Παγώνουν τα ΜΟΕ με Τουρκία- Ο Μητσοτάκης βλέπει τον Πάιατ

Παγώνουν τα ΜΟΕ με Τουρκία- Ο Μητσοτάκης βλέπει τον Πάιατ
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος βλέπει επίσης τη Φινλανδή ομόλογο του, ενώ η Άγκυρα έχει προβεί σε ρεκόρ υπερπτήσεων.

Με φόντο τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία έχει επιδοθεί σε μπαράζ υπερπτήσεων με αποκορύφωμα το χθεσινό ρεκόρ, αλλά και ενόψει της επίσκεψης του στο Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ενώ παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Όπως δήλωσε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ με την Τουρκία. Έκανε άλλωστε λόγο για απαράδεκτη πρόκληση που δε θα μείνει αναπάντητη, ούτε στο επιχειρησιακο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Την ώρα δε που ο κ. Οικονόμου πραγματοποιούσε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το υπουργείο Εξωτερικών προέβαινε σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα.

Ειδικότερα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Δεμίρης πραγματοποίησε και χθες έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις χθεσινές υπερπτήσεις άνωθεν Ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά. Ενώ σε σύσκεψη χθες στο ΓΕΑ μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και την 335 Μοίρα.

Η ελληνική πλευρά προέβη επίσης σήμερα σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Οικονόμου εν τω μεταξύ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα της στάσης της Τουρκίας στον κ.Πάιατ, δηλώνοντας σε σχετική ερώτηση: “Όπως σας είπα, οι προκλήσεις δε θα μείνουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Προφανώς παντού θα τεθούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας“.

Σημείωσε εξάλλου ότι η τουρκική στάση δε συνάδει με το πνεύμα και το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν πριν από ενάμιση μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη προφανώς θα τεθεί και το ενεργειακό ζήτημα, υπό το πρίσμα και των τελευταίων αποφάσεων της Ρωσίας, καθώς άλλωστε ο κ. Πάιατ μετά την αποχώρηση του από την Αθήνα θα αναλάβει υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ο κ. Μητσοτάκης εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι συναντάται με τη Φινλανδή ομόλογο του, Σάννα Μαρίν. Κύριο θέμα συζήτησης προφανώς θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενεργειακό, καθώς μάλιστα η Ρωσία απειλεί για συνεπειες εάν το Ελσίνκι προχωρήσει για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ η Αθήνα, όπως ανέφερε ο κ.Οικονόμου στηρίζει τις επιδιώξεις της Φινλανδίας.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναμένεται φυσικά να αναφερθεί και στα ελληνοτουρκικά στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα