Μητσοτάκης: Τολμηρή συνεργασία του δημοσίου συστήματος Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα

Μητσοτάκης: Τολμηρή συνεργασία του δημοσίου συστήματος Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Το γαλάζιο πρόγραμμα για την υγεία, με έμφαση στην πρόληψη και την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εξήγγειλε 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών. Καρφιά για Τσίπρα- Πολάκη: “Πρωθυπουργός με το ψέμα στο στόμα, υπουργός με το τσιγάρο στο στόμα”

Έμφαση στην πρόληψη και ιδίως στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και συνεργασία του δημοσίου συστήματος υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, είναι ορισμένοι από τους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Δεν κάνουμε πολιτική για να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της εξουσίας” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του και υπογράμμισε το γεγονός ότι για τη μητέρα του Μαρίκα (η οποία έπασχε από καρκίνο) και τα παιδιά του εμπιστεύτηκε το δημόσιο σύστημα υγείας.

“Για μένα η υγεία είναι και προσωπικό στοίχημα. Έχω κι εγώ όπως όλοι σας ζήσει από κοντά τη δοκιμασία δικών μου ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν -και θέλω να το τονίσω αυτό- στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εχω παιδιά και όταν αρρώσταιναν εμπιστευόμουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Και απαιτώ από το δημόσιο σύστημα υγείας αυτό που ζητά κάθε Έλληνας: Σεβασμό στον άνθρωπο, αλλά και σεβασμό στο φορολογούμενο πολίτη” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχολίασε ότι ηυγεία αποτελεί αγαθό που η πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει σε όλους και πως εκεί κρίνεται ποιο κόμμα είναι πραγματικά προοδευτικό και ποιο ανήκει στο παρελθόν, ποιος έχει σχέδιο για τους Ελληνες και ποιος τους αντιμετωπίζει με κούφια συνθήματα.

“Δε θα μιλήσω ούτε για έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα ούτε για έναν υπουργό υγείας με το τσιγάρο στο στόμα. Δε χρειάζεται, αυτό που η χώρα χρειάζεται είναι πραγματική πολιτική για την υγεία, βιώσιμη και ανθρώπινη” πρόσθεσε.

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι δημόσια πολιτική δε σημαίνει κατ ανάγκην κρατική πολιτική και υποστήριξε ότι “Πρέπει να συνδυάσουμε δυνάμεις του δημόσιου με αυτές του ιδιωτικού τομέα. Μπορούμε να κάνουμε το δημόσιο σύστημα πιο αποτελεσματικό υιοθετώντας τα θετικά του ιδιωτικού τομέα”.

Έκανε δε λόγο για “ένα νέο ΕΣΥ, ένα σύστημα που ο πολίτης θα μπορεί να το αποκαλεί ΕΣΥ αλλά να το νιώθει εγώ.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε εξάλλου ότι “σήμερα κατ ευφημισμό μιλάμε για δημόσιο σύστημα υγείας, δεδομένου ότι το 34% των δαπανών πληρωνεται από την τσέπη του πολίτη, πέραν των φόρων και εισφορών που πληρώνει στο κράτος”. Σημείωσε πως όταν ο Ελληνας πολίτης χρειαστεί να διαχειριστεί μία σοβαρή πάθηση όπως κακοήθεια μπορεί να δώσει το 50% έως και 100% του εισοδήματος του νοικοκυριού του και δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί γιατί είναι κοινωνικά άδικη.

“Προωθούμε χωρίς προκαταλήψεις τολμηρή συνεργασία του δημοσίου συστήματος υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως στον τομέα των ιατρικών πράξεων και προληπτικών εξετάσεων, χωρίς -το τονίζω- να επιβαρύνουμε τον πολίτη” προανήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για συνδυασμό της κοινωνικής πολιτικής του κράτους με την ευελιξία του ιδιώτη.

Εφερε δε το εξής παράδειγμα: “Γιατίπρέπει το κράτος να επενδύσει σε νέους μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες τις οποίες παρέχει ένας ιδιώτης σίγουρα σε καλύτερη τιμή και με μεγαλύτερη ταχύτητα; Αυτό έγινε στη Σουηδία, δε μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα; Αυτός είναι ο τρόπος που συνδυάζεται ένα δημόσιο σύστημα υγείας με ιδιώτες παρόχους”.

Σημείωσε δε ότι θα είναι επιλογή του πολίτη εάν θα απευθυνθεί είτε σε γιατρούς του δημοσίου είτε σε ιδιώτες και έκανε λόγο για κίνητρα για συμπράξεις γιατρών με επαγγελματίες της υγείας, ιδίως δε κίνητρα για συνενώσεις φαρμακείων.

Πρόληψη για μείωση κακοηθειών και κόστους

Ο κ.Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόληψη ως κεντρικό πυλώνα του προγράμματος της ΝΔ για την υγεία, καθώς και στην αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου.

Σημείωσε ότι μία στις τρεις κακοήθειες θα είχε πιο γρήγορη, λιγότερο επώδυνη και πιο φτηνή αντιμετώπιση εάν είχε διαγνωστεί νωρίτερα και έθεσε ως στόχο σε μία δεκαετία να μειώσουμε κατά 30% τους καπνιστές και τα παχύσαρκα παιδιά στη χώρα και κατά 25% τους καρκίνους που οφείλονται σε αυτές τις αιτίες. Χαρακτήρισε εξάλλου ανεπίτρεπτο να πεθαίνουν άνθρωποι από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με προσυμπτωματικό έλεγχο και τόνισε ότι χρειαζόμαστε μία διαρκή καμπάνια για τη σημασία του εμβολιασμού, των συνεχών εξετάσεων και της υγιεινής ζωής. Υπενθύμισε εξάλλου ότι πέντε κανόνες για υγιεινή ζωή είναι η διακοπή του καπνίσματος, η
πρόληψη, η άσκηση, ο έλεγχος βάρους και αλκοόλ με μέτρο και επισήμανε τη μείωση κόστους από τη μείωση ασθενειών που σχετίζονται με αυτούς τους παράγοντες.

Προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε ότι ως πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα σε 2.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού άμεσα, υπενθυμίζοντας ότι τις είχε προγραμματίσει ως υπουργός και κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι τις σταμάτησε.

“Με συγκλόνισε αυτό που ειπώθηκε για εγκεφαλικά ο ανιψιός μου γιατρός και εργάζεται στο Μόναχο -ειναι νευρολόγος- μου λέει πως είναι δυνατόν στην Ελλάδα να μην έχετε εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, όταν ξέρουμε ότι στο εγκεφαλικό κάθε λεπτό μετράει” ανέφερε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι: “Εδώ άνθρωποι με εγκεφαλικά πηγαινοέρχονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και θα είναι αποτέλεσμα τύχης αν έχουν την κατάλληλη φροντίδα”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κλείνοντας σημείωσε ότι όσον αφορά στην υγεία οι παλιές πολιτικές αποχρώσεις ξεθωριάζουν και τόνισε ότι χαίρεται που είδε στην παρουσίαση του γαλάζιου προγράμματος πρόσωπα και από άλλους πολιτικούς χώρους, καθώς όπως είπε δοκιμάζεται ένα ευρύτερο πολιτικό διακύβευμα, η συμπαράταξη των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού, της Ευρώπης και των μεγάλων πολιτικών αλλαγών. Υπογράμμισε δε ότι: “Απευθυνομαστε στους πολίτες που προδόθηκαν από τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ, σε παλιους φίλους και σε όσους απέχουν, αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που αναγνωρίζουν ότι μόνο ένα ισχυρό ρεύμα θα νικήσει το λαϊκισμό”.


Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ:

*100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

*Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

*Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

*Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας

*Αμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

*Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

*Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

*Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

*Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

*Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις.Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας.

Για τη στήριξη αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη:

*Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Ολα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.

*Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

*Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Η μάχη κατά του καρκίνου

*Αμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

*Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου

*Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

*Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. *Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

*Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ οίκον νοσηλεία.

Ιδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα– κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

*Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».

*Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.

*Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου

Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα