Ο Μητσοτάκης “παίζει τα ρέστα του” σε τρεις συν μία περιφέρειες στον β’ γύρο

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Περιοδείες στις κρίσιμες περιοχές της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρώτη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ήταν να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη για να στηρίξει τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα πήγε άλλωστε καλύτερα από ό,τι περίμεναν και στο κυβερνών κόμμα. Αλλά θα πρέπει να νικήσει τον “αντάρτη” Κώστα Μουτζούρη και στο δεύτερο γύρο.

Το Μαξίμου αποδίδει άλλωστε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Και αυτό λόγω της σύγκρουσης του νυν περιφερειάρχη με την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό και των προσωπικών του επιθέσεων κατά του πρωθυπουργού την περασμένη τετραετία.

Η ΝΔ ποντάρει όμως πολιτικά για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών και σε τρεις ακόμη περιφέρειες, τις οποίες θα επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο πρωθυπουργός: Τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη.

Η κρίσιμη Θεσσαλία

Ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει ειδικότερα το ενδεχόμενο να περιοδεύσει στις περιφερειακές ενότητες εκείνες όπου ο υποψήφιος της ΝΔ είχε σημειώσει τις χαμηλότερες επιδόσεις ανά περιφέρεια.

Για παράδειγμα η παράταξη του Κώστα Αγοραστού ήρθε δεύτερη στη Μαγνησία. Ενώ η παράταξη της (Λαρισαίας) Ελευθερίας Τζανακούλη στην ίδια περιφερειακή ενότητα έλαβε 13.35%. Ως εκ τούτου κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία, πιθανότατα την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να βρεθεί και στη Μαγνησία.

Εάν πάει βέβαια στο Βόλο υπάρχει και το “αγκάθι” που ακούει στο όνομα Αχιλλέας Μπέος… Όμως σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου δεν θέλει να γίνει ανατροπή στη Θεσσαλία και να κερδίσει ο υποστηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουρέτας, ώστε να μην έχει ούτε μία περιφέρεια η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική.

Ο κ. Αγοραστός ξεκίνησε χθες εν τω μεταξύ νέο κύκλο επαφών στην περιφέρεια Θεσσαλίας από τη Λάρισα, μαζί με το γαλάζιο νέο δήμαρχο Λαρισαίων Θανάση Μαμάκο. Και θέλησε να στείλει το μήνυμα: “Έχω λάβει ξεκάθαρα το μήνυμα της Κυριακής των εκλογών. Κατανοώ όσα λέτε με την ψήφο σας, όσα σας έχουν πονέσει”. Ενώ ζήτησε “να πάμε όλοι μαζί. Ανεξαρτήτως τι έπραξε ο καθένας την πρώτη Κυριακή”, απευθυνόμενος ιδίως στους δεξιούς ψηφοφόρους που έφυγαν προς Τζανακούλη.

Με προσδοκία για νίκη στην Πελοπόννησο

Αντίστοιχα, στην Πελοπόννησο ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αρκαδία και ενδεχομένως και άλλες περιοχές. Και αυτό καθώς ο Δημήτρης Πτωχός σάρωσε παντού πλην Αρκαδίας, λόγω και της καταγωγής του αντιπάλου του Πέτρου Τατούλη.

Σημειωτέον ότι ο κ. Πτωχός έχει κάνει ήδη άνοιγμα στους ψηφοφόρους όλων των παρατάξεων που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο, ενώ επισημαίνει την ανάγκη συμμετοχής και στις κάλπες της επόμενης Κυριακής, καθώς μπορεί να έχουν κριθεί πολλοί δήμοι αλλά όχι η περιφέρεια. Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως είναι αισιόδοξοι πως ο κ. Πτωχός, που για 0,40% δεν έγινε περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο, θα κερδίσει στο δεύτερο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει περιοδεία στήριξης του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστου Μέτιου που έχει να αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο όπως και το 2019 – τον αντάρτη Χριστόδουλο Τοψίδη. Ο κ. Μέτιος αυτή τη φορά πήγε στον πρώτο γύρο καλύτερα από ό,τι στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με εξαίρεση τις περιφερειακές ενότητες Θάσου και Δράμας, όπου προηγείτο ο κ.Τοψίδης.

Που δεν θα πάει ο Μητσοτάκης και γιατί

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναμένεται πάντως να επισκεφθεί τη Δυτική Μακεδονία με το σκεπτικό ότι είχε βρεθεί στην Κοζάνη πριν τον πρώτο γύρο, και τα Ιόνια Νησιά με το επιχείρημα της έλλειψης χρόνου. Όλως τυχαίως βέβαια αυτές είναι και οι δύο περιφέρειες που στη ΝΔ θεωρούν ήδη χαμένες από τους γαλάζιους αντάρτες.

Στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Αμανατίδης είχε προβάδισμα στον πρώτο γύρο έναντι του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη. Και στα Ιόνια Νησιά ο Γιάννης Τρεπεκλής προηγείτο της Ρόδης Κράτσα.

Πάντως, ακόμη και εάν “χαθούν” Δυτική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά, εφόσον οι υποψήφιοι της ΝΔ κερδίσουν Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, το κυβερνών κόμμα θα “μετρήσει” 11 περιφέρειες, όσες δηλαδή και στις αυτοδιοικητικές του 2019. Έστω και εάν η μία εξ αυτών θα είναι στην πραγματικότητα… γαλαζοπράσινη, καθώς στην Κρήτη η ΝΔ στήριξε τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά τον προσμετρά στις δικές της νίκες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα