Να ανοίξει η συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ ζήτησαν Μπακογιάννη, Αντώναρος, Μαραβέλιας

Να ανοίξει η συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ ζήτησαν Μπακογιάννη, Αντώναρος, Μαραβέλιας

Σε εκδήλωση της ΔΑΠ ακούστηκαν απόψεις για το μέλλον της κεντροδεξιάς που κατά μια ερμηνεία θεωρήθηκαν προάγγελος εξελίξεων μετά τη συμφωνία. Τι ειπώθηκε για συνέδριο, για την ιδεολογική φυσιογνωμία, για τα πρόσωπα και για τη στάση του κόμματος

Το αίτημα να ανοίξει η συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ήταν κοινή συνισταμένη σε εκδήλωση της ΔΑΠ του Πολιτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με ομιλητές τη βουλευτή Α Αθηνών  Ντορα Μπακογιάννη, τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, το γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Δημήτρη Μαραβέλια και τον εκλογολογο Ηλία Νικολακόπουλο.

Ειδικά όμως η κατακλείδα της τοποθέτησης της κ.Μπακογιάννη η οποία δήλωσε ότι ” εμείς που αγωνιστήκαμε για την παράταξη θα επιδιώκουμε το διάλογο και δε θα επιτρέψουμε να μη γίνει “, ερμηνεύθηκε ως προάγγελος εξελίξεων. Και συγκεκριμένα ότι θα τεθεί με πιο εμφατικό τρόπο το αίτημα του συνεδρίου μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Το θέμα είναι να συζητήσουμε. Όχι σε μια  συνδιάσκεψη που μεταξύ μας θα χειροκροτηθούμε.  Το θέμα είναι η ΝΔ να ανοίξει αυτό το διάλογο. Αν δεν το κάνει η πορεία της είναι προδιαγεγραμμένη. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα επιδιώξουμε και θα τον κάνουμε αυτό το διάλογο”, είπε η βουλευτής Α Αθηνών.

Υποστήριξε επίσης ότι το μνημόνιο του 2010 είχε πολλά στραβά αλλά αν η ΝΔ είχε πει ότι στηρίζει τη συμφωνία της Ελλάδος με την Ευρώπη αλλά καταψηφίζει την άνιση δημοσιονομική προσαρμογή, θα υπήρχε ουσιαστική ιδεολογική πλατφόρμα μεταξύ 2010 και 2012 καθώς και πίεση στην τότε  κυβέρνηση  για αλλαγές και  η Ελλάδα θα είχε βγει εδώ και δυο χρόνια από το μνημόνιο.

Η κ. Μπακογιάννη έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα από τους ΔΑΠιτες, που φρόντισαν να δημιουργήσουν κλίμα “ηγετικής εμφάνισης” όσο μιλούσε η πρώην υπουργός.

Ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης η βεβαιότητα του κ. Αντώναρου ότι θα υπάρξει μια μέτρια συμφωνία και ότι η ΝΔ θα πρέπει να τη στηρίξει κατόπιν διαλόγου σε όλα τα όργανα.  Επιπλέον είπε ότι στην κεντροδεξιά τα τελευταία 5 χρόνια συζήτηση και ο διάλογος δαιμονοποιήθηκαν και πως η ΝΔ έχει χάσει την επιρροή της και τη γοητεία της.

Συζητήθηκαν και οι αιχμές του κ.Αντωναρου κατά της προηγούμενης κυβέρνησης στην απραξία της οποίας από πέρυσι τον Απρίλιο και μετά απέδωσε μέρος της ευθύνης για το οτι δε θα υπάρξει “ιδανική συμφωνία”, αλλά και κατα της στρατηγικής, της λογικής και του περιβάλλοντος της σαμαρικης ηγεσίας, καθώς και το οτι αποδόμησε τις επιδιώξεις Σαμαρά για φίλοευρωπαϊκό μέτωπο. Αναρωτήθηκε ειδικότερα πως θα γίνει αυτό με δυνάμεις που φέρουν την ευθύνη για την υπαγωγή στο πρώτο μνημόνιο, εννοώντας το ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας ” όχι μετεγγραφές με κουτσά άλογα απο το χώρο της άκρας δεξιάς, όχι με τα κουτσά άλογα από τα αζήτητα άλλων χώρων.”

Ο κ. Μαραβέλιας ζήτησε να υπάρξουν θεσμοθετημένες τάσεις στο κόμμα της ΝΔ, πρόταση που έχει καταθέσει δημοσίως ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στην εκδήλωση θέλοντας να δείξει πως δεν αναγαγεται σε εσωκομματικό θέμα. Ο κ. Μαραβέλιας ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή συνεδρίου με χαρακτηριστικά ιδρυτικού συνεδρίου  και χαρακτήρισε αδιανόητο η συμφωνία να συζητηθεί μόνο στην κοινοβουλευτική ομάδα και όχι και στην πολιτική επιτροπή.

Ο κ. Νικολακόπουλος είπε για τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αποτίμηση και πως υπάρχουν μόνο ενδείξεις. Σημείωσε ωστόσο ότι διατηρείται τεράστια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία προέρχεται από την επιμονή στο κυβερνών κόμμα του ρεύματος που το ψήφισε στις εκλογές και είναι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα