Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης έβαλε το βέτο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ΕΕ

Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης έβαλε το βέτο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ΕΕ
Γιάννης Οικονόμου Eurokinissi

Την κριτική ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε στη Σύνοδο Κορυφής όσα η Ισπανία και η Πορτογαλία αποκρούει η κυβέρνηση, περνώντας ταυτόχρονα στην αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερκέρδη.

Στο γεγονός ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται αναφορά σε ένα πιθανό πλαφόν στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθεί να εστιάζει η κυβέρνηση, κάνοντας μάλιστα πλέον ουσιαστικά λόγο σαφώς για βέτο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να αποκρούσει την κριτική ότι η Ελλάδα δεν πήρε από τη Σύνοδο Κορυφής τίποτε επί της ουσίας, εν αντιθέσει με την Ισπανία και την Πορτογαλία, που πέτυχαν το δικαίωμα να προσδιορίζουν οι ίδιες τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την αποχώρηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ από τη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ειδικότερα στο briefing ότι ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέμεινε στις προτάσεις που είχε αναπτύξει με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε συζητήσει στη συνέχεια με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

“Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους”, σημείωσε ο κ.Οικονόμου.

Τόνισε δε ότι τελικά εντάχθηκε στα Συμπεράσματα ρητή αναφορά, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει -μαζί και με άλλες προτάσεις- την επιλογή για πλαφόν διεθνώς στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Υπενθύμισε ότι ζητείται συγκεκριμένα από την Πρόεδρο της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους παράγοντες της αγοράς και να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, παρεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ανέφερε ο κ.Οικονόμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι, μέχρι τον Μάιο, θα καταθέσει προτάσεις για την απεξάρτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

“Πρόκειται για στρέβλωση που ήδη προκαλεί σοβαρότατο πρόβλημα και η στρέβλωση αυτή δεν είναι δυνατό να παρατείνεται σε μια περίοδο που οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. H πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ούτε σε εθνικό, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε επισης σημαντική την απόφαση του Συμβουλίου που δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να συζητά, με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

“Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή, επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας αγοράς εμβολίων”, τόνισε και υπενθύμισε ότι συμφωνήθηκε ήδη -στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- η προμήθεια από την Ε.Ε. επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου από τις Η.Π.Α. έως το τέλος του 2022.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν πέτυχε ό,τι η Ισπανία και η Πορτογαλία, ο κ. Οικονόμου απάντησε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τον κόσμο. Αντίπαλος μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ακρίβεια, τα προβλήματα και η αγανάκτηση, που προκαλεί. Μέριμνα μας είναι να απαντάμε με πράξεις. Η χώρα πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να τεθεί πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, έχει μιλήσει με τους ηγέτες του νότου. Ήταν έντονη η παρέμβαση του πρωθυπουργού και ξεκάθαρη η θέση του ότι πρέπει να υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμάτων ρητή αναφορά στο πλαφόν”.

Χαρακτήρισε δε “κοροϊδία του κόσμου” τους ισχυρισμούς ότι σπανία και Πορτογαλία πέτυχαν εξαιρέσεις για πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια. “Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη και απαιτούν κρατική χρηματοδότηση από τους πολίτες, από τους φορολογούμενους, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς” δήλωσε και πρόσθεσε:

“Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι η χώρα μας -και εδώ- έχει κινηθεί εδώ και καιρό πολύ πιο προωθημένα αφού στην ουσία κράτος, αλλά και Δ.Ε.Η. χρηματοδοτούν μέρος των αυξήσεων απευθείας στους καταναλωτές μέσω των εκπτώσεων που παρέχουν και έχουν προσεγγίσει τα 3,5 δισ. και που τις βλέπει ο καθένας στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνει στο σπίτι του. Και βεβαίως είναι δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- στην φορολόγηση με 90% των υπερκερδών όταν αυτά προσδιοριστούν.”

Ο κ.Οικονόμου τόνισε επίσης ότι όσα μέτρα περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ η κυβέρνηση τα έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή, ενώ δήλωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει και η ελληνική πρόταση για ένα κοινό ταμείο από το οποίο να χρηματοδοτούνται μέτρα στήριξης, απλώς σε αυτή τη φάση υποστήριξε ότι κρίθηκε πιο επείγον το θέμα του πλαφόν και της κοινής αγοράς, η οποία θα είναι πάντως εθελοντική.

Όσον αφορά στη φορολόγηση με 90% των όποιων υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ανέφερε ότι η ΡΑΕ συγκεντρώνει ήδη τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να καταρτίσει και να υποβάλει σχετικό πόρισμα και σχολίασε: “Δυστυχώς, και σε αυτή την περίσταση και σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται με ανεκδιήγητη ανευθυνότητα. Προτού ολοκληρωθεί η μελέτη της ΡΑΕ, προτού καν αρτιωθεί η μεθοδολογία αξιοποίησης των πρωτογενών στοιχείων, προτού εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υπερκέρδη πάνω 1,4 δισ. ευρώ.”

Ο κ.Οικονόμου απάντησε στις δηλώσεις του εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι τα στοιχεία για αυτά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» τα έχει ήδη δώσει η ΡΑΕ στην Κυβέρνηση και ότι δήθεν η κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια.

“Σήμερα πληροφορήθηκα ότι ο κ. Τζανακόπουλος ανέβασε τα υπερκέρδη σε 1,7 δισ. Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Για ακραίο και χυδαίο λαϊκισμό. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποκρισίας, αλλά και της άγνοιας στοιχειωδών οικονομικών δεδομένων σας διαβάζω λέξη-λέξη από τα πρακτικά της Βουλής τι είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Μας λέτε ότι αμφισβητείτε τα στοιχεία μας. Δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός, θα μας τα πει η ΡΑΕ μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα». Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ με επίσημη ανακοίνωσή της έχει καταστήσει σαφές ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων», ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει στην «ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών»”, ανέφερε και πρόσθεσε:

“Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τους Έλληνες πολίτες μειωμένης αντίληψης και τους πετά ψευδείς αριθμούς, δίχως καμία τεκμηρίωση, στοχεύοντας στην εξαπάτησή τους. Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσποιούμενος πως δεν βλέπει και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στον κόσμο, εμφανίζει τις ανατιμήσεις ως ελληνικό φαινόμενο.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, την αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των διεθνών κρίσεων. Αποδεικνύει μια νοσηρή προσέγγιση των προβλημάτων. Μια απόπειρα πόλωσης και διχασμού.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα