Ο Μητσοτάκης πατάει επικοινωνιακό φρένο στη δεξιά στροφή της κυβέρνησης 

Ο Μητσοτάκης πατάει επικοινωνιακό φρένο στη δεξιά στροφή της κυβέρνησης 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Το χώρο του πολιτικού κέντρου διεκδικεί για τη ΝΔ ο πρωθυπουργός, αρνούμενος ότι έστριψε το τιμόνι δεξιά με τον ανασχηματισμό, επειδή σχεδιάζει πρόωρες εκλογές 

Τις κατηγορίες περί δεξιάς στροφής με τον πρόσφατο ανασχηματισμό αποτάσσεται, επικοινωνιακά τουλάχιστον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τα σενάρια πρόωρων εκλογών το 2021.

Και αυτό καθώς η μεν αίσθηση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιστρέφει στα δεξιά ενδέχεται να αποξενώσει ψηφοφόρους του κέντρου, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου 2019. Ενώ μία παρατεταμένη εκλογολογία θα παραλύσει φυσικά την κυβέρνηση και θα αποτρέψει υπουργούς από τη λήψη πολιτικά δύσκολων αποφάσεων.

Έτσι ο κ.Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον Ant1 χαρακτήρισε απλοϊκή τη συζήτηση περί δεξιάς στροφής στον ανασχηματισμό, λέγοντας ότι η ΝΔ “ έχει στελέχη με πολλές διαφορετικές αφετηρίες” και πως είναι σήμερα “ η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη των αλλαγών, της μετριοπάθειας, της κοινωνικής ευαισθησίας”.

Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι εκλέχθηκε με την πολιτική πλατφόρμα “ανανέωση, διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις”, υποστηρίζοντας ότι αυτό το τρίπτυχο υπηρέτησε και υπηρετεί και εκτίμησε ότι η ΝΔ είναι σήμερα η κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό κέντρο.

Ο πρωθυπουργός προφανώς και ήθελε με τον ανασχηματισμό να θωρακίσει τη ΝΔ σε πιθανές εκλογικές απειλές εκ δεξιών και να διατηρήσει ισορροπίες, ιδίως με το επίφοβο για αναταραχές σαμαρικό στρατόπεδο, αλλά διαπιστώνει τις αντιδράσεις από ένα κοινό που τον στήριξε για την ηγεσία της ΝΔ και έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην εκλογή του στην πρωθυπουργία.

Πολιτικό κέντρο ή μεσαίος χώρος κατά την καραμανλική ρήση, είναι γεγονός ότι ένα τμήμα μετακινούμενων κεντρώων ψηφοφόρων είναι αυτό που διαχρονικά δίνει κυβερνήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πάντως μία ενδιαφέρουσα δική του ερμηνεία στο κέντρο, στο οποίο απέδωσε χαρακτηριστικά ελαφρώς απολιτίκ. Έκανε λόγο για το μέσο της πολιτικής ζωής, “το οποίο κυρίως εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.”

Εκτίμησε ότι οι πολίτες αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι είναι όλο και περισσότεροι και πολιτικά εκφράζονται από τη ΝΔ.

Με τον τρόπο αυτό λοιπόν θέλησε να καθησυχάσει και όσους ανησυχούν ότι για παράδειγμα ο Μάκης Βορίδης ως υπουργός Εσωτερικών θα επιδοθεί σε… αντικομμουνιστικές κορώνες, που αποξενώνουν κεντρώους ψηφοφόρους.

Προφανώς βέβαια στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα και στο ΚΙΝΑΛ, μετά και την καθαίρεση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Το ερώτημα εάν η Φώφη Γεννηματά στέλνει με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα, δεδομένου ότι ο κ.Λοβέρδος επισήμαινε σε κάθε ευκαιρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκαταλέγεται στις “προοδευτικές δυνάμεις”, θέση που μεταφραζόταν από πολλούς ως λογική σύμπλευσης με την ΝΔ.

Εάν αντίθετα το ΚΙΝΑΛ βρεθεί πλέον πιο κοντά με το ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ χάνει ένα πιθανό κυβερνητικό εταίρο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών (και ας τις ξόρκισε ο πρωθυπουργός, έχει σημασία ότι είπε πως η πρόθεση του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ πάντα επικρέμαται η απειλή της απλής αναλογικής…). Από την άλλη, υπάρχει η θεωρία ότι αφήνει χώρο για τη ΝΔ σε ένα τμήμα του κέντρου που απεχθάνεται το ΣΥΡΙΖΑ- εάν υποθέσει κανείς βέβαια ότι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν έχουν ήδη συνταχθεί με τον Κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα