Ο κορονοϊός υποχωρεί, οι ιδέες για έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ επιστρέφουν

Ο κορονοϊός υποχωρεί, οι ιδέες για έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ επιστρέφουν
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΑΡΧΕΙΟΥ) Eurokinissi

Τα σχέδια της κυβέρνησης για “συνεργασία” του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, με το επιχείρημα ότι το ΕΣΥ δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας 

Η πανδημία του κορονοϊού απλώς καθυστέρησε τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, τα οποία όμως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

Και καθώς το ΕΣΥ ήταν έργο της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, θα πρόκειται για τον τέταρτο θεσμό της “Αλλαγής” που θα ξηλώσει ο γιος του μεγάλου του πολιτικού αντιπάλου.

Όχι βεβαίως ως εξόφθαλμη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, καθώς με την πανδημία η ανάγκη για ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας κατέστη προφανής περισσότερο από ποτέ και η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, σύμφωνα με την έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7. Αλλά ως “συνεργασία” του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με το επιχείρημα ότι το ΕΣΥ δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας και ότι αυτό που αποτελεί υποχρέωση του κράτους είναι η δωρεάν περίθαλψη, ασχέτως του εάν είναι δημόσιος ή ιδιωτικός ο φορέας που την παρέχει.

Για την ακρίβεια, η πανδημία αποτέλεσε αφορμή για κάποια πρώτα βήματα συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, καθώς ιδιωτικά νοσοκομεία μπήκαν στις εφημερίες του ΕΣΥ. Και η κυβέρνηση σχεδιάζει να “πατήσει” πάνω σε αυτό το μοντέλο, για να βάλει από το παράθυρο ακόμη πιο βαθιά τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο ΕΣΥ.

Αυτό δεν ήταν βέβαια κάποιο μυστικό σχέδιο, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πολλάκις υποστηρίξει ότι το κράτος θα μπορούσε και θα έπρεπε να αγοράζει υπηρεσίες όπως πχ μαγνητικές, ακτινογραφίες, διαγνωστικές εξετάσεις, από ιδιώτες.

Δεν είχε τολμήσει φυσικά να αποκαλέσει ιδιωτικοποίηση της υγείας τη συγκεκριμένη πρακτική, ενώ όταν με την πανδημία οι πολίτες απαιτούσαν ενίσχυση του ΕΣΥ και εξέφραζαν ευγνωμοσύνη στους γιατρούς και νοσηλευτές του, ο πρωθυπουργός όμνυε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ωστόσο, όπως έλεγαν συνεργάτες του, ούτε στιγμή δεν άλλαξε η άποψη και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για “μεγαλύτερη συμμετοχή” του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το “τυράκι” εν προκειμένω είναι το μικρότερο κόστος, που όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, θα έχει για το δημόσιο το outsourcing υπηρεσιών υγείας. Και η χρόνια απαξίωση του ΕΣΥ, που οδηγεί σε καθυστερήσεις και τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα ούτως ή άλλως για σειρά εξετάσεων, έχει στρώσει το δρόμο. Είναι ενδεικτικό ότι αν και η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας, σχεδόν 4 στους 10 κάνουν λόγο για ένα “μείγμα” δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η “μεταρρύθμιση της υγείας” που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει και “εξορθολογισμό” του νοσηλευτικού χάρτη, καθώς όπως είχε πει ο πρωθυπουργός σε ανύποπτο χρόνο στο ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αποδείχθηκε ότι πολλά περιφερειακά νοσοκομεία είναι “προβληματικά”. Η λύση κατά την κυβέρνηση δεν είναι όμως η ενίσχυση τους, αλλά ένα σύστημα συνεργασίας των περιφερειακών νοσοκομείων με διακομιδή περιστατικών σε μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αξιοποιήσει κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ για το κτίσιμο νέων νοσοκομείων (σε συνεργασία και με κοινωφελή ιδρύματα) και την υλοποίηση του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα