Oι ’53+’ δήλωσαν παρόντες στον ΣΥΡΙΖΑ

Oι ’53+’ δήλωσαν παρόντες στον ΣΥΡΙΖΑ
«53+»: , 16 2015. Alexandros Michailidis / SOOC

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παρεμβαίνει στη συζήτηση των «53+» η κίνηση, που σε πολλές περιπτώσεις έχει λειτουργήσει ως η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε έναν νέο διάλογο για το κόμμα και τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει μια κυβέρνηση της αριστεράς

Κάνοντας λόγο ακόμα και για ταξικές επιλογές που έκανε η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα ποια σπίτια θα σωθούν από τα κόκκινα δάνεια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνοντας το λόγο για περίπου 5 λεπτά επεσήμανε πως η πολιτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεϋνσιανή, αλλά ότι η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, ώστε να εφαρμόσει το αναπτυξιακό της σχέδιο που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο.

«Η συγκρότηση αυτού του σχεδίου είναι υποχρέωση του κόμματος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι πρέπει να πιέσει περισσότερο στο σκέλος των επενδύσεων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του καλοκαιριού επεσήμανε πως «τα βαθιά νερά δεν ήταν η 12η Ιουλίου, αλλά η υλοποίηση της πολιτικής της». Χαρακτήρισε αποτυχία το γεγονός πως δεν υπήρξε κάτι αξιόλογο μέχρι τώρα σε τομείς όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση, όμως τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά παρακάτω με βασικά  ζητήματα όπως η πάταξη τη διαφθοράς, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η υγεία και η παιδεία.

Στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσαν οι «53+» έδωσαν το παρών από το υπουργικό συμβούλιο ο Θεόδωρος Δρίτσας και ο Αλέξης Χαρίτσης. Από την κοινοβουλευτική ομάδα συντονίστρια ήταν η Αννέτα Καββαδία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς, αλλά και οι Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Καραγιαννίδης και ο Μάκης Μπαλαούρας. Παρών ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου, ο Διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης και η πρώην βουλευτής Ειρήνη Αγαθοπούλου.

«Με τη σημερινή μας εκδήλωση δηλώνουμε ευθαρσώς ότι σε ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα οι τάσεις δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δαιμονοποιούνται», δήλωσε η βουλευτής Αννέτα Καββαδία. Αναφερόμενη στους «53+» τόνισε πως με αυτή την εκδήλωση δηλώνουν παρόντες στην προσπάθεια να κυβερνηθεί η χώρα με αριστερό πρόσημο και πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να διαφυλάξουν την αριστερή τους συνείδηση «εν γνώσει του πόσο αντίξοες είναι οι συνθήκες».

Ο Πάνος Λάμπρου δήλωσε πως οι «53+» παραμένουν εδώ: «Ήμασταν και είμαστε ένα ανοιχτό ιδεολογικό ρεύμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ,   ο οποίος δημιουργήθηκε μέσα από τη διαφορά. Δεν θα επικρατήσει ποτέ σιωπή νεκροταφείου». Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας χαρακτήρισε το μνημόνιο  ξένο, εχθρικό και προϊόν πραξικοπήματος, ενώ κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα υπογράμμισε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης ή διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που καλλιεργείται ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Ιούλιο αναφέρθηκε η Τασία Χριστοδουλοπούλου δηλώνοντας πως είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από τα μνημόνια και πως «αυτό που ζούμε δεν είναι μια κανονικότητα». «Πόσους νόμους μπορούμε να ψηφίσουμε, πόσες υποχωρήσεις μπορούμε να κάνουμε;» διερωτήθηκε η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Οι «53+» θα διοργανώσουν το επόμενο διάστημα και άλλες ανοιχτές συζητήσεις με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα