”.

Χρησιμοποίησε δε μία ποντιακή παροιμία αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: “Όπου ακους πολλά γκόρτσα πάρε μικρό σακκί”.

“Οι Έλληνες διασώστες πήγαν τελικά νύχτα στην Τουρκία, όχι για να απειλήσουν, αλλά για να βοηθήσουν”

Αίσθηση προκάλεσε μία αναφορά του πρωθυπουργού στη συμβολή των ΕΜΑΚ στο σεισμό στην Τουρκία.

“Με υπερηφάνεια στρέφουμε τη σκέψη μας τους Έλληνες διασώστες που έδωσαν μάχη ζωής στη δοκιμαζόμενη Τουρκία. Ήταν αυτοί που πήγαν τελικά νύχτα απέναντι, όχι για να απειλήσουν, αλλά για να βοηθήσουν και έστειλαν το καλύτερο μήνυμα σε όσους ήθελαν να δηλητηριάσουν τον τουρκικό λαό με λόγια κατά της Ελλάδος”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Αποδεικνύουμε έτσι ότι οι δικές μας επιθέσεις είναι επιθέσεις ανθρωπιάς. Αλλά όπως πάντα η πατρίδα μας είναι μία δύναμη ειρήνης, έτσι θα παραμείνει και μία ισχυρή δύναμη αποτροπής”.

Απολογία για την απολιγνητοποίηση

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην απολιγνητοποίηση η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έχει κοστίσει στη ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όταν διαπραγματεύτηκε στην ΕΕ για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, μίλησε για τη Δυτική Μακεδονία, μία περιφέρεια πολύ εξαρτημένη από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη με πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επικαλέστηκε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει οδηγίες μετάβασης για ένα νέο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο “για να ξεφύγουμε από το γκρίζο του λιγνίτη” και τόνισε ότι: “Η Δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να φωτίζει με το ρεύμα της τη χώρα”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε όμως επίσης ότι τα πράγματα αλλάζουν, ο λιγνίτης γίνεται πολύ πιο ακριβός. “Και σήμερα με το φυσικό αέριο πολύ πιο ακριβό από ότι πριν από δύο χρόνια η παραγωγή από λιγνίτη παραμένει η πιο ακριβή. Η παραγωγή απο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακόμη πιο φθηνή, για αυτό οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας είναι ουσιαστικά το μέλλον”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι: “Η ενεργειακή κρίση, που προκάλεσε η εισβολή στη Ρωσία, έδωσε παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αλλά και αυτή η παρένθεση δεν θα αργήσει να κλείσει. Σας το είπα, η χρήση του λιγνίτη θα είναι απαγορευτικά ακριβή, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Για αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικός ο οδικός χάρτης μετάβασης που υλοποιείται.”

Ανέφερε ότι: “Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε την Πτολεμαΐδα 5. Είναι μία σημαντική μονάδα, θα παραμείνει ως πολύτιμη εφεδρεία για αρκετά χρόνια ακόμη γιατί είναι πιο καθαρή από τις υπόλοιπες μονάδες. Οι ενεργειακές ανάγκες στόσο στο μέλλον θα υπηρετούνται διαφορετικά”. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο υδρογόνο ως το καύσιμο του μέλλοντος και για μεγάλες εταιρείες που ετοιμάζουν επενδύσεις στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι: “Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής στη σύγχρονη πράσινη μετάβαση”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι στις 20 Φεβρουαρίου ανοίγει το πρόγραμμα για ακόμη 2.000 θέσεις εργασίας πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, με επίκεντρο της προσπάθειας το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα