Ο κύβος ερρίφθη: 25 Ιανουαρίου ξεκινούν ξανά διερευνητικές με Τουρκία

Ο κύβος ερρίφθη: 25 Ιανουαρίου ξεκινούν ξανά διερευνητικές με Τουρκία
Τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Έβρο

Η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Αθήνα και πρότεινε την επανέναρξη των διερευνητικών στην Κωνσταντινόπουλη, πρόσκληση που απεδέχθη η ελληνική πλευρά

Στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο 61ος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είχαν διακοπεί το 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε η διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπουλη στις 25 Ιανουαρίου. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωγτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου είχε μιλήσει για την έναρξη διερευνητικών επαφών. Όμως , δεν είχε ξεκινήσει από την τουρκική πλευρά η επίσημη διαδικασία, η οποία είναι συγκεκριμένη: Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών έρχονται σε επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια τα υπουργεία Εξωτερικών εκδίδουν από κοινού ανακοίνωση. Αυτή η διαδικασία προχώρησε απόψε το βράδυ και ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα είχε διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι: “Ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μία ημερομηνία”.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ.Κόστα για τις εξελίξεις με Τουρκία, καθώς η Πορτογαλία έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021 και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα συζητηθεί (πάλι) το θέμα κυρώσεων στην Άγκυρα και όπου θα παρουσιαστει η έκθεση Μπορέλ. Συνεπώς το επόμενο τρίμηνο θα είναι “καυτό” για τα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα