Όλα του lockdown δύσκολα: Τα προβλήματα με click away, Εκκλησία και μανικιούρ 

Όλα του lockdown δύσκολα: Τα προβλήματα με click away, Εκκλησία και μανικιούρ 
Έναρξη λειτουργίας καταστημάτων με την μέθοδο click away στην Αθήνα Eurokinissi

Μικρομεσαίοι έμποροι, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, η Εκκλησία της Ελλάδος και κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια ήδη ζητούν αλλαγές στα μέτρα για τα Χριστούγεννα 

Την ώρα που χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία πηγαίνουν ξανά σε πιο σκληρά μέτρα, καθώς το light lockdown και η προσπάθεια να ισορροπήσουν μεταξύ της δημόσιας υγείας και της οικονομίας στο δεύτερο κύμα κορονοϊού δεν απέδωσαν, στα καθ’ ημάς η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί αντιδράσεις και προβλήματα όσον αφορά στο click away, το άνοιγμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα και τη λειτουργία των κομμωτηρίων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τούιταρε εικόνες από την πρώτη ημέρα του click away, παραδεχόμενος ότι “θα είναι δύσκολα και περίεργα στην αρχή” αλλά υποστήριξε ότι “κάτι θα γίνει με καλή διάθεση”. Τα παράδοξα όντως δεν έλειψαν, όπως το να δοκιμάζουν καταναλωτές παπούτσια στην είσοδο των καταστημάτων. Ενώ το σύστημα φαίνεται σε πρώτη φάση τουλάχιστον να λειτούργησε περισσότερο για τους μεγάλους παρά για τους μικρομεσαίους εμπόρους, οι οποίοι ζητούν SMS και ραντεβού για να κάνει ο πολίτης κανονικά τα ψώνια του μέσα στο κατάστημα, διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα βάλουν μία και καλή λουκέτο.

Αλλά και τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, που διαθέτουν υποδομή είτε e- shop είτε τηλεφωνικού κέντρου για click away αλλά έχουν μείνει εκτός του μέτρου, ζήτησαν να τους επιτραπεί η λειτουργία με το συγκεκριμένο σύστημα και η ΚΥΑ ουσιαστικά το αφήνει ανοιχτο, καθώς ορίζεται ότι η παράδοση γίνεται σε εξωτερικό χώρο.

Και αυτό την ώρα που επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε… πειραματισμούς όπως το click away, καθώς τίθεται το ερώτημα πως θα τηρούνται οι αποστάσεις όταν καταστήματα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά και τα δέκα λεπτά χρόνος αναμονής με το πολύ εννέα άτομα στην ουρά. Από την κυβέρνηση πάντως διαμηνύουν ότι εάν υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού, θα σταματήσει και το click away. Το οποίο ειρήσθω εν παρόδω κατά γενική ομολογία υιοθετήθηκε και γιατί οι ταχυμεταφορές έχουν μπλοκάρει.

Το θέμα με τα… νύχια

Εν τω μεταξύ, ενώ η ΚΥΑ που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής όριζε, όπως ανέφεραν και οι πληροφορίες από την Παρασκευή, ότι τα κομμωτήρια δεν θα επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες μανικιούρ και πεντικιούρ για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός προς τα κέντρα αισθητικής που δεν προβλεπόταν να ανοίξουν, ο κ. Γεωργιάδης μπέρδεψε εκ νέου τα πράγματα, αφήνοντας ανοιχτό σε δηλώσεις του (Open) το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν και οι συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Η Εκκλησία ζητάει περισσότερα

Και ενώ η κυβέρνηση θέλησε να “χαϊδέψει” την Εκκλησία, επιτρέποντας λειτουργίες με περιορισμένο αριθμό πιστών τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, αυτό απλώς άνοιξε την όρεξη Μητροπολιτών, που πιέζουν για ευρύτερο άνοιγμα.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος, όπου θα συζητηθούν βασικά δύο προτάσεις: Η πρώτη πρόταση αφορά στο να επιτραπεί η λειτουργία των Εκκλησιών και την Πρωτοχρονιά, και μάλιστα να τελούνται κυλιόμενες λειτουργίες και όχι μόνο μία με εννέα πιστούς, καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός πιστών πχ ένας πιστός ανά 10 τμ, αλλά και να επιτραπεί η ατομική λατρεία όλες τις ημέρες.

Τι σημαίνει ατομική λατρεία; Οι πιστοί να προσέρχονται όποια ώρα επιθυμούν στις εκκλησίες για να ασπαστούν τις εικόνες, να ανάψουν ένα κερί και -κυρίως- να αφήσουν τον οβολό τους στο παγκάρι…

Οι ιεράρχες που ασπάζονται αυτή τη λογική, προτείνουν και ορισμένες παραχωρήσεις, όπως να μοιράζεται συσκευασμένο το αντίδωρο στους πιστούς.

Υπάρχει και μία δεύτερη πιο σκληρή τάση, που ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος να αρνηθεί το άνοιγμα με όρους τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και με ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος να καταγγείλει ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για αυτό. Την τάση αυτή ασπάζονται κυρίως Μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή από τις περιοχές ακριβώς που έχουν τα περισσότερα κρούσματα και που θρηνούν τους περισσότερους νεκρούς. Μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης των Σερρών, που έχουν πληγεί βαρύτατα από τον κορονοϊό…

Περιθωριακές φωνές στην ιεραρχία ζητούν πάντως ακόμη και να αγνοήσει η Εκκλησία τα μέτρα της πολιτείας και να ανοίξει παρανόμως τους ναούς.

Δεν αποκλείεται δε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να επιδιώξει να έχει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλά ακόμη και εάν η κυβέρνηση αρνηθεί να κάνει πίσω στα όσα έχει εξαγγείλει, υπάρχουν έτσι κι αλλιώς ζητήματα, καθώς η τήρηση των μέτρων έχει ανατεθεί στις Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα πως θα γίνει η επιλογή εννέα πιστών και τι θα πράξουν Ιεράρχες, που αρνούνται την ύπαρξη του κορονοϊού και τη χρήση μάσκας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα