Ο Μάικ Πομπέο επισκέφτηκε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου.

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 28/9 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μαζί με τη σύζυγό του Σούζαν, ακολουθούμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ, την γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λη και μέλη της συνοδείας του.

Ο κ. Πομπέο έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ και από στελέχη της ΙΚΘ και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου, Ευάγγελο Χεκίμογλου στο ισόγειο. Ο κ. Πομπέο είδε φωτοαπεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και από τις παλιές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά-θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για την εξεύρεση από τα αρχεία Θεσαλονικιών Εβραίων μαθητών, της περιόδου 1938-1943, η οποία είχε αποκτηθεί με τη συνδρομή του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του, πέρασαν στην αίθουσα μνήμης του Ολοκαυτώματος και στάθηκαν απέναντι από τον μαρμάρινο τοίχο, με τα σκαλισμένα πάνω σε αυτόν, ονόματα των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκένρωσης και δίπλα από τα έξι αναμμένα κεριά, που συμβολίζουν τα έξι εκατομμύρια νεκρούς και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Ο κ. Πομπέο παρέμεινε για περίπου είκοσι λεπτά και αποχώρησε λίγο πριν από τις τέσσερεις το απόγευμα.Στην υποδοχή του κ. Πομπέο παρέστησαν, επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωσταντινος Ζέρβας και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπρόεδρος της ΙΚΘ Λάριο Σεφιχά, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής επιτροπής του μουσείου Νίνο Σαλτιέλ, ο διευθυντής του μουσείου Βίκτωρας Ναρ, κ.ά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Θεσσαλονίκη, Πάιατ
SHARE:

24Media Network