Ο Μητσοτάκης φοβάται τη “λαϊκή” ψήφο

Ο Μητσοτάκης φοβάται τη “λαϊκή” ψήφο
O πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό Menelaos Myrillas/ SOOC

Πίσω από την περιοδεία σε Κορυδαλλό κρύβεται ο φόβος ότι οι εργατικές “λαϊκές” γειτονιές της Αττικής, που ακόμη και το 2019 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να κρίνουν τις εκλογές του 2023.

Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει με δυσάρεστες εκπλήξεις στις επικείμενες εκλογές, όχι μόνο στη βόρεια Ελλάδα, όπου “χάνει” προς τα δεξιά, αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδίως στις λεγόμενες “λαϊκές” γειτονιές.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι μάλιστα προφανώς ακόμη πιο κρίσιμο για το εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι στις περιφέρειες του συγκεντρώνεται τεράστιος αριθμός ψηφοφόρων. Στις εργατικές περιοχές της ευρύτερης Αθήνας μάλιστα ακόμη και το 2019 είχε προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ ήταν πρώτη σε Αθήνα, Πειραιά και στους «αστικούς» δήμους των βορείων και νοτίων προαστίων.

Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί και ενισχυθεί στις εκλογές του 2023, υπάρχει φόβος ακόμη και να ανατραπεί το αποτέλεσμα, θεωρούν ορισμένοι στη ΝΔ. Επισήμως βέβαια άπαντες στο γαλάζιο στρατόπεδο κραδαίνουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, εκφράζοντας σιγουριά για την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Δεν είναι τυχαίο όμως προφανώς ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες τον Κορυδαλλό, ούτε ότι εκτός από τη βόρεια Ελλάδα, θα ρίξει βάρος στις περιοδείες του στο λεκανοπέδιο. Στη Β Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος το 2019 και ο πρωθυπουργός επέλεξε το συγκεκριμένο δήμο για να προβάλλει την “κοινωνική πολιτική” της κυβέρνησης, με έμφαση στην αύξηση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου και του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου, αλλά και με αναφορές στο Μarket Pass και την επιδοματική πολιτική, που σαφώς θα συνεχιστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: “Αν την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί”. Η κυβέρνηση δέχεται όμως την κριτική ότι επί σχεδόν τέσσερα χρόνια ασχολήθηκε με τη μείωση των φόρων κυρίως για τους κατέχοντες και λίγο πριν τις κάλπες υπόσχεται καλύτερους μισθούς στους μη έχοντες, αλλά από την επόμενη τετραετία.

Η κυβέρνηση στρέφει επίσης το βλέμμα στους νέους, ποντάροντας στο πρόγραμμα για προσιτή στέγη και υποσχόμενη καλύτερες δουλειές στο εξής. Είναι πάντως γεγονός ότι στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά της ΝΔ είναι ιδιαίτερα χαμηλά και μάλιστα είναι πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ πάνω από δέκα μονάδες στις ηλικίες 17- 24 που αθροίζουν σχεδόν 700.000 ψηφοφόρους.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο ποντάρουν πάντως στο γεγονός ότι και το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο με οκτώ μονάδες στις ηλικίες 17-24 και με έξι μονάδες στις ηλικίες 25-34, αλλά αυτό δεν άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα. Στα κρυφά άλλωστε ελπίζουν στην τάση των νεότερων ψηφοφόρων για αποχή, αλλά και ότι η δημοσκοπική υστέρηση της ΝΔ δεν σημαίνει και “ρεύμα” προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα