Νέα μέτρα: Γιατί η κυβέρνηση πάλι αγνόησε τους χώρους εργασίας και εστίασε στις βόλτες 

Νέα μέτρα: Γιατί η κυβέρνηση πάλι αγνόησε τους χώρους εργασίας και εστίασε στις βόλτες 
Βόλτα στην παραλία στο Λουτράκι Eurokinissi

Ούτε καθολικό lockdown, αλλά ούτε και αύξηση ποσοστού τηλεργασίας ή άλλα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού σε εργασιακούς χώρους.

Τελικά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων χθες δεν εισηγήθηκε ένα καθολικό lockdown, όπως αρχικά σκεπτόταν, αλλά ένα πακέτο νέων μέτρων που αφορούν κυρίως στον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, πιο κοντά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία όπως είχε γράψει το News 24/7 εξαρχής ήταν έτσι και αλλιώς αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε κλείσιμο και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο λόγος είναι πολύ απλός: Ένα πραγματικά καθολικό lockdown κοστίζει και όχι μόνο από πλευράς αποζημίωσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά κυρίως -όπως επικαλείται η κυβέρνηση- ότι εάν κλείσουν ξανά εργοστάσια, εταιρείες κλπ, όπως συνέβη ένα χρόνο πριν, ενδέχεται να μην ανοίξουν ξανά με απώλεια θέσεων εργασίας.

Η εύκολη λύση, που για άλλη μία φορά ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι να επιβάλλει περιορισμούς στους κωδικούς 2 για τα αναγκαία ψώνια και 6 για σωματική άσκηση, με το επιχείρημα ότι πολίτες τους χρησιμοποιούσαν για να κάνουν βόλτες σε πλατείες, πάρκα και παραλίες. Και αυτό παρόλο που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή ενημέρωση παραδέχθηκε ότι η διασπορά του κορονοϊού οφείλεται κυρίως στους εργασιακούς χώρους.

Όμως η κυβέρνηση επίσης για άλλη μία φορά δεν έλαβε κανένα μέτρο για περαιτέρω αύξηση της τηλεργασίας και έλεγχο της εφαρμογής της, όπως και φαινομένων να μπαίνουν εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής αλλά να προσέρχονται κανονικά στη δουλειά, καθώς και για την τήρηση υγειονομικών μέτρων στους χώρους εργασίας.

Και για αυτό ο λόγος είναι επίσης πολύ απλός: Πρώτον και αυτά τα μέτρα θα κόστιζαν στις επιχειρήσεις. Και δεύτερον, δεν διαθέτει η πολιτεία τα μέσα για να ελέγξει την εφαρμογή τους. Το αποψιλωμένο ΣΕΠΕ αδυνατεί να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά ούτε στο δημόσιο τομέα ελήφθη κάποιοι νέο μέτρο αύξησης της τηλεργασίας ή περιορισμού των μη αναγκαίων υπηρεσιών.

Στην κυβέρνηση άλλωστε φαίνεται πως έχουν πραγματικά πιστέψει και οι ίδιοι το αφήγημα των “ανεύθυνων πολιτών” που δεν τηρούν τα έξυπνα κυβερνητικά μέτρα με αποτέλεσμα -σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό αφήγημα- το lockdown να μην είναι όσο αποτελεσματικό θα μπορούσε να είναι.

Προκειμένου πάντως να μετριάσει τις αντιδράσεις, αλλά και καθώς η προηγούμενη απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα είχε ως αποτέλεσμα τελικά να αυξηθεί ο συνωστισμός σε σουπερμάρκετ και χώρους πρασίνου τις υπόλοιπες ώρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μία ώρα επιπλέον δυνατότητα κυκλοφορίας των πολιτών στις “βαθυκόκκινες” περιοχές, δηλαδή στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Στο στόχαστρο όμως της κυβέρνησης μπαίνουν επίσης οι διαδηλώσεις, με φόντο και την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και λόγω της σταθερής έτσι και αλλιώς ιδεολογικής της αντίθεσης σε διεκδικήσεις εργαζομένων δια πορειών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα