Οικονόμου: Στις εκκλησίες θα υπάρξουν κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει πρόσθετα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού.

«Ανάλογα με τη δυναμική εξέλιξης των πραγμάτων προσαρμόζαμε αντίστοιχα και τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους ότι τα μέτρα που πήραμε είναι και για την προστασία των ίδιων και για την αποφυγή μετάδοσης. Οφείλει ο καθένας να πειθαρχεί.

Ο σκοπός δεν είναι να διεγείρουμε διχασμούς. Είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι πρέπει να ακολουθήσουν αυτές τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, έτσι ώστε και οι ίδιοι να προστατεύσουν την υγεία τους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

ADVERTISING

Επανέλαβε ότι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι κοινωνία και οικονομία ανοιχτές, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέτρα τα οποία και άμεσα και έμμεσα στοχεύουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο της πρώτης, όσο και της 3ης αναμνηστικής δόσης, η οποία πλέον για τους συμπολίτες μας από 60 και άνω ισοδυναμεί με το Covid Pass.

«Για να μπορούν δηλαδή οι συμπολίτες μας, 60 ετών και άνω, να έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων για την πρόσβαση σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες, πρέπει να κάνουν και την 3η δόση» είπε και προσέθεσε ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους διασκέδασης.

«Πρακτικά, θα μπορούν μόνο με τα τεστ να κάνουν πράγματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα, όπως να ψωνίζουν τρόφιμα, να πηγαίνουν σε κάποιες υπηρεσίες που είναι αναγκαίες» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έλεγχοι θα γίνονται παντού και στα θέατρα και στους κινηματογράφους και στα εμπορικά καταστήματα για να τηρηθούν τα μέτρα. «Όποιος δεν πειθαρχεί σ' αυτό που έχει αποφασιστεί, δηλαδή να προσκομίζει το rapid test, θα έχει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το πλαίσιο που έχει δημοσιευθεί το προηγούμενο διάστημα» υπογράμμισε.

Επίσης σημείωσε ότι στη διασκέδαση δεν προβλέπεται να αλλάξει το ωράριο. «Αυτό που είναι σαφές πλέον, σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση, είναι ότι για τους κλειστούς χώρους επιτρέπεται μόνο η παρουσία των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, είτε αυτό αφορά εστίαση, είτε μαγαζιά μουσικής διασκέδασης, ή μπαρ, ή θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια» είπε.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ τόνισε ότι υπάρχουν πάνω από 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα που είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, το σύνολο των ΜΕΘ, η επίταξη των υπηρεσιών γιατρών κατ' αρχήν στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί που υπάρχει μεγάλη πίεση. «Είχαμε περίπου 90 κενά. Τόσες θα είναι οι επιτάξεις. Όταν παραδοθούν τα σημειώματα, θα παρουσιάζονται για να προσφέρουν κι αυτοί τις υπηρεσίες τους στο Σύστημα Υγείας» είπε.

Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «στην ουσία μας καταγγέλλουν και προτείνουν πράγματα τα οποία ήδη έχουν γίνει. Αυτό συμβαίνει ή διότι τα αγνοούν ή υποκρίνονται ότι αγνοούν».

«Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να λες "να πάτε να επιτάξετε τις κλινικές του ιδιωτικού τομέα" όταν ήδη 700 κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα, σχεδόν το σύνολο των κλινικών από τη Λάρισα και πάνω, είναι στη διάθεση του ΕΣΥ και για Covid και για non-Covid περιστατικά.

Όλες οι κενές ΜΕΘ που έχει ο ιδιωτικός τομέας είναι στη διάθεση του ΕΣΥ για περιστατικά non Covid, γιατί δεν υπάρχουν μόνο αυτά. Στην Αθήνα υπάρχει συμφωνία με τις κλινικές, ώστε όταν χρειαστεί, να έχουμε τα κρεβάτια. Στην επίταξη υπηρεσιών των γιατρών πήγαμε. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό» προσέθεσε.

Για την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες, αφού σημείωσε ότι σε συνεργασία και με την Ιερά Σύνοδο αποφασίστηκε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα στις εκκλησίες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι, επισήμανε: «Οι εκκλησίες έχουν την ιδιαιτερότητα που καταλαβαίνει κανείς. H Πολιτεία δεν θα αφήσει τα μέτρα στην τύχη τους. Γι' αυτό και τα μέτρα που παίρνουμε είναι μέτρα που να μπορούν να εφαρμοστούν.

Οφείλουν να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι πιστοί που πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία ότι πρέπει να πειθαρχήσουν σ' αυτό και που η Ιερά Σύνοδος τους έχει ζητήσει και που η κυβέρνηση είπε ότι χρειάζεται, να πηγαίνουν με τεστ. Η Εκκλησία και δειγματοληπτικά η Πολιτεία θα κάνουν αυτό που πρέπει στις εκκλησίες».

Γα τα μέσα μεταφοράς είπε ότι σήμερα στην Αθήνα κυκλοφορούν 1.350 λεωφορεία, περίπου 400-500 παραπάνω από αυτά που κυκλοφορούσαν πριν την πανδημία.

«Βεβαίως και τις ώρες αιχμής υπάρχει -όπως υπάρχει σε όλες τις πρωτεύουσες- συνωστισμός. Το ερώτημα είναι: Κάτσαμε και είδαμε το πρόβλημα μοιρολατρικά με σταυρωμένα τα χέρια; Όχι. Πολλαπλασιάσαμε τα λεωφορεία, μειώσαμε τους χρόνους αναμονής στα δρομολόγια και στις γραμμές κορμού στο κέντρο και στο μετρό και στον ηλεκτρικό. Υπάρχουν αυστηρές συστάσεις για να φοράει ο κόσμος μάσκες και να ακολουθεί τα προστατευτικά μέτρα. Υπάρχει, επίσης, η απόφαση για το κυλιόμενο ωράριο στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, που και αυτό με έναν τρόπο θα βοηθήσει, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση» σημείωσε.

Τέλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς Παπανδρέου ότι η Νέα Δημοκρατία κινητοποιεί ψηφοφόρους για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τα παρακολουθούμε με το πολιτικό ενδιαφέρον που έχουν και με τον σεβασμό που πρέπει κανείς να επιδεικνύει σε τέτοιου είδους διαδικασίες, για κόμματα που αναδεικνύουν τις ηγεσίες τους από τη βάση, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν και ορισμένα που το κάνουν πολύ μεταξύ τους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Γιάννης Οικονόμου, Εκκλησία
SHARE:

24Media Network