Ο Γιώργος Παπανδρέου, το ΚΙΝ.ΑΛ. και το μυστήριο της 18ης Οκτωβρίου

Ο Γιώργος Παπανδρέου, το ΚΙΝ.ΑΛ. και το μυστήριο της 18ης Οκτωβρίου
Κίνειται πυρετωδώς αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ο Γιώργος Παπανδρέου Eurokinissi

Συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού με τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, λίγο πριν την επέτειο της εκλογικής νίκης του Ανδρέα το 1981.

Συνεχείς, καταιγιστικές και ολοένα και πιο ….μυστηριώδεις οι εξελίξεις στην κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝ.ΑΛ. Η τελευταία αφορά τη πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να ξεκινήσει συναντήσεις και με τους 6 υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος όπως και τον γραμματέα του, με άγνωστο περιεχόμενο. Η κίνηση συνδέεται με την πιθανότητα ο πρώην πρωθυπουργός να αποτελέσει έναν ακόμη υποψήφιο. Σε αυτή τη περίπτωση θα μιλάμε για τον 7ο διεκδικητή της προεδρίας του κόμματος, ενώ τα τελευταία 24ωρα, οι Παύλος Γερουλάνος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Παύλος Χρηστίδης, ήρθαν να προστεθούν στους ήδη υποψήφιους Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη.

Κινείται

Το μόνον βέβαιο μετά τις χθεσινές εξελίξεις είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου… κινείται. Μάλιστα, κινείται υπερ-τασικά. Η πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού να επικοινωνήσει με όλους τους υποψηφίους και κυρίως το γεγονός ότι την δημοσιοποίησε δείχνει ότι αντιλαμβάνεται ότι του αναλογεί ένας ευρύτερος ρόλος στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς. Ευρύτερος από αυτόν που διεκδικούν οι 6 υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι αν αυτό το σκεπτικό έχει οδηγήσει τον Γιώργο Παπανδρέου στην απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος ή αν με την πρωτοβουλία του στοχεύει στο να αναδειχθεί σε εγγυητή της ενότητας του χώρου. Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες δεν είναι διαφωτιστική για το ζήτημα αυτό. Αναφέρεται στην συμβολή του για «μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης», την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες αλλά και στην «οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέα μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική». Στοιχεία δηλαδή που δεν λείπουν από τις διακηρύξεις και των υπόλοιπων υποψηφίων. Επίσης η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά ενημερώθηκε με ένα απλό SMS για τη πρωτοβουλία, δίχως περεταίρω εξηγήσεις.

Σενάρια

Στην πρώτη εκδοχή του πράγματος, δηλαδή αν ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται ένα βήμα από το να καταθέσει υποψηφιότητα, είναι πιθανό οι συναντήσεις του με τους υπόλοιπους υποψηφίους να αποτελούν ένα crash test. Δηλαδή τα συμπεράσματα που θα βγάλει να τον καθοδηγήσουν στην τελική του απόφαση. Μάλιστα αν οι συναντήσεις ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, τότε θα μπορούσε ο γιός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την Δευτέρα. Δηλαδή στις 18 Οκτωβρίου του 2021, στην επέτειο των 40 χρόνων από την ιστορική νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου με το σύνθημα «Αλλαγή», στις εκλογές της χρονιάς εκείνης, που αποτέλεσαν την απαρχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Έως στιγμής ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κλείσει την συνάντηση του με τον υποψήφιο και πρώην εκπρόσωπο τύπου, Παύλο Χρηστίδη, σήμερα στις 11.45, με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα συνομιλήσει μέσω zoom ενώ θα γίνει και συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Επίσης σήμερα είναι πιθανή και μια συνάντησή του με τον Βασίλη Κεγκέρολγου ενώ απομένουν οι συναντήσεις με τον Χάρη Καστανίδη και τον Παύλο Γερουλάνο. Το Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε περίπου μία ώρα με τον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, δίχως από την συνάντηση να προκύψει κάποια ανακοίνωση.

Ένα από τα σενάρια που έχει συζητηθεί είναι το ενδεχόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου να αναζητήσει συναινέσεις στην προοπτική του να θέσει υποψηφιότητα, πράγμα που πιθανόν να σημαίνει την αποχώρηση κάποιων υποψηφίων ή την συγκέντρωσή τους κάτω από την δική του «σημαία».

Πάντως μια τέτοια προοπτική δεν φαίνεται να αφορά δύο από τις πιο δυναμικές υποψηφιότητες: Αυτές του Νίκου Ανδρουλάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου. Αμφότερες οι πλευρές φαίνεται να βρίσκουν μάλλον …ενοχλητική την δραστηριότητα του πρώην πρωθυπουργού. Το γεγονός δεν έκρυψε ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού σε δήλωσή του κατέταξε στους «πρώην» το Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι «όπως η πρόεδρος δήλωσε ότι εγγυάται ενότητα και θα διασφαλίσει τις διαδικασίες το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλοι οι πρώην πρόεδροι της παράταξης».

Σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προτίθεται να «κατέβει» στην εκλογική διαδικασία, η κίνηση του είναι πιθανόν να σχετίζεται με τον ρόλο που θα έχει στην νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Μία από τις πιθανότητες που φημολογήθηκε είναι ο πρώην πρωθυπουργός να θέλει να έχει ξεκαθαρίσει τους άξονες του ρόλου του στο Κίνημα Αλλαγής σε κάθε έναν από αυτούς που μπορεί να διαχειριστούν την τύχη του κόμματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα