Μετάλλαξη Όμικρον: Προς έκτακτη Σύνοδο η ΕΕ, ψάχνει κοινή λύση

Μετάλλαξη Όμικρον: Προς έκτακτη Σύνοδο η ΕΕ, ψάχνει κοινή λύση
Τα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες 2021 Francisco Seco/AP

Ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια προσέγγιση "βάσει κινδύνου για να προσαρμόζουν τα μέτρα τους που αφορούν τα διεθνή ταξίδια εγκαίρως". Σε αναζήτηση λύσης η Ευρώπη.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού θέτει σε συναγερμό την Ευρώπη, με τους επικεφαλής των κρατών να καλούνται να λάβουν κοινές αποφάσεις.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που διατηρεί την ανωνυμία του δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ηγέτες της ΕΕ προσανατολίζονται προς μια έκτακτη Σύνοδο κορυφής με τηλεδιάσκεψη, σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η έκτακτη Σύνοδος είναι πιθανό να λάβει χώρα στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή πιθανώς στις αρχές της επόμενης.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί τις επόμενες ώρες ή την Τρίτη. Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιδιώξουν μια κοινή προσέγγιση σε διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των αναμνηστικών δόσεων εμβολίων, είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Ακόμη, δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με το αν θα συζητηθεί το ζήτημα της πατέντας, που διχάζει τους αξιωματούχους.

Έκτακτα μέτρα

Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, μπλοκάροντας τους ταξιδιώτες από τα κράτη της νοτίου Αφρικής. Tα καθολικά lockdown ήδη επέστρεψαν σε αρκετά κράτη, όπως η Λετονία, η Αυστρία και η Σλοβακία, ενώ σε άλλα, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενισχύθηκε η χρήση του “υγειονομικού πάσου”. Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση εξήγγειλε την επιβολή νέων “σκληρών περιορισμών”, όπως είναι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ, της εστίασης και του λιανεμπορίου. Στη Πορτογαλία (87% εμβολιασμένη) η κυβέρνηση εξήγγειλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και εμβολιαστικών πιστοποιητικών σε εστίαση, ξενοδοχεία, νυχτερινά κέντρα και γυμναστήρια.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η Πολωνία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μεταξύ 1 και 17 Δεκεμβρίου:

Εστιατόρια, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι θα μειωθούν στο 50% της χωρητικότητας. Οι γάμοι περιορίζονται σε 100 εμβολιασμένους καλεσμένους. Προβλέπεται καραντίνα 14 ημερών για ταξιδιώτες εκτός ζώνης Σένγκεν, και μεγαλύτερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από νοτιοαφρικανικές χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση για την άμεση επιστροφή μέτρων προσωπικής προστασίας (μάσκες, υγιεινή χεριών, κοινωνική αποστασιοποίηση, αποφυγή συνωστισμού).

Παράλληλα, η BioNTech σε συνεργασία με την Pfizer και η Moderna δουλεύουν στην προσαρμογή των εμβολίων τους κατά της Covid-19 προκειμένου να είναι αποτελεσματικά και κατά της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Η γερμανική Pfizer ανακοίνωσε ότι μπορεί να έχει μια νέα εκδοχή έτοιμη μέσα στις επόμενες 100 ημέρες εάν χρειαστεί.

Ακόμη, το πρωί της Δευτέρας, ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιες περιοχές, και κάλεσε τα 194 μέλη της να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να “καταρτίσουν σχέδια μετριασμού” προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ. Σε κάθε περίπτωση, ο Οργνανισμός κάλεσε σε παγκόσμια ετοιμότητα και σε κατάρτιση κοινού σχεδίου δράσης για τις πανδημίες.

Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στις 24 Νοεμβρίου από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 έχει αυξηθεί ραγδαία.

Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και τον Καναδά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα