Μουζάλας για προσφυγικό: Σύντροφοι ανταποκριθήκαμε. Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά

Μουζάλας για προσφυγικό: Σύντροφοι ανταποκριθήκαμε. Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά

"Το κάναμε καλά, με πάρα πολλά λάθη, αλλά το κάναμε καλά", "το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, η πολιτική που επιλέξαμε", τόνισε ο Γ. Μουζάλας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

«Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Σε αυτή τη φάση δεν βρεθήκαμε τυχαία. Βρεθήκαμε γιατί ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ενεπλάκη ενεργά, με όλα τα λάθη που έχουμε κάνει, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας περιέγραψε την πρωτόγνωρη και εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη κατάσταση που βίωσε η χώρα και που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό και μάλιστα χωρίς να έχει κληρονομήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις παρά ελάχιστες υποδομές και χωρίς η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει εμπειρία.

Και σύντροφοι ανταποκριθήκαμε. Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά

Επισήμανε ότι πέρασαν 1 εκατ. πρόσφυγες από τη χώρα και εγκλωβίστηκαν 60 χιλιάδες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ιστορικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Και σύντροφοι ανταποκριθήκαμε. Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά». Απάντησε δε σε κριτική που έχει δεχτεί από μέρος του κόμματος ως προς τη διαχείριση του ζητήματος.

Ο υπουργός παρουσίασε τι έχει καταφέρει έως τώρα η κυβέρνηση:

Για πρώτη φορά παγκόσμια μέσα σε δυο μήνες αφού έκλεισαν τα σύνορα και εγκλωβίστηκαν οι 60 χιλιάδες, έχουμε σαν κράτος πλήρη καταγραφή αυτών που βρίσκονται στην επικράτεια μας. Πέρασαν 1 εκατ. άνθρωποι και μένουν 60 χιλιάδες, δεν είχαμε ούτε μια επιδημία, αυτό δεν έγινε τυχαία, το κάνατε εσείς, το έκανε η κυβέρνηση. Δεν είχαμε έναν νεκρό από αρρώστια, αυτό δεν έγινε τυχαία. Και είχαμε πολύ λίγα και μικρά φαινόμενα βίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Εκκενώσαμε την Ειδομένη σε δυο μήνες και το κάναμε χωρίς ν’ ανοίξει μύτη, χωρίς βία. «Αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, η πολιτική που επιλέξαμε». Βλέπετε τι γινόταν στην Ηγουμενίτσα, στην Πάτρα 7 χρόνια. Δημιουργήσαμε 50 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας, όχι όλες κακές, πολλές όμως ήταν κακές.

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει μέσα σε 2 μήνες, ούτε σε 5 μήνες. Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μόλις 1.149 θέσεις φιλοξενίας. «Αυτό ήταν το καθεστώς πάνω στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, και με όλα τα λάθη που κάναμε το κάναμε καλά». Το 90% των προσφυγόπουλων και των μεταναστόπουλων είναι εμβολιασμένα, μέσα σε 3 μήνες, «αυτό δεν έχει ξαναγίνει». «Τα παιδάκια πάνε σχολείο, μέσα σε 3 μήνες, δεν έχει ξαναγίνει». «30 χιλιάδες παιδάκια αρχίζουν και πηγαίνουν σχολείο, έχουν εμβολιαστεί όλα, τρώνε, κοιμούνται».

Το κάναμε καλά, με πάρα πολλά λάθη, αλλά το κάναμε καλά

«Γιατί έγιναν όλα αυτά;», ρώτησε ο κ. Μουζάλας, για να απαντήσει: «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το ζήτημα πολιτικά και όταν ένα αριστερό κόμμα το αντιμετωπίζει πολιτικά το κάνει διαφορετικά απ’ ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Το αντιμετωπίσαμε εν κενώ, χωρίς καμιά εμπειρία της χώρας, με μια εμπειρία μονάχα “σκούπας” και φυλακών». «Το κάναμε καλά, με πάρα πολλά λάθη, αλλά το κάναμε καλά». Είπε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν φαγητό, μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο.

«Αλλά σύντροφοι καμιά φορά εισπράττω ότι δεν είμαστε τόσο περήφανοι γι’ αυτά που κάνουμε, ότι στεκόμαστε στα λάθη μας, ότι μπερδεύουμε την πράξη με την ενόραση, ότι νομίζουμε ότι μπορούμε να λύσουμε το προσφυγικό/μεταναστευτικό συζητώντας», σχολίασε και προσέθεσε: «Το θέμα είναι μέσα στα καμπ, και εμείς είμαστε εκεί, δεν είμαστε εκεί για να κάνουμε κριτική αφ υψηλού, είμαστε εκεί για να επισημαίνουμε τα λάθη και να τα διορθώνουμε». «Δεν είμαι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας να έρχομαι να σας τάζω διάφορα, εγώ κι εσείς πρέπει να είμαστε ένα», τόνισε.

Έχουμε σχέδιο

«Έχουμε σχέδιο, εφόσον ισχύει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «ένα κομμάτι του κόμματος την πολέμησε, προσωποποίησε τον πόλεμο ενάντια σ’ αυτή τη συμφωνία σε μένα». Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούσαμε να πάρουμε. «Δεν είναι συμφωνία Μουζάλα, όπως τα οικονομικά μέτρα δεν είναι μέτρα Τσακαλώτου. Είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορούσαμε να πάρουμε. Όποιος είναι αντίθετος με αυτό θα πρέπει να προτείνει κάτι άλλο», σημείωσε. Είπε ότι από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και μετά, «έχω στοχοποιηθεί από μερίδα του κόμματος που μονοπωλεί τον τίτλο του δικαιωματικού, του αριστερού, του ανθρωπιστή, ως λιγότερο δικαιωματικός, αριστερός και ανθρωπιστής. Ας μαζευτούμε. Εγώ σας λέω: χαράξτε μια γραμμή, αν συμφωνούμε να την ακολουθήσουμε. Αν δεν συμφωνούμε, οι μαγκιές έξω από το συνέδριο να σταματήσουνε, βλάπτουν, δεν βοηθάνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις αδυναμίες στην έως τώρα αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού:

κακός συντονισμός ανάμεσα στους υπουργούς και τα υπουργεία, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα. Είπε ότι η κυβέρνηση είναι με έναν μηχανισμό διαφορετικό από εκείνον που θα ήθελε, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν είναι μαζί της αλλά εναντίον της, όπως και επιμελητήρια και επιστημονικοί σύλλογοι, μια κοινωνία που είχε μάθει να φοβάται, αλλά «εμείς την ξεφοβίσαμε». «Είναι δύσκολος ο καλός συντονισμός, αλλά θα βελτιωθεί», είπε, και σημείωσε πως ίσως το βασικότερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στο άσυλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα