“Ντιλ” για ηλεκτρικό ρεύμα από τη Βουλγαρία, με φόντο την Ουκρανία

“Ντιλ” για ηλεκτρικό ρεύμα από τη Βουλγαρία, με φόντο την Ουκρανία
Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS

Η Ελλάδα θα στηρίξει τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο και επιταχύνει τον αγωγό IGB, η Βουλγαρία δεσμεύεται να βοηθήσει ώστε να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος στη χώρα μας. Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με υπουργική αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας.

Η ενεργειακή κρίση και το φυσικό αέριο, υπό το πρίσμα και της κρίσης στην Ουκρανία μετά την κλιμάκωση από πλευράς Ρωσίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία υπό τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών, Assen Vassilev.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού έστειλε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία με το βλέμμα στην Τουρκία, δήλωσε ότι Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βουλγαρία με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να ξεπεράσει αυτό που όπως είπε: “Εμείς θεωρούμε πως θα είναι μια βραχυπρόθεσμη κρίση.”

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη συνεργασία ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη Βουλγαρία, ώστε να υπάρχει ακριβώς η δυνατότητα διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο κ. Vassilev από την πλευρά του εξέφρασε και εκείνος την ανησυχία του για την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών, Assen Vassilev INTIME NEWS

“Θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή τη στιγμή παραβιάζεται, θα έλεγα, με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο”, δήλωσε.

Τόνισε επίσης ότι: “Είμαστε και εμείς πρόθυμοι να εργαστούμε από κοινού με την Ελλάδα και να βοηθήσουμε στο ζήτημα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για να εγγυηθούμε πως δεν θα υπάρξουν διακοπές παροχής. Αλλά και για να προετοιμάσουμε όλα τα σχέδια που σκοπεύουμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως το θέμα της συνδεσιμότητας Βορρά – Νότου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη.

Μητσοτάκης- Βασίλεφ συζήτησαν τη συνδεσιμότητα και την ενσωμάτωση των ενεργειακών συστημάτων καθώς και άλλα πρότζεκτ που αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο διαλόγου, όπως το ζήτημα των συνοριακών διελεύσεων και τη διασφάλιση της διευκόλυνσης των ροών αγαθών και της μετακίνησης προσώπων.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε το άριστο επίπεδο των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους της ΕΕ που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και συναντήθηκε με τον νέο Πρωθυπουργό, Kiril Petkov, στις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών, Assen Vassilev INTIME NEWS

Κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάζονται σε προγράμματα συνδεσιμότητας υποδομών ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακών δικτύων με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε επίσης η κοινή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Διπλωματική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών, Assen Vassilev INTIME NEWS

Τον κ. Vassilev συνοδεύουν στην Αθήνα και έλαβαν μέρος στη συνάντηση η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός, αρμόδια για Αποτελεσματική Διοίκηση, Kalina Konstantinova, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Bozhidar Bozhanov, ο Υπουργός Ενέργειας, Alexander Nikolov και η Προσωπάρχης του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Lena Borislavova. Παρών ήταν επίσης στη συνάντηση ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Valentin Poriazov.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα