Νέα μέτρα: Έκτακτες ανακοινώσεις από Μητσοτάκη λόγω μετάλλαξης Όμικρον και Χριστουγέννων

Νέα μέτρα: Έκτακτες ανακοινώσεις από Μητσοτάκη λόγω μετάλλαξης Όμικρον και Χριστουγέννων
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μετάλλαξη Όμικρον και η έλευση της εορταστικής περιόδου οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων. Έρχονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό.

Νέα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και των εορτών των Χριστουγέννων ανακοινώνει εκτάκτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, στην εισαγωγική του ομιλία, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον και θα προβεί σε ανακοινώσεις μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενόψει και των γιορτών.

Η κυβέρνηση επιμένει πάντως ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου lockdown. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες δήλωσε μάλιστα ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που να παραπέμπουν σε μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν περιορισμοί για τους εμβολιασμένους.

Σημειωτέον ότι την επόμενη Δευτέρα λήγει η ΚΥΑ με τα εν ισχύ μέτρα και ότι πιθανότατα την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να αποφασιστεί κοινή γραμμή πλεύσης απέναντι στην απειλή της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού.

Προκειμένου πάντως να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία τις γιορτές, η κυβέρνηση εξετάζει (αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη η οριστική απόφαση) το ενδεχόμενο να διαθέσει δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, πιθανότατα μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός ελέγχων πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, ώστε τυχόν κρούσματα να αυτοαπομονωθούν και να μη διασπείρουν περισσότερο τον ιό κατά τις γιορτές.

Αυτό το σενάριο προϋποθέτει βέβαια ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν. Και το κυριότερο ερώτημα είναι ότι εάν θα σπεύσουν για αυτοέλεγχο αυτοί ακριβώς που θεωρούνται πιθανότεροι μεταδότες, δηλαδή όσοι αρνούνται τη συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα και τον εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα υποχρεωτικά τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από δύο σε τρία την εβδομάδα ή και να αποκλειστούν και απο τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, αλλά και το σενάριο να μειωθεί ο χρόνος ισχύος των rapid test, δηλαδή να πρέπει πχ για να μεταβεί κανείς σε εμπορικό κατάστημα να έχει rapid test 24 ωρών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα